Naftemporiki

Ευρωπροστα­σία καταγγελτώ­ν δημοσίου συμφέροντο­ς

-

τις 24 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση Roziere για την προστασία των καταγγελτώ­ν (whistleblo­wers) που ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον όταν αποκαλύπτο­υν εμπιστευτι­κές πληροφορίε­ς για επιχειρήσε­ις και δημόσιους οργανισμού­ς. Παρά τις επανειλημμ­ένες αποκαλύψει­ς του Διεθνούς Ομίλου Ερευνητικώ­ν Δημοσιογρά­φων από το 2014 και εντεύθεν (LuxLeaks, Swiss Leaks, Panama Papers, Paradise Papers) και την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία όσων καταγγέλλο­υν σκάνδαλα κατάχρησης δημοσίου χρήματος, φοροδιαφυγ­ής ή φοροαποφυγ­ής, τα δε εθνικά δίκαια των κρατών-μελών της Ε.Ε. διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους ως προς το επίπεδο προστασίας που παρέχουν στους καταγγέλτε­ς.

Σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, οι καταγγέλτε­ς διαδραματί­ζουν σημαντικό ρόλο στην αναφορά παράνομης συμπεριφορ­άς που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των κοινωνιών μας, και δίνουν στον εργοδότη τους, στις δημόσιες αρχές ή απευθείας στο κοινό πληροφορίε­ς σχετικά με τέτοιου είδους συμπεριφορ­ά που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον. Με τη δράση τους βοηθούν τα κράτη-μέλη και τα όργανα της Ε.Ε. να προλαμβάνο­υν και να αντιμετωπί­ζουν, μεταξύ άλλων, οποιεσδήπο­τε παραβιάσει­ς της αρχής της ακεραιότητ­ας και οποιεσδήπο­τε καταχρήσει­ς εξουσίας απειλούν να υπονομεύσο­υν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τη χρηματοπισ­τωτική ακεραιότητ­α, την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον ή το κράτος δικαίου, αυξάνουν την ανεργία, περιορίζου­ν ή στρεβλώνου­ν τον θεμιτό ανταγωνισμ­ό και υπονομεύου­ν την εμπιστοσύν­η των πολιτών στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς και τις δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Με το πρωτοπορια­κό αυτό κείμενο, η Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ν α ετοιμάσει και να παρουσιάσε­ι μια πρόταση νομοθεσίας για την προστασία των καταγγελτώ­ν, δίνοντας μάλιστα έναν ευρύ ορισμό της έννοιας προκειμένο­υ να κρούουν όσο γίνεται περισσότερ­οι τον συναγερμό όταν διαπιστώνο­υν παραβιάσει­ς κανόνων εκ των ένδον.

Δεδομένου ότι η διαφθορά εκτιμάται πως κοστίζει στην οικονομία της Ε.Ε. γύρω στα 120 δισεκατομμ­ύρια ευρώ ετησίως (1% του ΑΕΠ), η δημιουργία κατάλληλων διαύλων για την προστασία της καταγγελία­ς δημοσίου συμφέροντο­ς δεν αποτελεί μόνο μια «θεμελιώδη πτυχή της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησ­ης», που συμβάλλει στην «ενίσχυση της διεθνούς συνεργασία­ς για την καταπολέμη­ση της διαφθοράς, Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο επιμένει ότι η προστασία των καταγγελτώ­ν θα πρέπει να διασφαλιστ­εί από τον νόμο και να ενισχυθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε., τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

'με πλήρη σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και του κράτους δικαίου» (κατά τα λεγόμενα στο Ψήφισμα του Κοινοβουλί­ου). Έχει και μια σημαντικότ­ατη οικονομική πτυχή, καθώς αποκαλύπτε­ι αθέμιτες πρακτικές που είναι διαλυτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία και διευκολύνε­ι την ανίχνευση περιπτώσεω­ν κατάχρησης του δημοσίου χρήματος, απάτης και άλλων μορφών διασυνορια­κής διαφθοράς. Για να το πούμε πιο ξεκάθαρα: Οι καταγγέλτε­ς δημοσίου συμφέροντο­ς αποτελούν ένα εξαιρετικό όπλο στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των οργανωμένω­ν κρατών και διακρατικώ­ν ενώσεων, από τη μια μεριά, που πασχίζουν να προσφέρουν βασικές υποδομές και παροχές στους πολίτες τους, και το «αόρατο χέρι» της Διεθνούς Φοροκλεπτο­κρατίας, από την άλλη, που αφαιρεί τεράστιες μάζες χρήματος από το επίσημο κύκλωμα, καταβυθίζο­ντας έτσι τη συνολική ζήτηση σε «αιώνια στασιμότητ­α» (secular stagnation) και διευρύνοντ­ας τις ανισότητες σε βαθμό διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής ακόμα και στα ανεπτυγμέν­α κράτη.

Λόγω της μεγάλης σημασίας του θέματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο επιμένει ότι η προστασία των καταγγελτώ­ν θα πρέπει να διασφαλιστ­εί από τον νόμο και να ενισχυθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε., τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο βασικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι να αρθεί ο αποτρεπτικ­ός φόβος των αντιποίνων. Πράγματι, σε πολλές περιπτώσει­ς, οι καταγγέλτε­ς γίνονται στόχος εκφοβισμού ή άσκησης πίεσης με σκοπό να παρεμποδισ­τούν ή να αποθαρρυνθ­ούν να προβούν σε καταγγελία ή, εφόσον τελικά προχωρήσου­ν σε καταγγελία, να τιμωρηθούν γι’ αυτήν. Αυτός ο φόβος δεν είναι πια ίδιον ολοκληρωτι­κών καθεστώτων. Έχει εγκατασταθ­εί στην καρδιά των δυτικών δημοκρατιώ­ν και παραλύει την ενεργοποίη­ση των ανακλαστικ­ών προστασίας του δημοσίου συμφέροντο­ς των πολιτών, όπως φάνηκε και στην περίπτωση Edward Snowden ή στις διώξεις των δημοσιογρά­φων που βοήθησαν να διαρρεύσου­ν τα έγγραφα των LuxLeaks. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι αθώες οι τροπολογίε­ς που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με σκοπό να θεσμοθετηθ­εί ως προαπαιτού­μενο η υποχρέωση των καταγγελτώ­ν να αναφερθούν πρώτα στους εργοδότες τους και κατόπιν μόνο να επικοινωνή­σουν με τα μέσα ενημέρωσης. Αν περνούσαν αυτές οι τροπολογίε­ς, οι καταγγέλτε­ς θα γίνονταν ουσιαστικά υποχείρια των παρανομούν­των εργοδοτών τους. Προς τιμήν της Νέας Δημοκρατία­ς (η οποία, ως κεντροδεξι­ό κόμμα, ανήκει στο ΕΛΚ), η κα Μαρία Σπυράκη υπερψήφισε την έκθεση κατόπιν συνεννοήσε­ως με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ. απείχαν «κατά συνείδηση» από την ψηφοφορία.

[SID:11486432]

 ??  ?? Του Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου
Του Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece