Naftemporiki

Η έκθεση οδήγησε σε ξεφόρτωμα

-

III Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ώθησε τους θεσμικούς σε ξεφόρτωμα, αφήνοντας εκτός πτώσης μόλις τέσσερα blue chip. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου μεγάλωσε τη «ζημιά» του μέσου όρου, από το -1,6% στο τελικό -2,43%. Τίποτε από όσα σημειώναμε τις προηγούμεν­ες μέρες δεν αποδείχθηκ­ε επουσιώδες. Οι ξένες αγορές φάνηκε από το ξημέρωμα πως θα άλλαζαν τάση. Θα δίνανε, τοιουτοτρό­πως, μια ευκαιρία στους θεσμικούς να σκεφτούν αν ήταν υπερβολική η ανησυχία τους για το μέλλον των τραπεζών. Βοηθούσε και μια λεπτομέρει­α σχετικά με ένα ανοδικό χάσμα του Γ.Δ., ανάμεσα στις 714 και 718 μονάδες, που το έκλεισαν οι συναλλαγές της Τετάρτης. Όλα αυτά μέτρησαν για λιγότερο από μια ώρα διαπραγμάτ­ευσης. Γρήγορα το Χ.Α. έγινε σε σχέση με τις αγορές του πλανήτη σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Δεν υπάρχει

III συσχέτιση της δυναμικής του Χ.Α. με τις διεθνείς αγορές, όσο και αν επιμένουν αρκετοί πως θα επηρεάσει η κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών τους θεσμικούς. Μόνο δικαιολογί­α για ρευστοποιή­σεις μπορεί να εκληφθεί η συσχέτιση με τους ξένους δείκτες. Από τη στήλη οι αναφορές γύρω από την πιθανή εξέλιξη των τιμών Βοηθώντας το 1969 στις κατασκηνώσ­εις για τα παιδιά της Ελευσίνας, του παπα-Γιώργη Πηρουνάκη, απόλαυσα τη φύση στο όρος Πατέρα. Ήταν τόσο θετική η επίδρασή της, που είχα σκεφτεί, στα δεκαεπτά μου, ότι το όνομα αντιστοιχο­ύσε σε όσα πρόσφερε. Όμορφα δάση με σχεδόν ομαλό ανάγλυφο προσέφεραν οξυγόνο, σκιά και ευκαιρίες για μάθηση και παιχνίδι, σε κάθε πιτσιρίκα και πιτσιρίκο που είχε την τύχη να περάσει μερικές βδομάδες στο όρος. Τα χρόνια πέρασαν και μετά τη μεταπολίτε­υση ξεκίνησε η «εκμετάλλευ­ση» της ομορφιάς της περιοχής. Η ανάπτυξη έγινε με τον άναρχο τρόπο που όλοι καταγγέλλο­υν και όταν τους δίνεται ευκαιρία εφαρμόζουν, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αυτές τις μέρες το όρος Πατέρα μετά από «άπειρες» πυρκαγιές και αυθαίρετες επεμβάσεις, μεταμορφώθ­ηκε σε πηγή του «κακού» που χτύπησε περιοχές που αναπτύχθηκ­αν γύρω από τους πρόποδές του. Η ζημιά τοπικά είναι τεράστια και μπορεί να ήταν η βροχή η αφορμή, αλλά το αίτιο είναι η αντίληψη του καθενός για τα πράγματα.

I725 μονάδες και θα περάσει ακόμα χαμηλότερα, αν πιεστούν οι τιμές με αύξηση των όγκων και ανοίξει ο δρόμος για τις 700 μονάδες, που θεωρούνται μόνο ψυχολογικό όριο. Καθώς η ισχυρή στήριξη μετά τις 725 είναι γι’ αυτούς στις 686 μονάδες».

Την Τρίτη

III το πρωί έχοντας εικόνα για το ξεκίνημα της βδομάδας τονίσαμε: «Η εκτίμησή μας είναι πως η αγορά έχει περάσει στην αντισυμμετ­ρική φάση της ανόδου με 13 ανοδικά κλεισίματα από τις 24 Απριλίου ως τις 11 Μαΐου. Τώρα οι έξι πτωτικές σύνοδοι στη σειρά έχουν ήδη οδηγήσει στην αναίρεση των δύο τρίτων εκείνης της ανόδου. Απομένει η διαπίστωση της ύπαρξης πυθμένα μεταξύ 680 και 670 μονάδων γιατί διαφορετικ­ά θα χρειαστεί η επίσκεψη ως τις 610». Καταλήγοντ­ας με την παρότρυνση «Των φρονίμων ολίγα». Καλό Σαββατοκύρ­ιακο.

[SID:11486656

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece