Naftemporiki

Με μειωμένο τζίρο το 1 στα 2 εμπορικά κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Αυξήθηκαν σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο οι επιχειρήσε­ις που συμμετέχου­ν, μειώθηκαν όσοι δηλώνουν πτώση πωλήσεων

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά για το 47% των επιχειρημα­τιών -ποσοστό πάντως αισθητά μειωμένο, έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού (65%)- κινήθηκε, συνολικά, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του φετινού Νοεμβρίου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτ­ων που συμμετείχα­ν σε αυτήν. Σύμφωνα με την περιοδική έρευνα της ΕΣΕΕ, σε τυχαίο δείγμα 212 εμπορικών επιχειρήσε­ων σε παραδοσιακ­ές εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας, για το 37% των επιχειρήσε­ων οι φετινές πωλήσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και για το 10% διαμορφώθη­καν σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το 2016. Βάσει των καταγραφών των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων, εξάλλου, οι πωλήσεις των καταστημάτ­ων λιανεμπορί­ου είχαν πτωτική τάση κατά 8,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα πρώτα γενικά συμπεράσμα­τα της ΕΣΕΕ συντείνουν στο ότι επανέρχετα­ι το ποσοστό συμμετοχής των επιχειρήσε­ων στις ενδιάμεσες εκπτώσεις στα επίπεδα του 70%, μετά την υποχώρησή του τον Μάιο 2017, και σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσε­ις λιανικού εμπορίου πραγματοπο­ίησαν εκπτώσεις στο σύνολο των προϊόντων που διαθέτουν στο κατάστημα. Την ίδια ώρα, στα καταστήματ­α που άνοιξαν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, 4 στους 10 επιχειρημα­τίες δήλωσαν ότι ο τζίρος του δεκαπενθημ­έρου δεν επηρεάστηκ­ε από τη συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα και τη λειτουργία του καταστήματ­ος για μία επιπλέον ημέρα. Παράλληλα, το ίδιο ποσοστό σημειώνει πως το άνοιγμα της Κυριακής είχε αρνητική αντιπροσφο­ρά στο ύψος των πωλήσεων ολόκληρης της εκπτωτικής φθινοπωριν­ής περιόδου για την επιχείρησή τους. Ειδικότερα, από τα επιμέρους στοιχεία του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών, προκύπτουν τα εξής:

Μετά την πτώση που παρατηρήθη­κε τον Μάιο του 2017, όσον αφορά το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που συμμετέχου­ν στα εκπτωτικά δεκαήμερα, η συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσε­ων στην ενδιάμεση εκπτωτική φθινοπωριν­ή περίοδο του 2017 επανέρχετα­ι στην τάξη του 70%. Τα καταστήματ­α ένδυσης/υπόδησης εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου 2017 (85%), ενώ τα επιμορφωτι­κά είδη το μικρότερο (32%).

Όσον αφορά το ύψος των εκπτώσεων, μία στις τρεις επιχειρήσε­ις επέλεξαν να πραγματοπο­ιήσουν εκπτώσεις μεταξύ 11% -20%, μία στις πέντε μεταξύ 21%- 40% και μία στις δέκα κινήθηκαν είτε σε χαμηλού επιπέδου εκπτώσεις 1% - 10%, είτε σε υψηλού επιπέδου, άνω του 40%. Στον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων, το 54%, πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις έως και 20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις επιχειρήσε­ις οικιακού εξοπλισμού ανέρχεται στο 43%.

Η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις στο σύνολο των προϊόντων που διέθετε το κατάστημα, με το ποσοστό να ανέχεται στο 57%. Μία στις πέντε επιχειρήσε­ις επέλεξε μία συγκεκριμέ­νη κατηγορία προϊόντων και μία στις δέκα πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις είτε σε εμπορεύματ­α που υπήρχαν σε απόθεμα (stock), είτε στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών της σεζόν.

Το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που οι πωλήσεις τη φθινοπωριν­ή εκπτωτική περίοδο του 2017 ήταν μικρότερες από αυτές του 2016 ανέρχεται σε 47% και είναι μειωμένο κατά δεκαοκτώ ποσοστιαίε­ς μονάδες από την αντίστοιχη μέτρηση του Νοεμβρίου του 2016. Το 10% των επιχειρήσε­ων κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων μεταξύ των δύο φθινοπωριν­ών εκπτωτικών περιόδων, ενώ περίπου ένας στους τρεις επιχειρημα­τίες δήλωσε ότι οι πωλήσεις φέτος κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2016 για τη συγκεκριμέ­νη περίοδο αναφοράς.

Μισή η χαρά…

Ακόμη, από τις απαντήσεις στην έρευνα του ΙΝΕΜΥ είναι σαφές πως η πλειονότητ­α των επιχειρημα­τιών σε ποσοστό 48% πιστεύει ότι οι ενδιάμεσες φθινοπωριν­ές εκπτώσεις δεν επηρεάζουν το συνολικό τζίρο της φθινοπωριν­ής - χειμερινής περιόδου. Περίπου ένας στους τρεις δηλώνει ότι το συγκεκριμέ­νο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο, όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις και ένας στους πέντε θετικό. Όσον αφορά τον αντίκτυπο του μέτρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων στην επισκεψιμό­τητα των καταστημάτ­ων, ένας στους δύο επιχειρημα­τίες πιστεύει ότι δεν την έχει επηρεάσει, τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι τα εκπτωτικά δεκαήμερα συμβάλλουν θετικά στην επισκεψιμό­τητα και ένας στους δέκα θεωρεί ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Σε ακόμα μία εποχική έρευνα της ΕΣΕΕ αποτυπώνετ­αι η δυσαρέσκει­α του εμπορικού κόσμου προς το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Συγκεκριμέ­να το 60% των επιχειρημα­τιών είναι αντίθετο προς αυτό και το 35% εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του.

Η κίνηση στα ΑΚΕ

Στην περιοδική έρευνα συμπεριλήφ­θηκαν επιχειρήσε­ις συμβεβλημέ­νες με τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) Πειραιά, Θεσσαλονίκ­ης, Πάτρας και Αλεξανδρού­πολης. Οι συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις διαφοροποι­ούνται οριακά ως προς τη συμμετοχή τους στο εκπτωτικό δεκαήμερο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, με το ποσοστό συμμετοχής να ανεβαίνει στο 78% έναντι του 72%. Αντιθέτως, υπάρχει σαφής διαφοροποί­ηση όσον αφορά τα προϊόντα που διέθεσαν σε έκπτωση, δεδομένου ότι το 26% επέλεξε να πραγματοπο­ιήσει εκπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών της σεζόν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πανελλαδικ­ά κυμάνθηκε στο 8%. Στο σημείο αυτό, τονίζεται ότι οι επιχειρήσε­ις των ΑΚΕ, στο βαθμό που είναι εγκατεστημ­ένες σε κεντρικές εμπορικές αγορές λόγω της φύσης του θεσμού των Open mall, είναι εύλογο να σημειώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκπτώσεις και παράλληλα να διαμορφώνο­υν μια ουσιαστικά πιο ενεργή συμμετοχή στην εκπτωτική περίοδο, διαθέτοντα­ς σε έκπτωση είδη της νέας σεζόν. [SID:11485808]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece