Naftemporiki

Χαμηλό έτους

-

«Όπιέζεται σο ο τραπεζικός κλάδος

σε έντονο βαθμό, ο κίνδυνος να χαθεί για τον γενικό δείκτη η στήριξη των 700 μονάδων παραμένει έντονος». Αυτό σχολίαζαν προβληματι­σμένοι χθες αναλυτές της αγοράς, μετά το χθεσινό -8,04% του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος πλέον υποχωρεί σε ετήσια βάση κατά 17,53%. Το χθεσινό κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη στις 614,17 μονάδες αποτελεί χαμηλό έτους.

«Εμφανής, η κόπωση του Χ.Α. μετά και την ολιγοήμερη τεχνική αντίδραση. Σημαντικές οι πιέσεις, τις τελευταίες μέρες, με επίκεντρο τις τράπεζες, καθώς και τα τεχνικά σημεία χάνουν συνεχώς έδαφος και πλέον, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστ­ε κάτω από τις 700 μονάδες. Η ανησυχητικ­ή πτώση είναι πολύ πιθανό να ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς πολλά funds, όσο πλησιάζει το τέλος Νοεμβρίου, αρχίζουν να κλείνουν τα λογιστικά βιβλία τους, με αποτέλεσμα να κλείσουν τις θέσεις τους και στην ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά, έχοντας υποστεί σημαντικές ζημίες. Με προβληματι­σμό παρακολουθ­ούμε τους δείκτες αναμένοντα­ς μια ουσιαστική αντίδραση, χωρίς αυτό να φαίνεται στο προσεχές μέλλον.

Οι ανησυχίες για τα stress tests συνεχίζουν, μεγάλες επενδύσεις που θα έδιναν έναν άλλο τόνο στην αγορά δεν προχωρούν και μένουν πολύ πίσω, η τρίτη αξιολόγηση δεν θα είναι τόσο εύκολη όπως φαίνεται και θα δημιουργήσ­ει και άλλα προβλήματα. Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πιέσουν περαιτέρω το Χ.Α.» επισημαίνο­υν εκπρόσωποι της αγοράς, υπενθυμίζο­ντας τον καταλυτικό ρόλο που ο τραπεζικός κλάδος παίζει στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας της αγοράς.

Από τα υψηλά του 2017 (1.135 μονάδες στις 17/7) ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 45,89%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο γενικός δείκτης έχει χάσει 18,26%.

Σε όρους κεφαλαιοπο­ίησης, οι τραπεζικές μετοχές από 9,94 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 έχουν υποχωρήσει στα 6,56 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, το βάρος των τραπεζικών μετοχών στην κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς έχει υποχωρήσει από 22% (στις 31/12/16) σε 13,5% χθες.

[SID:11486205]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece