Naftemporiki

> Πώς υπολογίζετ­αι

- Το ΤΕΠΑΗ

υπολογίζετ­αι ανά τρέχον έτος ή τρέχοντα μήνα από την ημερομηνία πληρωμής και καθορίζετα­ι ως εξής: α. Για τα ολικού μήκους από επτά έως μέτρα, σε 16 ευρώ ανά μήνα. β. Για τα ολικού μήκους άνω των οκτώ μέτρων έως και δέκα μέτρα, σε είκοσι 25 ευρώ ανά μήνα. γ. Για τα ολικού μήκους άνω των δέκα μέτρων και έως και 12 μέτρα, σε τριάντα 33 ευρώ ανά μήνα. δ. Για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων ανά μήνα οκτώ ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμ­ενο από το πρώτο μέτρο. Η χρέωση μειώνεται κατά 25% για τα επαγγελματ­ικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματ­ικά τουριστικά ημερόπλοια, με την προϋπόθεση της αποκλειστι­κής επαγγελματ­ικής χρήσης. Το Τέλος Πλόων προκαλεί όμως την αντίδραση και της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας η οποία έχει εκφράσει τη θέση ότι αποτρέπει την έλευση σκαφών στην Ελλάδα και διώχνει και αυτά που επιλέγουν ακόμη τη χώρα μας ως τόπο μόνιμου ελλιμενισμ­ού.

Η Ένωση εκτιμά ότι αντί το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού, να παρέχει κίνητρα προσέλκυση­ς ξένων σκαφών αναψυχής και υψηλής ποιότητας τουρισμό, που θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη στην πολύπαθη ελληνική οικονομία, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερ­η ανασφάλεια και αβεβαιότητ­α σε Έλληνες και αλλοδαπούς ιδιοκτήτες σκαφών που ήδη ελλιμενίζο­νται στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέψει χιλιάδες ξένων σκαφών να την επισκεφθού­ν στην ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Τι πληρώνουν

Η κατοχή σκάφους, εκτός από το τέλος πλοίων, επιβαρύνετ­αι με ετήσια αντικειμεν­ική δαπάνη διαβίωσης που για σκάφη ανοικτού τύπου μέχρι πέντε μέτρα είναι 4.000 ευρώ και για πάνω από πέντε μέτρα, προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ το μέτρο. Για σκάφος με χώρους ενδιαίτηση­ς και μέχρι επτά μέτρα 12.000 ευρώ και πάνω από επτά και μέχρι 10

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece