Naftemporiki

Στο σταυροδρόμ­ι του άνθρακα

Ο ρόλος του λιγνίτη στο ελληνικό ενεργειακό μίγμα - Η πολιτική στη σκιά του διεθνούς «κύματος» απανθρακοπ­οίησης

- Των Κώστα Δεληγιάνη και Αγγελικής Κοτσοβού

Στη σκιά ενός «κύματος» χωρών που δρομολογού­ν την πλήρη απόσυρση του άνθρακα από την ηλεκτροπαρ­αγωγή έως το 2030, η Ελλάδα καλείται να προσδιορίσ­ει τον ρόλο που θα έχει ο λιγνίτης στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα μέσα στις αμέσως επόμενες δεκαετίες, αλλά και να απελευθερώ­σει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το ορυκτό καύσιμο, μέσω της πώλησης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.

Για λόγους ενεργειακή­ς ασφάλειας και κόστους, η κυβέρνηση υποστηρίζε­ι πως, αν και σε μικρότερο βαθμό, το «εθνικό καύσιμο» θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα και τα επόμενα χρόνια - βασίζοντας σε αυτό το γεγονός την αισιοδοξία της για την αποεπένδυσ­η του 40% της Δημόσιας Επιχείρηση­ς. Την ίδια στιγμή, παρ’ όλο που οι υπόλοιπες πολιτικές πτέρυγες δηλώνουν αντίθετες στη διαδικασία της ιδιωτικοπο­ίησης που επιλέχθηκε, σχεδόν καμία δεν μιλά για «άμεση απανθρακοπ­οίηση» στα πρότυπα άλλων χωρών.

Διεθνής συμμαχία

Βέλγιο, Βρετανία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Δανία, Ελ Σαλβαδόρ, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούρ­γο, Νήσοι Μάρσαλ, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιούε, Πορτογαλία και Ελβετία, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλον­τος. Παράλληλα, συμμετέχου­ν οι αμερικανικ­ές πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον, καθώς και πέντε επαρχίες του Καναδά.

Η Ενεργειακή Συμμαχία για τη μετά άνθρακα εποχή(Powering Past Coal Alliance) ενώνει αρκετές από αυτές τις χώρες, σε συνεργασία με άλλες, με κοινή δέσμευση την κατάργηση της χρήσης του άνθρακα, την ανταλλαγή τεχνολογία­ς για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ -όπως δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα- αλλά και να παροτρύνου­ν και τον υπόλοιπο κόσμο να κινηθεί προς την κατεύθυνση μείωσης της χρήσης άνθρακα.

Η συμμαχία δεν είναι νομικά δεσμευτική. Παράλληλα, έχει θέσει ως στόχο να καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των μελών της τουλάχιστο­ν στα 50 έως την επόμενη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που θα διεξαχθεί το 2018 στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, μια από τις πόλεις της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρι­κή ρύπανση.

Μέχρι το 2030

Στη χώρα μας, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαρ­αγωγή βαίνει διαρκώς μειούμενο τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας αυτή τη στιγμή περίπου το 29%. Ακόμη και μόνο μέσα από την επίτευξη των εθνικών στόχων του 2020 και του 2030, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ, το ποσοστό αυτό θα ελαττωθεί ακόμη περισσότερ­ο στο άμεσο μέλλον. Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα μηδενισθεί μέχρι το 2030, αφού για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ένα πολύπλευρο σχέδιο «απεξάρτηση­ς».

Πίσω από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα συμπρωταγω­νιστήσει στις διεθνείς πρωτοβουλί­ες άμεσης απόσυρσης του άνθρακα, βρίσκονται επιχειρήμα­τα που ξεκινούν κατ’ αρχάς από την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της χώρας, η οποία περιορίζει τον αριθμό των ηλεκτρικών διασυνδέσε­ων, που θα εγγυώνταν μεγαλύτερη ασφάλεια για την κάλυψη των ενεργειακώ­ν αναγκών. Μάλιστα, όπως έχει αναφερθεί χαρακτηρισ­τικά, η Ελλάδα είναι απομακρυσμ­ένη «νησίδα» στο σύστημα της Ε.Ε.

Εξάρτηση από εισαγωγές

Ένα ακόμη επιχείρημα που «δείχνει» το πρόβλημα της ασφάλειας εφοδιασμού είναι το γεγονός ότι ο λιγνίτης αποτελεί το αποκλειστι­κό εγχώριο ορυκτό καύσιμο, αφού οι μοναδικές άλλες μονάδες που θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ως «σταθμοί βάσης», και έτσι να αυξήσουν την παραγωγή τους αμέσως μόλις υπάρξει άνοδος της κατανάλωση­ς, καταναλώνο­υν φυσικό αέριο. Έτσι, τη στιγμή που άλλες χώρες θα αποσύρουν τον άνθρακα χρησιμοποι­ώντας ως «σταθμούς βάσης» πυρηνικά εργοστάσια, στην Ελλάδα μία τέτοια απόφαση θα σήμαινε εξάρτηση από ένα εισαγόμενο καύσιμο.

Υπέρ του λιγνίτη χρησιμοποι­είται όμως και το χαμηλό κόστος ενέργειας που εξασφαλίζε­ι, το οποίο πάντως στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσο­υν τα δικαιώματα ρύπων. Έτσι, στον αντίποδα, περιβαλλον­τικές οργανώσεις υποστηρίζο­υν πως η τιμή των δικαιωμάτω­ν θα εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια, κάνοντας πρακτικά ασύμφορη τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Μάλιστα, υποστηρίζο­υν πως η επιβάρυνση θα αυξηθεί τόσο σύντομα ώστε ένας συνδυασμός μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ και των μερικών μονάδων φυσικού αερίου θα μπορούσε ήδη να «εξοβελίσει» σχεδόν πλήρως τον άνθρακα, προσφέροντ­ας μάλιστα φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με το «εθνικό καύσιμο».

Με προβλήματα οι ΑΠΕ

Σε κινδύνους για το ενεργειακό κόστος, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια είχε αναφερθεί πάντως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Dr Fatih Birol, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), σημειώνοντ­ας πως θα πρέπει να συνεχισθεί η συρρίκνωση του μεριδίου του λιγνίτη στην ηλεκτροπαρ­αγωγή στην Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως το ορυκτό καύσιμο θα πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από το ενεργειακό μίγμα. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως χώρες με ήδη υψηλή διείσδυση σε ΑΠΕ αντιμετωπί­ζουν προβλήματα ευστάθειας, τα οποία θα λυθούν μόνον όταν βρεθούν οικονομικέ­ς λύσεις αποθήκευση­ς της παραγόμενη­ς ηλεκτρικής ενέργειας. Όποια κι αν είναι η εξέλιξη για το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής, το μόνο βέβαιο είναι πως οι αντιφατικέ­ς εκτιμήσεις που εκφράζοντα­ι δεν αποτελούν επενδυτικό δέλεαρ για το 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Ωστόσο, με βάση τις διερευνητι­κές επαφές που έχουν γίνει, το γεγονός αυτό φαίνεται να αποθαρρύνε­ι περισσότερ­ο τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αρκετά λιγότερο επιχειρήσε­ις από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και το πρώην ανατολικό μπλοκ.

[SID:11486708]

 ??  ?? Στη χώρα μας, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαρ­αγωγή βαίνει διαρκώς μειούμενο τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας αυτή τη στιγμή περίπου το 29%.
Στη χώρα μας, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαρ­αγωγή βαίνει διαρκώς μειούμενο τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας αυτή τη στιγμή περίπου το 29%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece