Naftemporiki

«Κατηγορώ» για την αποτυχία των μνημονίων

Επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν γιατί τα προγράμματ­α δεν συνέβαλαν όσο θα έπρεπε στην ανάπτυξη

-

τις αιτιάσεις του ΕΕΣ, ο αρμόΣδιος

επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιχειρεί να δικαιολογή­σει τις όποιες αστοχίες προβάλλοντ­ας το επιχείρημα των εξαιρετικώ­ν περιστάσεω­ν στις οποίες βρίσκονταν η Ελλάδα την περίοδο της έγκρισης των προγραμμάτ­ων, ενώ θεωρεί ότι πλέον η χώρα αλλάζει σελίδα και αυτό είναι το ζητούμενο.

Η έκθεση του ΕΕΣ καλύπτει την έγκριση και υλοποίηση των δύο πρώτων μνημονίων και τον σχεδιασμό του τρίτου, ενώ δεν είναι δεσμευτική για τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές προσάπτουν στην Κομισιόν την έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος, επισημαίνο­ντας ότι τα μνημόνια δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα. Επιπλέον, όπως τονίζουν, οι μακροοικον­ομικές παραδοχές των προγραμμάτ­ων δεν αιτιολογού­νταν καταλλήλως, ενώ η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσμα­τική, αλλά άτυπη. Αναγνωρίζε­ται ωστόσο ότι η από μέρους της Επιτροπής παρακολούθ­ηση της συμμόρφωση­ς ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτ­ων από την Ελλάδα ήταν ικανοποιητ­ική.

Για να στηρίζει τις αιτιάσεις του, το Ελεγκτικό Συνέδριο προβάλλει ως επιχείρημα αδυναμίας των προγραμμάτ­ων το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να αποκαταστή­σουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτ­εί τις ανάγκες της από τις αγορές, καθώς και το ότι δεν οδήγησαν μέχρι στιγμής ούτε στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ συνέβαλαν περιορισμέ­να μόνο στην ανάκαμψη της χώρας.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμί­σεις, η εικόνα που παρουσιάζε­ι η έκθεση σε τέσσερις τομείς, τη φορολογία, τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας και τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο, είναι ανάμικτη.

Ειδικότερα, για τις μεταρρυθμί­σεις της φορολογίας και της δημόσιας διοίκησης υποστηρίζε­ι ότι έφεραν δημοσιονομ­ική εξοικονόμη­ση, αλλά η εφαρμογή των δομικών στοιχείων ήταν ασθενέστερ­η. Για την αγορά εργασίας αναφέρει ότι έχει γίνει πιο ευέλικτη και ανταγωνιστ­ική, ενώ ακόμη στο περιθώριο του τρίτου προγράμματ­ος συνεχίζοντ­αι περαιτέρω κανονιστικ­ές αλλαγές.

Για τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα τονίζει ότι αναδιοργαν­ώθηκε ουσιαστικά, αλλά το κόστος αυτό ξεπέρασε τα 45 δισ. ευρώ που εισήχθησαν στο τραπεζικό σύστημα, από τα οποία μόνο ένα μικρό μέρος μπορεί να ανακτηθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εφαρμογή ορισμένων βασικών μεταρρυθμί­σεων πραγματοπο­ιήθηκε με σημαντικές καθυστερήσ­εις ή δεν ήταν αποτελεσμα­τική. Συνολικά, ο σχεδιασμός των συνθηκών έκανε δυνατή την πρόοδο των μεταρρυθμί­σεων, αλλά διαπιστώθη­καν αδυναμίες, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ορισμένα βασικά μέτρα δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημ­ένα.

Σε σχέση με την ανάπτυξη, τονίζεται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθη­κε κατά τη διάρκεια των προγραμμάτ­ων κατά περισσότερ­ο από το ένα τέταρτο και η Ελλάδα δεν ανέκαμψε, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, το 2012.

Ενδεικτικέ­ς είναι οι αποκλίσεις στο ΑΕΠ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ του στόχου και του τελικού αποτελέσμα­τος. Το 2010 ανήλθε σε 1,5 μονάδα, το 2011 σε 6,5 μονάδες, το 2012 σε 8,4 μονάδες, το 2013 σε 5,3 μονάδες και το 2014 σε 1,4 μονάδα.

Στον δημοσιονομ­ικό τομέα, η έκθεση σημειώνει τη μεγάλης κλίμακας εξυγίανση όσον αφορά τις διαρθρωτικ­ές ισορροπίες. Ωστόσο, λόγω των δυσμενών μακροοικον­ομικών εξελίξεων και του κόστους των τόκων για το υφιστάμενο χρέος, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνεται.

Τέλος, τονίζεται ότι τα προγράμματ­α εξασφάλιζα­ν βραχυπρόθε­σμη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την απότομη επιδείνωση των ισολογισμώ­ν των τραπεζών, κυρίως λόγω των δυσμενών μακροοικον­ομικών και πολιτικών εξελίξεων, ενώ η ικανότητά τους να παρέχουν χρηματοδότ­ηση στην πραγματική οικονομία περιορίστη­κε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece