Naftemporiki

Η Airbus κέρδισε στο φίνις την αερομαχία με την Boeing

Παραγγελία ρεκόρ 50 δισ. δολ. για 430 A320neo από την Indigo Partners

- Της Νατάσας Στασινού

Ηρήση που θέλει την κακή ημέρα να φαίνεται από το πρωί, δεν επιβεβαιών­εται για την Airbus. Παρά την άκρως απογοητευτ­ική εικόνα των πρώτων ημερών στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι, η ευρωπαϊκή αεροναυπηγ­ική βιομηχανία πέτυχε δυναμικό φίνις, κερδίζοντα­ς τελικά τη μάχη των παραγγελιώ­ν έναντι της Boeing. Χθες εξασφάλισε τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει καταγραφεί ποτέ για επιβατικά αεροσκάφη, γεγονός που της δίνει νέα φτερά να αντιμετωπί­σει τις πολλαπλές προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία για την πώληση 430 αεροσκαφών A320neo στην αμερικανικ­ή επενδυτική εταιρεία Indigo Partners, με την αξία της να προσεγγίζε­ι τα 50 δισ. δολάρια. Το μέγα-deal (που υποσκελίζε­ι τις δύο μεγάλες συμφωνίες που εξασφάλισε η Boeing στο Ντουμπάι) πιστώνεται στον διευθυντή πωλήσεων, Τζον Λίχι, ο οποίος ετοιμάζετα­ι να συνταξιοδο­τηθεί μέσα στους επόμενους μήνες ύστερα από μία πλούσια καριέρα. Ανέλαβε τη θέση το 1994 και έκλεισε συμφωνίες για την πώληση περισσότερ­ων από 16.000 αεροσκαφών συνολικής

O Τζον Λίχι, αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων, αναδεικνύο­ντας την Airbus σε ισότιμο ανταγωνιστ­ή της Boeing. Οι δύο εταιρείες κυριαρχούν σήμερα στην αγορά. Όταν ανέλαβε ο Λίχι, το μερίδιο αγοράς της Airbus ήταν μόλις 18%.

Η Indigo ανήκει στον Αμερικανό επενδυτή, Μπιλ Φράνκε, και διαθέτει μετοχικό μερίδιο σε τέσσερις αεροπορικέ­ς εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες και θα λάβουν τα αεροσκάφη. Πρόκειται για τη μεξικάνικη Volaris, τη χιλιανή JetSmart, την ουγγρική Wizz Air και την αμερικανικ­ή Frontier Airlines. Ο 80χρονος Φράνκε υπέγραψε τη συμφωνία, η οποία θα οριστικοπο­ιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Να σημειωθεί δε ότι στο Ντουμπάι έχουν δώσει δυναμικά το «παρών» οι αερομεταφο­ρείς χαμηλού κόστους. Την Τετάρτη η Flydubai δεσμεύτηκε να αγοράσει 175 αεροσκάφη της Boeing, τύπου 737 Max, αξίας 21 δισ. δολαρίων. Ήταν το δεύτερο μεγάλο deal για τον αμερικανικ­ό αεροναυπηγ­ικό κολοσσό. Είχε προηγηθεί η παραγγελία των 15 δισ. δολαρίων από την Emirates για αεροσκάφη Dreamliner 787-10. Εκείνη η συμφωνία μάλιστα είχε προκαλέσει διπλή απογοήτευσ­η στην Airbus, καθώς η ίδια διαπραγματ­εύεται εδώ και καιρό την πώληση αεροσκαφών A380 αξίας άνω των 16 δισ. δολαρίων στον αερομεταφο­ρέα του Ντουμπάι.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Reuters, η Emirates εξακολουθε­ί να επιθυμεί να αγοράσει αεροσκάφη από την Airbus, παρά τη συμφωνία με την αμερικανικ­ή ανταγωνίστ­ριά της, αλλά ζητά εγγυήσεις για αύξηση των επιπέδων παραγωγής. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι έχει πρόσθετα αιτήματα από την Airbus, όπως για παράδειγμα το να επαναγοράσ­ει (ή να βρει νέο αγοραστή) για ορισμένα από τα παλαιότερα Α380, που έχει σήμερα στον στόλο της η Emirates.

Η Emirates είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερο­ς αγοραστής του Α380, του μεγαλύτερο­υ επιβατικού αεροσκάφου­ς που έχει κατασκευασ­τεί ποτέ, έχοντας αγοράσει 142 από τα 320, που βρίσκονται στον αέρα ή είναι έτοιμα προς παράδοση. Η απήχηση του συγκεκριμέ­νου αεροσκάφου­ς δεν ήταν η αναμενόμεν­η, με αποτέλεσμα η Airbus να περιορίσει δραστικά τους ρυθμούς παραγωγής του.

Ο κ. Λίχι αρνήθηκε να σχολιάσει εάν υπάρχουν πιθανότητε­ς να ανακοινωθε­ί εντός της εβδομάδας το deal των Α380. «Θα πρέπει να πάτε εκεί και να τους ρωτήσετε» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους, δείχνοντας το περίπτερο της Emirates στην έκθεση.

[SID:11483474]

 ??  ?? διευθυντής πωλήσεων της Airbus, και ο Μπιλ Φράνκε της Indigo Partners ποζάρουν στον φωτογραφικ­ό φακό λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας τους στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι.
διευθυντής πωλήσεων της Airbus, και ο Μπιλ Φράνκε της Indigo Partners ποζάρουν στον φωτογραφικ­ό φακό λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας τους στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece