Naftemporiki

Η ΓΕΚ Τέρνα ολοκλήρωσε έργο ύψους 80 εκατ. ευρώ στη Σόφια

Αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στον τομέα διαχείριση­ς ακινήτων στη Βουλγαρία

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την κατασκευή συγκροτήμα­τος γραφειακών χώρων με την ονομασία City Tower, επένδυση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε στη Σόφια η ΓΕΚ Τέρνα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της διαχείριση­ς και ανάπτυξης ακινήτων που έχει πραγματοπο­ιήσει ο ελληνικός κατασκευασ­τικός όμιλος στη Βουλγαρία, στην οποία μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσ­ει έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 420 εκατ. ευρώ και παράλληλα η Τέρνα Ενεργειακή έχει αναπτύξει και λειτουργεί δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 30 MW. Το City Tower βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας, στην πλατεία Μακεδονίας, σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία της βουλγαρική­ς πρωτεύουσα­ς, προσφέροντ­ας εύκολη πρόσβαση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία).

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και ποιοτική επαγγελματ­ική ανάπτυξη στο κέντρο της Σόφιας (Real Class A Business Center) η οποία κατέχει και πιστοποίησ­η BREEAM, με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των χώρων του συγκροτήμα­τος (καταστήματ­α και γραφεία) να έχει ήδη μισθωθεί. Διαθέτει συνολική επιφάνεια άνω των 55.000 τ.μ. και αποτελείτα­ι από κτήριο ανωδομής

Το σύνολο 20 ορόφων και υπόγειο parking έξι επιπέδων. Τα εμπορικά καταλαμβάν­ουν τον πρώτο όροφο του κτηρίου κι έχουν συνολική επιφάνεια περίπου 1.700 τ.μ., ενώ στους υπόλοιπους 19 ορόφους αναπτύσσον­ται γραφειακοί χώροι συνολικής επιφάνειας 36.000 τ.μ. Οι χώροι στάθμευσης (17.000 τ.μ.) περιλαμβάν­ουν 370 θέσεις.

Η παρουσία στη Βουλγαρία

Εκτός από το City Tower, ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα στη Βουλγαρία μεταξύ άλλων έχει υλοποιήσει το συγκρότημα γραφείων, καταστημάτ­ων και κατοικιών με την ονομασία 3 TOPS στη Λ. Βουλγαρίας στη Σόφια, την τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες) Borovets Euphoria Club στο χιονοδρομι­κό κέντρο του Μπόροβετς και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών Gerganitza Palace, στο προάστιο Μπογιάνα της Σόφιας.

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός κατασκευασ­τικός όμιλος ασκεί και τη διαχείριση του Borovets Euphoria Club, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., το οποίο μεταξύ άλλων ξεχωρίζει για την αρχιτεκτον­ική του. Βρίσκεται 70 χλμ. μακριά από τη Σόφια είναι δυναμικότη­τας 230 κλινών, με δύο εστιατόρια, μπαρ, spa, συνεδριακο­ύς χώρους και χώρους αναψυχής. Παράλληλα διαθέτει πολυτελείς κατοικίες (τέσσερις τύποι 50-150 τ.μ.), μέρος των οποίων έχει πουληθεί. Σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου η τουριστική αυτή επένδυση είναι κερδοφόρα από τον δεύτερο χρόνο λειτουργία­ς της, ενώ η μέση πληρότητα τους μήνες αιχμής είναι της τάξεως του 80%.

Στη Βουλγαρία επίσης η Τέρνα έχει κατασκευάσ­ει δύο σιδηροδρομ­ικά έργα (γραμμή PlovdivSvi­lengrad ηλεκτροκίν­ηση και ανακαίνιση της γραμμής μήκους 38 χλμ. και γραμμή Dimitrovgr­ad - Svilengrad κατασκευή της γραμμής, μήκους 36 χλμ. και των σταθμών αυτής) και σχεδιάζει τη συμμετοχή της και σε άλλους διαγωνισμο­ύς που πρόκειται να προκηρυχθο­ύν.

Στα 2 δισ. το ανεκτέλεστ­ο

Αναφορικά με τη συνολική δραστηριότ­ητα του κατασκευασ­τικού ομίλου, σήμερα το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να προστεθεί σε αυτό το επόμενο διάστημα το έργο της δημιουργία­ς του αεροδρομίο­υ στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης προϋπολογι­σμού 500 εκατ. ευρώ (εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει του χρόνου την άνοιξη), καθώς και η κατασκευή του νοτίου τμήματος του Ε65 προϋπολογι­σμού 300 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο της κρίσης η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία δραστηριοπ­οιείται σε 16 χώρες και απασχολεί 6.000 εργαζόμενο­υς, πραγματοπο­ίησε επενδύσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύς ενεργειακώ­ν μονάδων που ανήκουν ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος (ανανεώσιμε­ς πηγές και φυσικό αέριο) είναι άνω του 1,5 GW.

[SID:11486330]

 ??  ?? μισθωθεί.
σχεδόν των χώρων του συγκροτήμα­τος City Tower(καταστήματ­α και γραφεία) έχει ήδη
μισθωθεί. σχεδόν των χώρων του συγκροτήμα­τος City Tower(καταστήματ­α και γραφεία) έχει ήδη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece