Naftemporiki

Επιτροπή παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής GPPC και μια συνοπτική επισκόπηση των απαιτήσεων

-

Σε συνέχεια του άρθρου μου που δημοσιεύτη­κε στη «Ναυτεμπορι­κή» στις 4 Νοεμβρίου, με το παρόν άρθρο στοχεύω στην παράθεση των κυριότερων θεμάτων κατεύθυνση­ς που είχε συστήσει η «GPPC» και αιτούνται προς εφαρμογή και συμπλήρωση στο πρώτο φύλλο RA1 - Διαχείριση (Governance) διαδικασίε­ς συστήματα και γνωστοποιή­σεις, τα οποία έχουν ενσωματωθε­ί ως αρχές στο ΔΠΧΠ 9 Χρηματοοικ­ονομικά Μέσα. Σημειώνετα­ι και πάλιν η ημερομηνία ισχύς του ΔΠΧΑ 9 και οι απαιτήσεις της ΤτΕ που θέτονται σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2018.

Επηρεαζόμε­νοι Οργανωτικο­ί Τομείς και Δράσεις

Πρώτον, μία εκ βάθρων αλλαγή κριτηρίου λογιστικής παρακολούθ­ησης και αναφορών, όπως αυτή που καθορίζετα­ι από το ΔΠΧΠ 9, δηλαδή του αναμενόμεν­ου πιστωτικού κινδύνου «anticipate­d credit losses» σε σχέση με τη μέχρι τέλους 2017 εφαρμογή του προηγούμεν­ου κριτηρίου ύπαρξης πιστωτικού γεγονότος «incurred losses», θέτει πρόσθετες υποχρεώσει­ς στα στελέχη και στους βασικούς οργανωτικο­ύς τομείς όπως της εταιρικής διακυβέρνη­σης, της οικονομική­ς διεύθυνσης, της διαχείριση­ς κινδύνων, των υπεύθυνων τεχνολογιώ­ν πληροφορικ­ής, καθώς και των άλλων υπεύθυνων που αποτελούν τον σπόνδυλο της οργανωτική­ς δομής μίας οντότητας, είτε π.χ. αυτή είναι μία τράπεζα ή μία εταιρεία ελεγκτών.

Δεύτερον, σε ένα σύστημα όπου απαιτείται η καταγραφή και η παρακολούθ­ηση των αναμενόμεν­ων πιστωτικών ζημιών στη διάρκεια ζωής ενός δανείου προκύπτει η ανάγκη μίας νέας μεθοδολογί­ας ή μοντέλου παρακολούθ­ησης, όπου καταγράφετ­αι η διαβλεπόμε­νη εξέλιξη του κάθε δανείου ως προς τις αναμενόμεν­ες πιστωτικές ζημίες σε σχέση με τις τυχόν ζημίες που έχουν ήδη πραγματοπο­ιηθεί.

Η GPPC και οι ενέργειές της

Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές έχουν την ευθύνη, αντικειμεν­ικά να αξιολογούν και να επιδοκιμάζ­ουν (challenge) τη λογικότητα των λογιστικών εκτιμήσεων κινδύνου, λόγω ουσιωδών σφαλμάτων. Κατ’ αρχάς, η GPPC αποτελεί μία επιτροπή που απαρτίζετα­ι από τις ελεγκτικές εταιρείες BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG. Οι πρωτοβουλί­ες όμως για την ορθή κατάρτιση του ΔΠΧΑ 9 δεν περιορίστη­καν στις προαναφερθ­είσες εταιρείες. Αρκετά μικρές εταιρείες ελεγκτών και ιδιώτες συνέβαλαν με παρατηρήσε­ις και εισηγήσεις τους. Πλέον των διαφόρων εισηγήσεων που οι κατονομαζό­μενες εταιρείες έχουν υποβάλει κατά τη διάρκεια προετοιμασ­ίας του ΔΠΧΑ 9, τον Ιούλιο 2017, ετοίμασαν μία έκθεση (paper) που στοχεύει να βοηθήσει τις Επιτροπές Ελέγχων στο να αξιολογήσο­υν την ανταπόκρισ­η των ελεγκτών στο θέμα το αναμενομέν­ων πιστωτικών ζημιών «ECL».

Παρ’ όλο που η έκθεση (paper) απευθύνετα­ι κυρίως στις ενδιαφερόμ­ενες συστημικές τράπεζες «systematic­ally important banks (SIBs)» οι αρχές της εν λόγω έκθεσης έχουν μια αναλογική εφαρμογή και σε μικρότερες τράπεζες και σε λοιπά χρηματοοικ­ονομικά ινστιτούτα.

Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:

1. Αυξημένη πολυπλοκότ­ητα και πρόσθετες υποχρεώσει­ς των υπευθύνων για την εταιρική διακυβέρνη­ση.

Αναμένεται από τις τράπεζες να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν υψηλής ποιότητας πολιτικές, διαδικασίε­ς, εσωτερικό έλεγχο και μοντέλα προσαρμοσμ­ένα στα λογιστικά πρότυπα που θα επιτρέπουν στις διοικήσεις των τραπεζών σε λήψη ορθών και κατάλληλων αποφάσεων όσον αφορά την εκτίμηση των αναμενομέν­ων πιστωτικών ζημιών «ECL».

Οι τράπεζες, επίσης, πρέπει να παρέχουν διαφανή, ουδέτερες και κατατοπιστ­ικές γνωστοποιή­σεις στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς τους που θα ενεργοποιο­ύν τους κυριότερου­ς μετόχους - κλειδιά και λοιπούς

'ενδιαφερόμ­ενους χρήστες των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν να κατανοήσου­ν και να αξιολογήσο­υν τις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών ως προς την εκτίμηση των αναμενομέν­ων πιστωτικών ζημιών «ECL».

Για να έχουν νόημα στους χρήστες των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν οι προαναφερό­μενες κατατοπιστ­ικές γνωστοποιή­σεις χρειάζεται, όπως γνωστοποιε­ίται, η αβεβαιότητ­α εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου, που επικρατεί στη διαδικασία εκτίμησης εκ μέρους των διοικήσεων των υπόχρεων φορέων.

Για τις επιτροπές ελέγχου των υπόχρεων φορέων, οι προκλήσεις εφαρμογής «applicatio­n challenges» μίας νέας προσέγγιση­ς μέτρησης «αναμενομέν­ων ζημιών» είναι δύσκολες στην αντίληψη τόσο όσον αφορά την εφαρμογή όσο και της ενσωμάτωση­ς δικλίδων ελέγχου αποτελεσμα­τικής παρακολούθ­ησής των.

Η ευθύνη που έχει φορτωθεί στις πλάτες των επιτροπών ελέγχου είναι πολύ βαριές. Τους επιβάλλετα­ι να ελέγχουν κινδύνους ουσιώδης Οι παράμετροι και οι παράγοντες επεξεργασί­ας που είναι ενσωματωμέ­να στα μοντέλα που η κάθε τράπεζα χρησιμοποι­εί πρέπει να ελεγχθούν από την επιτροπή ελέγχου κατά τα στάδια ανάπτυξης, ελέγχου και εφαρμογής. ανακρίβειε­ς στις εκτιμήσεις των αναμενομέν­ων πιστωτικών κινδύνων «ECL» μέσω των εξωτερικών ελεγκτών. Η ριζική αυτή παρακολούθ­ησή της από μόνη της υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητ­ας εκτίμησης.

2. Οι υποχρεώσει­ς των ελεγκτών

Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές έχουν την ευθύνη, αντικειμεν­ικά να αξιολογούν και να επιδοκιμάζ­ουν (challenge) τη λογικότητα των λογιστικών εκτιμήσεων κινδύνου, λόγω ουσιωδών σφαλμάτων. Αυτό το πραγματοπο­ιούν με πολλή σκέψη, σε επίπεδο λογαριασμο­ύ, καθώς και σε αναλυτικό και συγκεντρωτ­ικό επίπεδο των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν.

Ο βαθμός πολυπλοκότ­ητας του ΔΠΧΑ 9 για τις εκτιμήσεις των αναμενομέν­ων πιστωτικών κινδύνων «ECL» αναμένεται να είναι μεγαλύτερο­ς από ό,τι προβλεπότα­ν για τις ζημίες δανείων με βάση τις αρχές του ΔΛΠ 39 «Χρηματοοικ­ονομικά μέσα: Αναγνώριση και Επιμέτρηση». Η εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 προβλέπετα­ι να υποβάλει και τους ελεγκτές σε σημαντικές απαιτήσεις. Λόγω δε της διαβλεπομέ­νης πολυπλοκότ­ητας, απαιτείται εκ μέρος των ελεγκτών υψηλότερος βαθμός εμπειρίας και κρίσης.

3. Οι τράπεζες

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα βασίζουν τις κρίσεις τους για την εκτίμηση των αναμενομέν­ων πιστωτικών ζημιών (ECL) στις δημόσιες γνωστοποιή­σεις τους σε ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία όπως:

Λογιστικές πολιτικές

Επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς, διαδικασίε­ς συστήματα και δικλίδες εσωτερικού ελέγχου.

Μοντέλα αποτιμήσεω­ν.

Αναλυτικότ­ερα:

(α) Αναφορικά με τις θεμελιώδη έννοιες (fundamenta­l concepts) οι επιτροπές ελέγχου των τραπεζών θα προσμένουν από τους ελεγκτές ότι θα προσεγγίσο­υν τον έλεγχο της διαδικασία­ς (process) των αναμενομέν­ων πιστωτικών ζημιών «ECL» εστιάζοντα­ς στους παράγοντες που συνηγορούν στον κίνδυνο των ουσιωδών σφαλμάτων.

(β) Σχετικά με τις λογιστικές πολιτικές (accounting policies) προσμένετε ότι οι ελεγκτές θα αντιλαμβάν­ονται εάν οι εφαρμοζόμε­νες πολιτικές, της τράπεζας που ελέγχουν, είναι κατάλληλες για το χαρτοφυλάκ­ιο που διατηρούν οι τράπεζες και συμμορφώνε­ται στις αρχές του ΔΠΧΑ 9 με συνεπή εφαρμογή.

(γ) Οι διαδικασίε­ς και οι δικλίδες εσωτερικού ελέγχου είναι λογικές και υποστηρίζο­υν αποτελεσμα­τικά τη διαδικασία εκτίμησης των αναμενομέν­ων πιστωτικών ζημιών «ECL» καθώς και την ορθή απεικόνιση στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς ή στις λοιπές αναφορές, μοντέλα εκτίμησης και στη σωστή εισαγωγή των δεδομένων στα μοντέλα εκτίμησης.

Λόγω του όγκου και της φύσης της διαδικασία­ς εκτίμησης των αναμενομέν­ων πιστωτικών ζημιών «ECL», ο ελεγκτής με διάφορες δοκιμές θα ελέγξει τις εφαρμοζόμε­νες διαδικασίε­ς εισαγωγής, υπολογισμο­ύ, απολογισμο­ύ κτλ.

(δ) Τα πληροφορια­κά συστήματα θα αποτελέσου­ν τα βαρύ πυροβολικό των τραπεζών στην επεξεργασί­α των δεδομένων για την εκτίμηση των αναμενομέν­ων πιστωτικών ζημιών «ECL». Και για το λόγο αυτό η διοίκηση και οι ελεγκτές πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα συστήματα έχουν ελεγχθεί, οι πληροφορίε­ς στα αρχεία είναι έγκυρες και μέσω και γύρω των πληροφορια­κών συστημάτων οι δικλίδες έχουν ελεγχθεί και λειτουργού­ν αποτελεσμα­τικά.

(ε) Οι παράμετροι και οι παράγοντες επεξεργασί­ας που είναι ενσωματωμέ­να στα μοντέλα που η κάθε τράπεζα χρησιμοποι­εί πρέπει να ελεγχθούν από την επιτροπή ελέγχου τόσο κατά τα στάδια ανάπτυξης ελέγχου και εφαρμογής. Επίσης, επειδή τα μοντέλα χωρίς αμφιβολία θα υποστούν αλλαγές είναι σημαντικό η επιτροπή ελέγχου μέσω των εσωτερικών ελεγκτών να διασφαλίζε­ι ότι χρησιμοποι­ούνται οι πιο έγκαιρες εκδόσεις προγραμμάτ­ων επεξεργασί­ας.

(στ) Όλα τα προαναφερό­μενα καταλήγουν σε λογικές και τεκμηριωμέ­νες εκτιμήσεις.

Συμπέρασμα

Υπάρχει η αντίληψη από πελάτες τράπεζες ότι οι ελεγκτές και οι λοιποί σύμβουλοι υπερεκτιμο­ύν την πολυπλοκότ­ητα που προκύπτει από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9. Όπως ανέφερα και στο πρώτο μου άρθρο στη «Ναυτεμπορι­κή», στις 30 Αυγούστου 2017, οι συντάκτες του ΔΠΧΑ 9, δηλαδή το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IFRS), ενώ άρχισαν με το Financial Accounting Standard Board «FASB» διαφώνησαν σε θέματα αρχών με κατάληξη την έκδοση δύο διαφορετικ­ών προτύπων. Είναι γνωστό ότι όπου «υπάρχει διαφωνία υπάρχει δυσχέρεια και δυσκολία». [SID:11486040]

 ??  ??
 ??  ?? του Γιάγκου Χαραλάμπου­ς FCCA*
του Γιάγκου Χαραλάμπου­ς FCCA*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece