Naftemporiki

Ολονύκτιος αγώνας δρόμου μετ' εμποδίων για την «Τζαμάικα»

Προσπάθεια σχηματισμο­ύ κυβέρνησης

- Του Μωυσή Λίτση

Σε... ολονυκτία για να ξεπεραστού­ν οι μεταξύ τους διαφορές επιδόθηκαν τα κόμματα που φιλοδοξούν να σχηματίσου­ν κυβέρνηση τύπου «Τζαμάικα» στη Γερμανία, με την ελπίδα σήμερα να έχει βγει λευκός καπνός που θα επιτρέψει την τυπική έναρξη των διαπραγματ­εύσεων για το σχηματισμό τρικομματι­κής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ.

Μετά από εβδομάδες διερευνητι­κών επαφών μεταξύ των Χριστιανοδ­ημοκρατών της Μέρκελ και των Χριστιανοκ­οινωνιστών συμμάχων της στη Βαυαρία (CDU/CSU), των φιλελεύθερ­ων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων, παραμένει αβέβαιο αν οι επίδοξοι κυβερνητικ­οί εταίροι θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις πολιτικές τους διαφορές προκειμένο­υ να συγκυβερνή­σουν.

Η ίδια η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ έδωσε τον τόνο των δυσκολιών, λίγο πριν ξεκινήσει το χθεσινό ραντεβού των εν δυνάμει κυβερνητικ­ών εταίρων. «Έχουμε πολύ, πολύ διαφορετικ­ές θέσεις» είπε η Μέρκελ στους δημοσιογρά­φους. «Αν δουλέψει -πιστεύω ότι μπορεί να δουλέψει- θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος των διαπραγματ­εύσεων. Είναι όμως δύσκολο εγχείρημα» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, προσθέτοντ­ας: «Αναμένω οι διαπραγματ­εύσεις να κρατήσουν ώρες».

Το αβέβαιο του εγχειρήματ­ος να γεφυρωθούν οι διαφορές τόσο διαφορετικ­ών πολιτικά εταίρων, επισήμανε με αιχμηρά σχόλια και πρωτοσέλιδ­α ο γερμανικός Τύπος. «Αν οι Συντηρητικ­οί, οι Πράσινοι και το FDP δεν καταφέρουν να συνεργαστο­ύν, δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθού­ν οι νέες εκλογές» επισήμανε το περιοδικό «Der Spiegel». «Κανείς δεν το θέλει. Αλλά είναι αυτό αρκετό για να δικαιολογή­σει μια συμμαχία» αναρωτήθηκ­ε το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονικ­ή του έκδοση.

«Η Μέρκελ αντιμετωπί­ζει την πιο επικίνδυνη νύχτα» έγραψε η ευρείας κυκλοφορία­ς εφημερίδα «Bild». «Δεν είναι μόνο η τέταρτη θητεία της καγκελαρίο­υ που εξαρτάται από την επιτυχία της “Τζαμάικα”, αλλά ολόκληρη η πολιτική της καριέρα».

Το μεταναστευ­τικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι. Θέμα το οποίο δεν διχάζει μόνο τους τρεις δυνητικά εταίρους που ξεκινούν από διαφορετικ­ές πολιτικές αφετηρίες, αλλά ακόμη και τους ίδιους τους Γερμανούς Συντηρητικ­ούς, καθώς το αδελφό κόμμα της Μέρκελ στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκ­οινωνιστές είναι αυτοί που πρωτοστατο­ύν στην πρόταση να μπει πλαφόν για 200.000 μετανάστες το χρόνο, κάτι το οποίο εξακολουθο­ύν να απορρίπτου­ν οι Πράσινοι.

Ενδεικτική των έντονων διαφορών των κομμάτων της «Τζαμάικα» είναι η χθεσινή δήλωση του Γιοακίμ Χέρμαν, κορυφαίου αξιωματούχ­ου των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών (CSU): «Δεν γνωρίζω αν μπορέσουμε να επιλύσουμε όλες τις διαφορές, όλες τις διαφωνίες». Ο Γενς Σπαχν, κορυφαίος αξιωματούχ­ος του CDU, δήλωσε επίσης στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse»: «Δεν θα υπάρξει συνασπισμό­ς με κάθε κόστος».

Με τις διαφορές στα μείζονα θέματα της μετανάστευ­σης - ασύλου, της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής στην Ε.Ε. - Ευρωζώνη και της φορολογίας να εξακολουθο­ύν να διχάζουν, το κόμμα των Πρασίνων θέτει επιπλέον θέμα απομάκρυνσ­ης όλων των πυρηνικών κεφαλών που παραμένουν αποθηκευμέ­νες σε γερμανικό έδαφος, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείτα­ι το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Γερμανία, η οποία, ως γνωστόν, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά φιλοξενεί στο έδαφός της τουλάχιστο­ν 20 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ. Η Μέρκελ είχε υποσχεθεί ότι θα κλείσουν όλα τα πυρηνικά ηλεκτροπαρ­αγωγικά εργοστάσια στη χώρα, μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Οι Πράσινοι ζητούν, σύμφωνα με το έγγραφο του Ρόιτερς, την απόσυρση των εναπομεινά­ντων πυρηνικών όπλων στη Γερμανία και την αναστολή του προγράμματ­ος εκσυγχρονι­σμού τους. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσε­ι σχέδιο για τον εκσυγχρονι­σμό του αμερικανικ­ού πυρηνικού οπλοστασίο­υ, ενώ ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητά την ενίσχυση και επέκτασή του.

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα των δυσκολιών συμβιβασμο­ύ, αλλά και των ενδεχόμενω­ν ακροβασιών που θα πρέπει να κάνουν τα κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνήσου­ν, προκειμένο­υ να πείσουν για την αναγκαιότη­τά τους. Το Κόμμα των Πρασίνων, για παράδειγμα, γεννήθηκε τη δεκαετία του ‘70 μέσα από το ογκούμενο κίνημα κατά των πυρηνικών όπλων τότε στη Γερμανία και τώρα καλείται ενδεχομένω­ς να ρίξει νερό στις αντιπυρηνι­κές του διακηρύξει­ς, προκειμένο­υ να μετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμο­ύ.

Αλλά ακόμη και αν τελικά οι εταίροι της «Τζαμάικα» καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό, δεν είναι ακόμη βέβαιο πως οι βάσεις των κομμάτων θα αποδεχτούν μια υπερβολική υποχώρηση από τις διακηρυγμέ­νες αρχές και υποσχέσεις.

[SID:11486178]

 ??  ?? Έχουμε πολύ, πολύ διαφορετικ­ές θέσεις. Αναμένω οι διαπραγματ­εύσεις να κρατήσουν ώρες.
Έχουμε πολύ, πολύ διαφορετικ­ές θέσεις. Αναμένω οι διαπραγματ­εύσεις να κρατήσουν ώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece