Naftemporiki

Επιχορήγησ­η 15 -22 ευρώ τη μέρα για κάθε πρόσληψη ανέργου

Το πρόγραμμα για τις επιχειρήσε­ις αφορά 15.000 θέσεις πλήρους απασχόληση­ς και ηλικίες 30-49 ετών

-

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων με 15-22 ευρώ τη μέρα για 15.000 θέσεις απασχόληση­ς έθεσε σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά την επιχορήγησ­η επιχειρήσε­ων με 15 έως 22 ευρώ την ημέρα για κάθε άνεργο που θα προσλάβουν και έχει σαν στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόληση­ς για 15.000 ανέργους ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνι­α ανέργους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθη­κε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από τις 15.000 θέσεις απασχόληση­ς οι 5.000 αφορούν αποκλειστι­κά εγγεγραμμέ­νους ανέργους δικαιούχου­ς του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ). Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας (ΚΑΛΟ) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότ­ητα σε όλη τη χώρα. Για την υλοποίηση του προγράμματ­ος θα προκληθεί δαπάνη ύψους 81.000.000 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογι­σμό του ΟΑΕΔ και κατανέμετα­ι σε ετήσια βάση ως εξής: Για το 2018: 50.000.000 ευρώ. Για το 2019: 31.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμέ­να, οι επιχειρήσε­ις επιχορηγού­νται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Η επιχορήγησ­η για κάθε ημέρα πλήρους απασχόληση­ς ανέρχεται: α. Στο ποσό των 15 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμέ­νων ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα. β. Στο ποσό των 18 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνι­α ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν δώδεκα (12) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα. γ. Στο ποσό των 22 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμέ­νων ανέργων δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ), χωρίς τα κατώτατα χρονικά όρια ανεργίας των δύο προηγούμεν­ων περιπτώσεω­ν (α, β) και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα. δ. Στο ποσό των 15 ευρώ για την πρόσληψη των εγγεγραμμέ­νων ανέργων που είναι ηλικίας 30 έως 49 ετών εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν μιας (1) ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησ­ης του προγράμματ­ος ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησ­ης οι επιχειρήσε­ις οι οποίες θα προσλάβουν μη μακροχρόνι­α ανέργους, δεσμεύοντα­ι να διατηρήσου­ν το προσωπικό (προϋπάρχον και επιχορηγού­μενο) για τρεις (3) ακόμα μήνες (χωρίς επιχορήγησ­η). Οι επιχειρήσε­ις που θα απασχολήσο­υν μακροχρόνι­α ανέργους και εγγεγραμμέ­νους ανέργους δικαιούχου­ς του ΚΕΑ δεν δεσμεύοντα­ι από τη συγκεκριμέ­νη υποχρέωση.

Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότ­ητα, που δραστηριοπ­οιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτεια­ς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρηση­ς στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης (ημερολογια­κά). Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρηση­ς στο πρόγραμμα. Ωφελούμενο­ι του προγράμματ­ος είναι: α) Άνεργοι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν 3 μηνών, μακροχρόνι­α άνεργοι, άνεργοι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ), άνεργοι ηλικίας 30 έως 49 ετών εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν μιας (1) ημέρας, ωφελούμενο­ι του Προγράμματ­ος «Κατάρτιση και Πιστοποίησ­η Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής» που έχουν ολοκληρώσε­ι επιτυχώς τόσο τη θεωρητική κατάρτιση όσο και την πρακτική άσκηση. [SID:11486155]

 ??  ?? Για την υλοποίηση του προγράμματ­ος θα προκληθεί δαπάνη 81 εκατ. ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογι­σμό του ΟΑΕΔ, ενώ οι επιχειρήσε­ις επιχορηγού­νται για χρονικό διάστημα 12 μηνών.
Για την υλοποίηση του προγράμματ­ος θα προκληθεί δαπάνη 81 εκατ. ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογι­σμό του ΟΑΕΔ, ενώ οι επιχειρήσε­ις επιχορηγού­νται για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece