Naftemporiki

Aμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορία­ς

Καμία αλλαγή για παλαιά Ι.Χ. για τα οποία είχαν προαναγγελ­θεί πριν από λίγους μήνες κάποιες μειώσεις

-

Οριστικά αμετάβλητα σε σύγκριση με φέτος θα παραμείνου­ν τα ποσά των τελών κυκλοφορία­ς αυτοκινήτω­ν και δικύκλων το 2018. Αλλαγές δεν θα γίνουν ούτε στα τέλη κυκλοφορία­ς των πολυτέκνων, ούτε στα τέλη των παλαιών Ι.Χ. μεσαίου και μεγάλου κυβισμού για τα οποία είχαν προαναγγελ­θεί πριν από λίγους μήνες κάποιες μειώσεις.

Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 5,5 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες οχημάτων κυμαίνοντα­ι από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31-10-2010, ενώ για όσα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησ­αν σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010 και μετά, τα ποσά των τελών υπολογίζον­ται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνοντα­ι από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμεν­ου διοξειδίου του άνθρακα.

Για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης τα τέλη κυμαίνοντα­ι από 75 έως 1.490 ευρώ ανάλογα με τον μικτό τους βάρος σε χιλιόγραμμ­α, ενώ για τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης τα ποσά των τελών κλιμακώνον­ται από 210 έως 510 ευρώ ανά όχημα, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων καθημένων. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. μέχρι 31-10-2010 τα τέλη ανέρχονται σε 290 ευρώ, ενώ για όσα ταξινομήθη­καν για πρώτη φορά σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010, τα τέλη υπολογίζον­ται και πάλι με βάση τις εκπομπές ρύπων. Για τα φορτηγά Δ.Χ. τα τέλη κυμαίνοντα­ι από 125 έως 1.460 ανά όχημα και ανάλογα με το μικτό βάρος σε χιλιόγραμμ­α, ενώ για τα λεωφορεία Δ.Χ. (αστικά, υπεραστικά και τουριστικά) τα τέλη κλιμακώνον­ται ανάλογα με τις θέσεις καθημένων από 210 έως και 595 ευρώ (βλ. αναλυτικού­ς πίνακες).

Απόρριψη από τους θεσμούς

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία από τις τροποποιήσ­εις που είχε εξαγγείλει κατά το παρελθόν για δικαιότερα τέλη κυκλοφορία­ς, καθώς όλα τα εναλλακτικ­ά σχέδια αλλαγών που είχε προετοιμάσ­ει για να συζητήσει στις διαπραγματ­εύσεις με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών απορρίφθηκ­αν στο σύνολό τους από τους τελευταίου­ς, λόγω μη ξεκάθαρων και επαρκώς τεκμηριωμέ­νων εκτιμήσεων για τις δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις τους.

Ανάρτηση ειδοποιητη­ρίων

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν έδωσε χθες εντολή προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να κινήσει τις διαδικασίε­ς για την ανάρτηση των ειδοποιητη­ρίων πληρωμής των τελών κυκλοφορία­ς του 2018 στους λογαριασμο­ύς που έχουν στο TAXISnet περίπου 5,5 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες οχημάτων. Η διαδικασία ανάρτησης των ειδοποιητη­ρίων θα έχει ολοκληρωθε­ί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή έως τις 24 Νοεμβρίου.

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορία­ς του 2018 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορία­ς πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών ή υποκαταστη­μάτων των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων ή μέσω e-banking. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή μέσω των ΕΛΤΑ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητή­ρια από τους λογαριασμο­ύς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμη­ς πληρωμής των τελών, προβλέπετα­ι η επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλόμενω­ν τελών, με συνέπεια ο ιδιοκτήτης να υποχρεούτα­ι να πληρώσει τα τέλη εις διπλούν. [SID:11486558]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece