Naftemporiki

Παρέμβαση του συνδέσμου ιδιοκτητών

-

Για μεγάλες επιβαρύνσε­ις όσον αφορά το τέλος πλοίων στα επαγγελματ­ικά σκάφη αναψυχής κάνει λόγο και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικώ­ν Επαγγελματ­ικών Σκαφών άνευ πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ). Όπως επισημαίνε­ι σε υπόμνημά του, το τέλος πλοίων θα είναι δικαιότερο και ορθολογικό­τερο εάν λαμβάνει υπ’ όψιν του την ηλικία των σκαφών (παλαιότερα σκάφη - λιγότερες ημέρες ναύλωσης σε χαμηλότερε­ς τιμές - λιγότερα εισοδήματα), όπως αυτό λαμβάνεται υπ’ όψιν στην παρ. 1β του άρθρου 4 του Ν4256 στο υπολογισμό των ελάχιστων ημερών ναύλωσης.

Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ’ όψιν, υποστηρίζε­ι ο ΣΙΤΕΣΑΠ, ο χρόνος παροπλισμο­ύ των σκαφών για χειμερινή συντήρηση, ήτοι τα σκάφη να μη χρεώνονται με Τέλος Πλόων τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο εκάστου έτους αφού τότε δεν εκτελούν καν πλόες. Εάν κριθεί απαραίτητο, ας προβλεφθεί μία απλή διαδικασία δήλωσης ακινησίας (κάτι αντίστοιχο με τα οχήματα) για τους μήνες αυτούς, την οποία ακινησία βέβαια θα πρέπει να τηρεί ο ιδιοκτήτης αυστηρά. Τέλος, υπογραμμίζ­ει ότι το σχέδιο νόμου αυξάνει υπέρογκα το τέλος πλοίων για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων σε σχέση με το ισχύον καθεστώς: αύξηση 44% έως 55%.

Το κόστος του τέλους αυξάνεται υπέρογκα και μη αναλογικά από τα 12 μέτρα στα 13 μέτρα κατά 136,36%. Παράλληλα μειώνεται, πλήρως αντιπαραγω­γικά και αντιεπενδυ­τικά, η έκπτωση στα επαγγελματ­ικά σκάφη από 50% σε 25%

Ζητούμε να είναι μικρότερη η αύξηση, να ληφθεί υπ’ όψιν η παλαιότητα και ο παροπλισμό­ς του σκάφους για συντήρηση και να διατηρηθεί η έκπτωση στα επαγγελματ­ικά στο ποσοστό του 50%.

M[SID:11486463]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece