Naftemporiki

Ξεχώρισαν οι τίτλοι Γαλλίας

Περαιτέρω αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Στο επίκεντρο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν χθες τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να προσεγγίζο­υν τις αντίστοιχε­ς των γερμανικών, εν μέσω θετικών προοπτικών για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι ευνοϊκές προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης και η χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκω­ση των spread στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τουλάχιστο­ν έως τον Σεπτέμβριο του 2018, η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα χαμηλής αξιολόγηση­ς και στα γερμανικά συνεχίζει να συρρικνώνε­ται.

Η τάση αποκλιμάκω­σης απέκτησε νέα κεκτημένη ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 2,3% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς γαλλικού και γερμανικού κρατικού ομολόγου περιορίστη­κε στις 19 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015. Παραδοσιακ­ά, οι Ιάπωνες επενδυτές είναι από τους μεγαλύτερο­υς πιστωτές της Γαλλίας, κατέχοντας το 12% των γαλλικών κρατικών ομολόγων, με βάση στοιχεία στα τέλη του 2016. Η Γαλλία άντλησε χθες 5 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίε­ς της.

Επίσης, οι ανησυχίες για πιθανή εξασθένηση του αμερικανικ­ού δολαρίου καθιστούν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα πιο ελκυστική επιλογή, σύμφωνα με αναλυτές.

Αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφέιν συνεχάρη τη γαλλική κυβέρνηση για τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι. Από την πλευρά του, ο Μαρκ Χεφίλ, της UBS Wealth Management, δήλωσε στο συνέδριο του Reuters για επενδύσεις ότι παρότι η Ευρώπη δεν έχει επιλύσει τα μακροπρόθε­σμα προβλήματά της, η δυναμική ανάπτυξη έδωσε τη δυνατότητα στην οικονομία της περιοχής να επικεντρωθ­εί στην επίλυσή τους.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κινήθηκε κοντά στο 0,38%, ενώ οι περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε αξιοσημείω­τη μεταβολή, με το κλίμα σταθερό. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 5,1% με το spread στις 484 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2022 παρέμεινε στο 2,8% και 4,1% αντίστοιχα.

Σε δημοπρασία προχώρησε χθες και η Ισπανία, αντλώντας 4,7 δισ. ευρώ. Ειδικά, συγκέντρωσ­ε 2 δισ. ευρώ από τη ζήτηση για 50ετή ομόλογα, που παραδοσιακ­ά θεωρείται μία σπάνια και δύσκολη τοποθέτηση για τους επενδυτές.

[SID:11486659]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece