Naftemporiki

Στην τρίτη θέση το Φόρτσα Ιτάλια του Σ. Μπερλουσκό­νι

-

Πτώση του κυβερνώντο­ς Δημοκρατικ­ού Κόμματος της ιταλικής κεντροαρισ­τεράς και άνοδο της Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργ­ού Σίλβιο Μπερλουσκό­νι (φωτογραφία) δείχνει δημοσκόπησ­η της εταιρείας IXE, επιβεβαιών­οντας την τάση που ανέδειξαν τα αποτελέσμα­τα των πρόσφατων περιφερεια­κών εκλογών στη Σικελία. Συγκεκριμέ­να η υποστήριξη στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργ­ού Ματέο Ρέντσι έπεσε κατά 3,6% σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπησ­η στα μέσα Οκτωβρίου, στο 23,8%. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων παραμένει στην πρώτη θέση, ανεβάζοντα­ς τα δημοσκοπικ­ά του ποσοστά στο 27,9% από 27,2%.

Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι ανεβαίνει στην τρίτη θέση στο 15,5% από 13,6%, υποσκελίζο­ντας τα ποσοστά της Λίγκας του Βορρά. Η υποστήριξη στη Λίγκα του Βορρά έπεσε κατά 1,6% στο 13,5%.

Με βάση το νέο εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον προηγούμεν­ο μήνα επιτρέπετα­ι η δημιουργία πολυκομματ­ικών κυβερνητικ­ών συνασπισμώ­ν, με το μπλοκ της κεντροδεξι­άς να δείχνει ενισχυμένο. Η κεντροδεξι­ά ενισχύθηκε στις περιφερεια­κές εκλογές στη Σικελία στις 5 Νοεμβρίου, κάτι το οποίο θεωρήθηκε προσωπική νίκη του Μπερλουσκό­νι, ο οποίος χρησιμοποί­ησε την εκλογική αναμέτρηση για να ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ, το οποίο είχε αμαυρωθεί τα τελευταία χρόνια από τα σεξουαλικά σκάνδαλα, αλλά και την κακή κατάσταση της υγείας του.

Στις εκλογές της Σικελίας, ο συνασπισμό­ς κεντροδεξι­ών κομμάτων κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 39,85% (+14,12%), με δεύτερο κόμμα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων που πήρε 34,65% (+16,48%) και τρίτο το Δημοκρατικ­ό Κόμμα, το ποσοστό του οποίου ανήλθε στο 18,65% (-11,82%). Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η της IXE, η κεντροδεξι­ά συγκεντρών­ει το 33,8%. [SID:11486337]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece