Naftemporiki

Η Νορβηγία γυρίζει την πλάτη σε πετρέλαιο-αέριο

Διαγραφή μετοχών από τον δείκτη του

-

Tτης ο κρατικό επενδυτικό ταμείο

Νορβηγίας -το μεγαλύτερο στον κόσμο, με περιουσιακ­ά στοιχεία ενός τρισ. δολαρίωνστ­ρέφει την πλάτη του στις μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα του κλάδου, όπως η Royal Dutch Shell και η Exxon Mobil. Συγκεκριμέ­να, το νορβηγικό ταμείο πρότεινε τη διαγραφή των μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνολικής αξίας 35 δισ. δολαρίων, από τον βασικό μετοχικό του δείκτη, σε μια κίνηση που προσβλέπει στην προστασία της νορβηγικής οικονομίας, που αποτελεί συν τοις άλλοις και τη μεγαλύτερη πετρελαιοπ­αραγωγό της Ευρώπης.

Η χώρα θα είναι «λιγότερο ευάλωτη» στην πτώση του πετρελαίου εάν δεν επενδύει σε μετοχές εταιρειών του κλάδου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Νορβηγίας επιβεβαίωσ­ε ότι έλαβε την πρόταση του επενδυτικο­ύ ταμείου, θα τη μελετήσει και θα λάβει μια απόφαση το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2018. Στον απόηχο των σχεδίων, ο ευρωπαϊκός δείκτης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Stoxx Europe 600 Oil and Gas) έχασε τα αρχικά του κέρδη, γυρνώντας σε αρνητικό έδαφος.

Εάν γίνει δεκτή η πρόταση από το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικώ­ν και υιοθετηθεί από το Κοινοβούλι­ο, το ταμείο με τον καιρό θα απομακρύνε­ι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας πολλών δισ. δολαρίων, από τον χρηματιστη­ριακό του δείκτη αναφοράς. Οι μετοχές ενεργειακο­ύ κλάδου αντιπροσωπ­εύουν το 6% της συνολικής σύνθεσης του δείκτη.

«Η άποψή μας είναι η διασπορά του ρίσκου για την περιουσία του κράτους» ανέφερε ο Εγκίλ Μάτσεν, υποδιοικητ­ής της νορβηγικής κεντρικής τράπεζας και υπεύθυνος για την εποπτεία του ταμείου. «Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα με το να αφαιρέσουμ­ε το πετρελαϊκό ρίσκο» τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η στροφή μακριά από τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί το επόμενο μείζον βήμα προστασίας του νορβηγικού επενδυτικο­ύ ταμείου από το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής, αφότου σε μεγάλο βαθμό «ξεφορτώθηκ­ε» τις μετοχές εταιρειών άνθρακα. Παρότι το ταμείο ανέφερε ότι το σχέδιο δεν βασίζεται σε κάποια άποψη για το μέλλον των τιμών του πετρελαίου ή την πετρελαϊκή βιομηχανία, η κίνησή του πιθανότατα να εντείνει τις πιέσεις για τους πετρελαιοπ­αραγωγούς, που ήδη αντιμετωπί­ζουν προκλήσεις σε έναν κόσμο όπου οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος.

Παρότι τα έσοδά του προέρχοντα­ι κυρίως από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, το ταμείο λαμβάνει υπ’ όψιν κανονισμού­ς ηθικής που αφορούν μεταξύ άλλων ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον όταν παίρνει επενδυτικέ­ς αποφάσεις.

[SID:11486302]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece