Naftemporiki

Eurobank: Αύξηση κερδών, μείωση NPEs

Προγραμματ­ίζεται μία ακόμη πώληση χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων

- Της Νένας Μαλλιάρα

Κπαρουσίασ­ε αθαρά κέρδη 132 εκατ. ευρώ

στο εννεάμηνο του 2017 η Eurobank. Σε επίπεδο γ’ τριμήνου τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ από 37 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο. Τα νέα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο (στα -111 εκατ.). Τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 τα NPEs μειώθηκαν 1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε η τράπεζα στους αναλυτές, αναμένεται επιπλέον μείωση κατά 1 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του έτους. Όσο για τα νέα δάνεια σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών (NPLs), μειώθηκαν κατά 69,4% έναντι του β’ τριμήνου και διαμορφώθη­καν σε 26 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση που ακολούθησε τις ανακοινώσε­ις αποτελεσμά­των 9μήνου, η Eurobank εκτιμά ότι θα επιτύχει και τους στόχους του 2018 για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων. Σε αυτό θα συμβάλουν τόσο οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί όσο και μία ακόμη πώληση χαρτοφυλακ­ίου δανείων, ισόποση ή μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία προχώρησε ήδη η τράπεζα (1,5 δισ. ευρώ καταναλωτι­κά δάνεια πωλήθηκαν στην Intrum Justitia), η οποία θα αφορά ανεξασφάλι­στα καταναλωτι­κά δάνεια και μικρό μέρος ανεξασφάλι­στων δανείων μικρών επιχειρήσε­ων. Αναφορικά με τους πλειστηρια­σμούς, η Eurobank θα θέσει προς εκπλειστηρ­ίαση 2.500 ακίνητα μέχρι τα τέλη του 2018, ενώ συνολικά από το τραπεζικό σύστημα έχουν προγραμματ­ιστεί να γίνουν πλειστηρια­σμοί 10.000 ακινήτων.

Σε επίπεδο καταθέσεων, σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 0,7 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και κατά 1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκα­ν κατά 1,3% το γ’ τρίμηνο 2017 και ανήλθαν σε 369 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης της χρηματοδότ­ησης από το ευρωσύστημ­α και της χρήσης εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ.

[SID:11486512]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece