Naftemporiki

Εισαγγελικ­ή έρευνα για τα Paradise Papers

Επίσκεψη στις ΗΠΑ και για υπόθεση Novartis

-

Στο εισαγγελικ­ό «μικροσκόπι­ο» μπαίνει η υπόθεση των Paradise Papers, που δημοσιεύθη­καν και στη χώρα μας, με φυσικά και νομικά πρόσωπα, που φαίνονται να διαθέτουν εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικο­ύς παραδείσου­ς.

Η επικεφαλής των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν, Μαριάννα Ψαρουδάκη, διέταξε σχετική έρευνα, η οποία μάλιστα θα συνδυαστεί και με τα στοιχεία για τις άλλες λίστες που έχουν εδώ και χρόνια στα χέρια τους οι οικονομικο­ί εισαγγελεί­ς (Μπόργιανς, Ρηνανίας κ.λπ.), προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν ύποπτοι για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και «φοροδιαφυγ­ής». Παράλληλα, τα σχετικά στοιχεία για τα λεγόμενα Paradise Papers θα ελεγχθούν και κατά μόνας (ξεχωριστά).

Η σχετική έρευνα των εισαγγελέω­ν θα αρχίσει από το στάδιο της παραλαβής των στοιχείων ελληνικού ενδιαφέρον­τος και της αξιολόγησή­ς τους όσον αφορά τη νομιμότητα ή μη της ύπαρξης εξωχώριων εταιρειών, καθώς το όλον θέμα κινείται, σύμφωνα με εισαγγελικ­ές πηγές, στο όριο νομιμότητα­ς και παρανομίας. Για τον λόγο αυτόν, η κα Ψαρουδάκη έχει προκρίνει τη συνδυαστικ­ή εξέταση των στοιχείων της συγκεκριμέ­νης λίστας με άλλες που ήδη υπάρχουν στα χέρια των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν.

Για Novartis

Στο μεταξύ, κλιμάκιο εισαγγελικ­ών λειτουργών, με επικεφαλής την προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, πραγματοπο­ιεί επίσκεψη στις HΠΑ προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ει στοιχεία για την υπόθεση της Novartis, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής.

Συγκεκριμέ­να, η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τις αμερικανικ­ές αρχές, οι οποίες επίσης διενεργούν μεγάλη έρευνα για την υπόθεση τόσο μέσω των μηχανισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς όσο και σε ποινικό επίπεδο, μετά τις καταθέσεις που έδωσαν στην αμερικανικ­ή δικαιοσύνη, δύο μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η εταιρεία είχε δημιουργήσ­ει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημόσιων νοσοκομείω­ν αλλά και ιδιωτικών γιατρών, προκειμένο­υ να εξασφαλίζε­ι την προτίμησή τους για τα φαρμακευτι­κά της σκευάσματα, ενώ ερευνάται και τυχόν εμπλοκή στο θέμα κρατικών αξιωματούχ­ων. [SID:11486349]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece