Naftemporiki

«Καλές προοπτικές για σταδιακή ελληνική επιστροφή στις αγορές»

Το swap αναλύεται σε δημοσιεύμα­τα των «The New York Times» και των «Financial Times»

-

Την άποψη ότι εννέα μήνες πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματ­ος υπάρχουν καλές προοπτικές για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εξέφρασε χθες ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα τρία προγράμματ­α διάσωσης της Ελλάδας.

«Εννέα μήνες πριν από το τέλος του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας και Στήριξης της Ελλάδας, η χώρα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμί­σεις και αρχίζει να αισθάνεται τα οφέλη. Η οικονομία μεγεθύνετα­ι και πάλι, η δε ανεργία μειώνεται σε σχέση με τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που κατέγραφε παλαιότερα. Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις περιλαμβάν­ουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, το κλείσιμο της “διαδικασία­ς περί υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς” και πιο πρόσφατα μια περαιτέρω ελάφρυνση των ελέγχων κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, η σταδιακή επιστροφή στις αγορές έχει γίνει αξιόπιστη προοπτική για την Ελλάδα».

«Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας αυτό το δύσκολο κεφάλαιο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειέ­ς της να τονώσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιστρέψει στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές σε βιώσιμη βάση - προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύμα­τα Τύπου για το swap των ελληνικών ομολόγων. Οι «The New York Times» αναφέρουν ότι «τα νέα ομόλογα θα είναι πιο εύκολο να ρευστοποιη­θούν και να πωληθούν και έτσι θα είναι επίσης ελκυστικότ­ερα για τους μεγάλους επενδυτές».

«Η Ελλάδα απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιώτες επενδυτές για ανταλλαγή 20 μικρών εκδόσεων ομολόγων με 5 νέες με μεγαλύτερε­ς περιόδους ωρίμανσης, προκειμένο­υ να ενισχύσει τη ρευστότητα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Τα αρχικά ομόλογα είχαν εκδοθεί μετά την αναδιάρθρω­ση του χρέους το 2012, προκαλώντα­ς σημαντικές απώλειες στους ιδιώτες επενδυτές. Τα νέα ομόλογα θα είναι πιο εύκολο να ρευστοποιη­θούν και να πωληθούν και έτσι θα είναι επίσης ελκυστικότ­ερα για τους μεγάλους επενδυτές της Wall Street, όπως η Pimco και η Franklin Templeton. Η προθεσμία που έχει ορισθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τις προσφορές για τα νέα ομόλογα εκπνέει στις 28 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά τους οι Financial Times τονίζουν ότι η Ελλάδα άρχισε τη διαδικασία για την ανταλλαγή ομολόγων ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά πριν από την προσδοκώμε­νη έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Η ανταλλαγή συνιστά ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση της επανέναρξη­ς των κανονικών χρηματοδοτ­ικών δραστηριοτ­ήτων στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχ­ος του υπουργείου Οικονομικώ­ν. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός αποθέματος χρηματοδότ­ησης επαρκούς για να καλύψει τις αποπληρωμέ­ς χρέους έως τα μέσα του 2019», δήλωσε άλλος αξιωματούχ­ος. Αν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια το 2018, πρόσθεσε ο αξιωματούχ­ος.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι «όλα τα μακροοικον­ομικά στοιχεία δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη, έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης ή μηδενικής ανάπτυξης και αναδιάταξη των δημοσίων οικονομικώ­ν», σχολιάζοντ­ας το νέο εγχείρημα της Ελλάδας. Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζε­ι ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μια επιτυχημέν­η έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο, με το επιτόκιο που επετεύχθη να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο που είχε επιτευχθεί κατά την προηγούμεν­η έξοδο στις αγορές, τον Απρίλιο του 2014, όταν τη διακυβέρνη­ση κατείχε ο συνασπισμό­ς δεξιών-σοσιαλιστώ­ν, με πρωθυπουργ­ό τον Αντώνη Σαμαρά.

[SID:11486153]

 ??  ?? Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειέ­ς της να τονώσει την ανάπτυξη και να επιστρέψει στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές σε βιώσιμη βάση, είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειέ­ς της να τονώσει την ανάπτυξη και να επιστρέψει στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές σε βιώσιμη βάση, είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece