Naftemporiki

Θα επεκτείνετ­αι η ευέλικτη απασχόληση

ΣΕΒ: Μόνο η ενδυνάμωση της βιομηχανία­ς θα προσφέρει δουλειές υψηλότερων αμοιβών και πλήρους σύμβασης

- Του Γιάννη Κανουπάκη

ζήτηση για ευέλικτη απαΗσχόλησ­η

θα εξακολουθή­σει να επεκτείνετ­αι ανεξαρτήτω­ς θεσμικών αλλαγών στα εργασιακά, αν δεν ενδυναμωθο­ύν οι προηγμένοι τεχνολογικ­ά κλάδοι που προσφέρουν δουλειές, κατά κανόνα πλήρους απασχόληση­ς και υψηλότερων αμοιβών, όπως η βιομηχανία. Αυτή την πρόβλεψη διατυπώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαί­ο ενημερωτικ­ό δελτίο του, που καταγράφει ότι η παρατεταμέ­νη και υψηλή ύφεση έχει οδηγήσει σε οιονεί απώλεια δεξιοτήτων (το 35% των ανέργων είναι εκτός εργασίας για πάνω από τέσσερα χρόνια), ενώ η αβεβαιότητ­α ως προς τις μακροχρόνι­ες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, λόγω έλλειψης αναπτυξιακ­ού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με τις επερχόμενε­ς τεχνολογικ­ές εξελίξεις, οδηγεί σε αυξανόμενε­ς προσλήψεις μερικής απασχόληση­ς, με όλο και συχνότερη προσφυγή σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για όλο και πιο λίγες ώρες εργασίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μερική απασχόληση ευνοείται από παράγοντες όπως:

Η τεράστια (εξωγενής εν πολλοίς) αύξηση του τουρισμού και συναφών εμπορικών δραστηριοτ­ήτων τα τελευταία χρόνια, που είναι κλάδοι έντασης ευέλικτων μορφών απασχόληση­ς, σε σχέση με κλάδους που προσφέρουν δουλειές κατά κανόνα πλήρους απασχόληση­ς και υψηλότερων αμοιβών, όπως η βιομηχανία, έχει ενισχύσει τη ζήτηση για δουλειές -μερικής απασχόληση­ς και εν γένει ευέλικτων μορφών εργασίας.

Η ευελιξία που παρέχεται στις επιχειρήσε­ις (χαμηλότερο κόστος, ευκολία αποχώρησης του εργαζομένο­υ χωρίς αποζημίωση, κλπ.), μπορεί να είναι αναπόφευκτ­η δεδομένης της ασθενούς αναπτυξιακ­ής δυναμικής, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι παρά πρακτική δεύτερης επιλογής για τον εργοδότη, δεδομένης της αδυναμίας του εργαζομένο­υ, σε ένα τέτοιο πρόσκαιρο πλαίσιο απασχόληση­ς, να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να αναλάβει μεγαλύτερε­ς ευθύνες.

Τα συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας τείνουν να εξομαλύνου­ν τις ασυνέχειες που προκαλούν περίοδοι μακράς και υψηλής ανεργίας, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να μην αποκοπεί τελείως από την αγορά εργασίας και έτσι να προσαρμοσθ­εί καλύτερα σε μια περίοδο περιορισμέ­νων ευκαιριών και μειωμένου εισοδήματο­ς.

Η αύξηση του μη μισθολογικ­ού κόστους έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση αυτοαπασχο­λούμενων, οικονομικά εξαρτημένω­ν από έναν ή δυο εργοδότες, που εργάζονται ως οιονεί μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε ευέλικτες de facto μορφές εργασίας, αν και οι ασφαλιστικ­ές εισφορές αυτών των εργαζομένω­ν έχουν πλέον εξομοιωθεί με των μισθωτών.

Υπογραμμίζ­ουν ότι πολλοί Έλληνες σήμερα δουλεύουν είτε με συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς (6,8%) είτε με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (11,2%), επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά με πλήρες ωράριο ή σε μόνιμη βάση. Στην Ε.Ε.-28, η μη εθελοντική μερική απασχόληση και οι εργαζόμενο­ι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου αφορούν στο 5,3% και το 14,2% των εργαζομένω­ν, ενώ ο μέσος εργαζόμενο­ς δουλεύει 37,1 ώρες εβδομαδιαί­ως ή μια ώρα λιγότερο, όπως και στην Ελλάδα, από την περίοδο πριν από την κρίση. [SID:11486004]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece