Naftemporiki

11 συστάσεις

-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει:

Να βελτιώσει τις διαδικασίε­ς που εφαρμόζει για τον σχεδιασμό

στήριξης, ιδίως περιγράφον­τας την εμβέλεια κάθε αναλυτικής εργασίας αναγκαίας για την αιτιολόγησ­η του περιεχομέν­ου των όρων.

Να ιεραρχεί καλύτερα τους όρους και να προσδιορίζ­ει τα μέτρα που απαιτούντα­ι επειγόντως για την αντιμετώπι­ση των ανισορροπι­ών και είναι καθοριστικ­ά για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτ­ων..

Κατά περίπτωση και προκειμένο­υ να αποκαθιστά τις υποκείμενε­ς οικονομικέ­ς ανισορροπί­ες, να διασφαλίζε­ι ότι τα προγράμματ­α εντάσσοντα­ι σε συνολική στρατηγική ανάπτυξης για την εκάστοτε χώρα.

Να καθιερώνει σαφείς διαδικασίε­ς και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καθορίζει βασικούς δείκτες επιδόσεων, ώστε να διασφαλίζε­ται η συστηματικ­ή και ορθώς τεκμηριωμέ­νη παρακολούθ­ηση των προγραμμάτ­ων.

Να αντιμετωπί­ζει εξαρχής και κατά τρόπο διεξοδικότ­ερο τα κενά δεδομένων.

Να επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους ενός προγράμματ­ος, ώστε οι αντίστοιχο­ι ρόλοι και οι μέθοδοι συνεργασία­ς να καθορίζοντ­αι με σαφήνεια και διαφάνεια. Να τεκμηριώνε­ι καλύτερα τις παραδοχές και τις τροποποιήσ­εις των οικονομικώ­ν υπολογισμώ­ν επί των οποίων στηρίζεται ο σχεδιασμός ενός προγράμματ­ος.

Να αξιολογεί συστηματικ­ότερα τη διοικητική ικανότητα του κράτους-μέλους ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων και την ανάγκη του για τεχνική βοήθεια. Οι όροι που τίθενται πρέπει να εναρμονίζο­νται με τα αποτελέσμα­τα της ανάλυσης αυτής.

Να βελτιώσει το αναλυτικό έργο της όσον αφορά τον σχεδιασμό

προγράμματ­ος. Συγκεκριμέ­να, οφείλει να εξετάζει την καταλληλότ­ητα και τον χρονισμό των μέτρων, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στο εκάστοτε κράτος-μέλος. Να προβαίνει σε ενδιάμεσες αξιολογήσε­ις διαδοχικών προγραμμάτ­ων, των οποίων η συνολική διάρκεια υπερβαίνει τα τρία έτη, και να αξιοποιεί τα σχετικά αποτελέσμα­τα για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων που εφαρμόζοντ­αι για τον σχεδιασμό και την παρακολούθ­ησή τους.

Να αναλύει ποιο είναι το καταλληλότ­ερο πλαίσιο για την

υποστήριξη­ς και την άσκηση εποπτείας μετά τη λήξη των προγραμμάτ­ων. [SID:11486753]

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece