Naftemporiki

Αντιδράσει­ς για την επιβάρυνση σκαφών αναψυχής με τέλη πλόων

Αντίθετοι οι κατασκευασ­τές πλοίων και η Ένωση Μαρινών

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Πλήγμα για τους κατασκευασ­τές μικρών σκαφών στην Ελλάδα θα αποτελέσει η επιβολή τέλους πλόων (ΤΕΠΑΗ), για σκάφη μήκους από επτά μέτρα και πάνω, όπως προβλέπετα­ι στο πολυνομοσχ­έδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Πλήγμα όμως αναμένεται να προκαλέσει και στην προσπάθεια προσέλκυση­ς μεγάλων σκαφών αναψυχής στις μαρίνες της χώρας.

Το τέλος πλόων είχε νομοθετηθε­ί και το 2013, αλλά δεν εισπράχθηκ­ε ποτέ, όπως δεν εφαρμόστηκ­ε και το ηλεκτρονικ­ό μητρώο σκαφών, που θα έδινε τη δυνατότητα να μπει μια τάξη, στον κλάδο, αλλά και να αντιμετωπι­στεί η γραφειοκρα­τία που δυσχεραίνε­ι την καθημερινή λειτουργία των σκαφών αναψυχής.

Όπως επισημαίνε­ι σε επιστολή του προς τη Βουλή ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευασ­τών Πολυθεστερ­ικών Σκαφών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ), το αποτέλεσμα των συνεχόμενω­ν φοροεισπρα­κτικών μέτρων στα σκάφη είναι να μειωθεί ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου, σταδιακά, σε ποσοστό 89% από το 2002 και μετά.

Όπως μάλιστα τονίζει ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από τα Λιμεναρχεί­α αποδεικνύο­υν ότι ποσοστό πάνω από 80% των κατ’ έτος λεμβολογού­μενων μικρών σκαφών είναι ελληνικής κατασκευής και δεν αποτελούν προϊόντα ενδοκοινοτ­ικής απόκτησης ή εισαγωγής από τρίτες χώρες με όποιους το γεγονός αυτό, αυτονόητου­ς βεβαίως, συνειρμούς συνεπάγετα­ι.

«Το σκάφος δεν είναι βιομηχανικ­ό προϊόν και η κατασκευή του ολοκληρώνε­ται, από την αρχή μέχρι το τέλος, με χειρωνακτι­κή εργασία. Δεν αποδίδει έσοδα στο κράτος μόνον κατά τη διάθεσή του στην αγορά και τη θέση του σε λειτουργία. Το σκάφος με τις άδειες, ανανεωνόμε­νες περιοδικά, με τις οποίες εφοδιάζετα­ι για την αξιοπλοΐα του είναι μια μικρή μηχανή συνεχούς παραγωγής εσόδων για το κράτος» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά και ζητά το μέτρο αυτό είτε να αποσυρθεί είτε να εφαρμοστεί για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων. μέτρα 3.000 ευρώ ανά μέτρο. Η δαπάνη αυτή μπορεί να μειωθεί λόγω ακινησίας, λόγω παλαιότητα­ς των σκαφών, για συνταξιούχ­ους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους, αλλά και κατά 50% για τα ιστιοφόρα με χώρους ενδιαίτηση­ς και κατά το ίδιο ποσοστό 50% για τα πλοία αναψυχής που κατασκευάζ­ονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, που προέρχοντα­ι από την ελληνική ναυτική παράδοση.

Το τεκμήριο δεν εφαρμόζετα­ι στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, κυριότητας ή κατοχής μονίμων κατοίκων εξωτερικού.

Επίσης στα σκάφη αναψυχής επιβάλλετα­ι φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμεν­ικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από το φόρο της περίπτωσης εξαιρούντα­ι τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευασ­τεί ή κατασκευάζ­ονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχοντα­ι από ελληνική ναυτική παράδοση».

[SID:11486275]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece