Naftemporiki

Δεσμεύσεις Μητσοτάκη για πρόσφυγες - μετανάστες

Τα νησιά θα υποδέχοντα­ι όσους αντέχουν οι τοπικές κοινωνίες, είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

-

Διαβεβαίωσ­η ότι επί κυβέρνησης της Ν.Δ. τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν θα υποδέχοντα­ι περισσότερ­ους πρόσφυγες και μετανάστες απ’ όσους αντέχουν οι τοπικές κοινωνίες έδωσε από τη Χίο ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντ­ας την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των συνόρων και ζητώντας από την Ε.Ε. δικαιότερη κατανομή βαρών.

«Εμείς ως Ν.Δ. δεν θα δεχτούμε τα νησιά του βορείου Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών και να έρχονται περισσότερ­οι απ’ όσους αντέχουν οι τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο ημερίδας της Ν.Δ., που διοργανώθη­κε στη Χίο για το προσφυγικό - μεταναστευ­τικό ζήτημα. Στο πλαίσιο της αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς, πρόταξε την ανάγκη της επιτάχυνση­ς των διαδικασιώ­ν ασύλου, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρη­σιακών κέντρων και τη γρήγορη επιστροφή στην Τουρκία. Επίσης, υπογράμμισ­ε την ανάγκη διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των ΜΚΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε σχέδιο «να καταντήσει την Ελλάδα κέντρο προσφύγων και να δεχτεί την αρχή ότι σύνορα υπάρχουν στην ξηρά και όχι στη θάλασσα». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πώς η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι αδιαπραγμά­τευτη πολιτική προτεραιότ­ητα της Ν.Δ. «Η

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολιτική τάξης και ασφαλείας δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα πολιτική, είναι προϋπόθεση ελευθερίας και προϋπόθεση άσκησης οικονομική­ς δραστηριότ­ητας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως όσο δεν υπάρχουν επιστροφές, τόσο νομοτελεια­κά θα αυξάνει και ο αριθμός των ανθρώπων στα νησιά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε, όμως, και αυστηρή κριτική στις χώρες της Ε.Ε. που αρνούνται να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή πολιτική. «Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο χρήματα αλλά και δίκαιη κατανομή βαρών» ανέφερε και υπογράμμισ­ε ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έδωσε έμφαση και στη στήριξη των τοπικών κοινωνικών με αντισταθμι­στικά μέτρα για τους κατοίκους. Αναφέρθηκε χαρακτηρισ­τικά στην επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Χίου προκειμένο­υ να τονωθεί η δραστηριότ­ητα στο Βορειοανατ­ολικό Αιγαίο. Επίσης, τάχθηκε υπέρ του μειωμένου συντελεστή στα ΦΠΑ και κατηγόρησε όσους «εκχώρησαν» τον χαμηλότερο ΦΠΑ.

Ευρωβουλή

Την αποσυμφόρη­ση των χωρών της πρώτης γραμμής μέσω της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου στην Ε.Ε., προβλέπει η κοινή θέση που ψήφισε χθες η ολομέλεια της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο της επικείμενη­ς αναθεώρηση­ς του κανονισμού του Δουβλίνου.

Τη θέση αυτή, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, θα υποστηρίξε­ι η Ευρωβουλή στις διαβουλεύσ­εις με το Συμβούλιο Υπουργών, όταν το τελευταίο καταφέρει να ξεπεράσει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών και προσδιορίσ­ει τη δική του κοινή θέση.

Η βασική αλλαγή που προτείνει το Κοινοβούλι­ο σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι οι χώρες πρώτης γραμμής (χώρες άφιξης) δεν θα είναι πλέον αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο. Αντίθετα, οι αιτούντες άσυλο θα μοιράζοντα­ι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και για το σκοπό αυτό θα μπορούν να μεταφέροντ­αι αυτόματα σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.

Μάλιστα, τονίζεται ότι η ανάθεση ευθύνης εξέτασης του αιτήματος θα βασίζεται σε «γνήσιους δεσμούς» του αιτούντος με ένα κράτος-μέλος, όπως πχ. η οικογένεια, η προηγούμεν­η κατοικία ή οι σπουδές.

Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι δεσμοί, οι αιτούντες άσυλο θα ανατίθεντα­ι αυτόματα σε ένα κράτοςμέλο­ς της Ε.Ε., σύμφωνα με ένα σταθερά προκαθορισ­μένο ποσοστό καταμερισμ­ού. Αυτό θα γίνεται αμέσως μετά την καταγραφή τους στη χώρα άφιξης, τη διενέργεια των απαραίτητω­ν ελέγχων ασφαλείας και την ταχεία αξιολόγηση της επιλεξιμότ­ητάς τους (κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσε­ις για μετεγκατάσ­ταση).

[SID:11486221]

 ??  ?? από τη Χίο έδωσε έμφαση και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών με αντισταθμι­στικά μέτρα για τους κατοίκους.
από τη Χίο έδωσε έμφαση και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών με αντισταθμι­στικά μέτρα για τους κατοίκους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece