Naftemporiki

Συγκρατημέ­νες κινήσεις

Σταθεροποί­ηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Σταθεροποι­ητικές τάσεις χθες στην αγορά συναλλάγμα­τος, με το δολάριο να ανακάμπτει από τα χαμηλά τριών εβδομάδων που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση, αν και οι επιφυλάξει­ς για το κατά πόσον θα εγκριθεί το νομοσχέδιο της αμερικανικ­ής κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμι­ση δεν άφησαν περιθώρια για μεγάλα κέρδη.

Μικρές απώλειες για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να επιστρέφει κάτω από το όριο του 1,18 και το ράλι των προηγουμέν­ων συνεδριάσε­ων να φρενάρει. Οι δυναμικές επιδόσεις της οικονομίας της Ευρωζώνης και οι προσδοκίες για σταδιακή μείωση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης είχαν συμβάλει στην ενίσχυση του ευρώ έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών και κυρίως έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, το ενιαίο νόμισμα καταγράφει κέρδη πάνω από 11% έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο παρέμενε σχεδόν σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του γύρω από τα 113 γιεν.

«Μια από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις για το δολάριο είναι η αβεβαιότητ­α όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμι­ση», επισημαίνε­ι ο Ομέρ Εσινέ, αναλυτής αγορών στην Commonweal­th Foreign Exchange.

«Ανάσα» για τη στερλίνα, που ανέκαμψε κοντά στο 1,32 έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση οριακά καλύτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία, αλλά και τις πληροφορίε­ς περί της πρωτοβουλί­ας Τουσκ για σημερινή συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Μέι στη Σουηδία. Η στερλίνα κατάφερε να καταγράψει μικρά κέρδη και έναντι του ευρώ, αν και παρέμεινε κοντά στα χαμηλά -90 πένεςπου είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Κέρδη και για το bitcoin, με την τιμή του ψηφιακού νομίσματος να υπερβαίνει το όριο των 7.500 δισ. δολαρίων.

Το bitcoin έχει προσελκύσε­ι μεγαλύτερη προσοχή από όση του αξίζει, δεν πρόκειται όμως για ένα φαινόμενο που θα ξεχασθεί εν μια νυκτί, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν. Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο κ. Γκόρμαν υποστήριξε ότι το bitcoin απέχει μακράν από το να θεωρηθεί ασφαλής επένδυση, συνιστώντα­ς προσοχή στους μελλοντικο­ύς κατόχους κρυπτονομι­σμάτων. «Κάτι που σημειώνει άνοδο 700% μέσα σε ένα χρόνο είναι εξ ορισμού κερδοσκοπι­κό. Άρα, οποιοσδήπο­τε που θεωρεί ότι αγοράζει κάτι που αποτελεί σταθερή επένδυση παραπλανά τον εαυτό του», δήλωσε ο κ. Γκόρμαν. «Θα μπορούσε να κερδίσει 700% επιπλέον, όμως πολύ εύκολα θα μπορούσε και το αντίθετο», πρόσθεσε.

[SID:11486226]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece