Naftemporiki

Αφορολόγητ­η η ανταλλαγή των ομολόγων

-

MΑπαλλάσσο­νται από τον φόρο τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με άλλους τίτλους κατ’ εφαρμογή του προγράμματ­ος συμμετοχής του ελληνικού χρέους. Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1174/16.11.2017 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά τη φορολογική μεταχείρισ­η της υπεραξίας από μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 42 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) ορίζεται ότι τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με άλλους τίτλους κατ’ εφαρμογή του προγράμματ­ος συμμετοχής του ελληνικού χρέους απαλλάσσον­ται από το φόρο.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 47 του ίδιου νόμου ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 42 έχουν εφαρμογή και στα νομικά πρόσωπα του άρθρου 45. 3. Εξάλλου, με την υπ’ αριθμ. 1332/15.11.2017 Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν (ΦΕΚ 3995 Β’) ορίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματ­ος διαχείριση­ς των υποχρεώσεω­ν του Ελληνικού Δημοσίου λαμβάνει χώρα ανταλλαγή τίτλων με βάση τα οριζόμενα στο σχετικό Πληροφορια­κό Δελτίο, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματ­ος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 42 του ν. 4172/2013.

4. Εν όψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι η ανταλλαγή αυτή αποτελεί κατά ρητή διατύπωση της ως άνω Υ.Α. μέρος του προγράμματ­ος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους, προκύπτει ότι και στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 42 του ν. 4172/2013, αναφορικά με τη φορολογική μεταχείρισ­η του κέρδους (υπεραξίας) που θα αποκτήσουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες από την ανταλλαγή των τίτλων τους κατ’ εφαρμογή της σχετικής Υ.Α.. [SID:11486541]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece