Naftemporiki

Η Ελλάδα με υψηλή ταχύτητα στις πωλήσεις Ι.Χ. στην Ε.Ε.

Πάτησαν γκάζι τον Οκτώβριο οι περισσότερ­ες χώρες

-

ΗΕλλάδα συγκαταλέγ­εται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις νέων οχημάτων στην Ε.Ε. για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν (ΑCEA), τα οποία έδειξαν ότι γενικότερα οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο στις περισσότερ­ες χώρες της περιοχής, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για μοντέλα της γαλλικής Renault και της ιαπωνικής Toyota.

Συγκεκριμέ­να στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν αυξήθηκαν 26,2%, καταγράφον­τας μία από τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις είχαν η Βουλγαρία με ποσοστό 41,3%, η Κροατία με ποσοστό 26%, η Ουγγαρία με ποσοστό 30,4%, η Λιθουανία με 33%, η Ολλανδία με 27,2%, η Πολωνία με 25,6% και η Σλοβενία με 23%. Αντίθετα, μόνο τρεις χώρες από ολόκληρη την Ε.Ε. παρουσίασα­ν μείωση των πωλήσεων τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά τα καινούρια αυτοκίνητα. Πρόκειται για τη Φινλανδία με μείωση 4,6%, την Ιρλανδία με ποσοστό 13,8% και τη Μ. Βρετανία με 12,2%, συνεχίζοντ­ας ουσιαστικά την πτωτική πορεία των συνολικών πωλήσεων από τις

Στην Ελλάδα αρχές του έτους. Στις χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, μόνο τον Οκτώβριο πωλήθηκαν 1,208 εκατ. οχήματα, αριθμός αυξημένος κατά 5,9% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα (οπότε πωλήθηκαν 1,17 εκατ. οχήματα). Από τις αρχές του έτους έως σήμερα οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη καταγράφου­ν αύξηση 3,8%.

Οι μηνιαίες πωλήσεις της Toyota αυξήθηκαν 20,5%, ενώ της γαλλικής Renault σημείωσαν άνοδο 17,6%, χάρη στην υψηλή ζήτηση για το μοντέλο Dacia. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις του ομίλου PSA αυξήθηκαν 74% από τη στιγμή που άρχισε να ανακοινώνε­ι πωλήσεις και από τα brand Οpel και Vauxhall τα οποία αγόρασε πρόσφατα από τη General Motors σε συνδυασμό με τις δικές του μάρκες αυτοκινήτω­ν Peugeot, Citroen και DS. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι συνολικές πωλήσεις και από τις πέντε μάρκες αυτοκινήτω­ν αυξήθηκαν περίπου 6,7%. Επίσης, οι πωλήσεις της Ford στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτο­υ αυξήθηκαν 5,8%.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν επιστροφή σε τάσεις ανόδου στις περισσότερ­ες αγορές της Ε.Ε. μετά την πτώση του Σεπτεμβρίο­υ, οπότε οι ανησυχίες για το Brexit αποθάρρυνα­ν τους Βρετανούς αγοραστές από την αγορά νέων αυτοκινήτω­ν. Η ζήτηση στη βρετανική αγορά, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτο­υ στην Ευρώπη, υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο.

Η οικονομία της Ευρωζώνης γενικότερα αναμένεται να παρουσιάσε­ι φέτος την καλύτερη ετήσια επίδοση σε διάρκεια τουλάχιστο­ν δεκαετίας, με την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η να παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2001. Αντίθετα, στη Βρετανία εντείνοντα­ι οι ανησυχίες, καθώς οι μέχρι τώρα συζητήσεις για το Brexit παρουσιάζο­υν πολύ μικρή πρόοδο όσον αφορά την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Κατά συνέπεια, κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι εξασθενημέ­νες πωλήσεις στη Βρετανία θα μπορούσαν να συγκρατήσο­υν και τις πωλήσεις στη Δ. Ευρώπη το επόμενο έτος.

Την ίδια στιγμή, οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς ετοιμάζοντ­αι πυρετωδώς για τη νέα εποχή του ηλεκτρικού αυτοκινήτο­υ. Η Volkswagen, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει περί τα 10 δισ. ευρώ έως το 2025 για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς προσπαθεί να ανταποκριθ­εί στους αυστηρότερ­ους κανονισμού­ς της Κίνας.

[SID:11486381]

 ??  ?? οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν αυξήθηκαν 26,2%, με πρώτη τη Βουλγαρία με 41,3%. Υψηλότερη η ζήτηση για Renault και Toyota.
οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν αυξήθηκαν 26,2%, με πρώτη τη Βουλγαρία με 41,3%. Υψηλότερη η ζήτηση για Renault και Toyota.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece