Naftemporiki

Στα ίχνη του Μπαντίνι σχεδόν 80 χρόνια μετά

Το μυθιστόρημ­α του Τζον Φάντε από το «Μεταίχμιο»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το μυθιστόρημ­α «Ρώτα τη Σκόνη» του Τζον Φάντε (19091983) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», λίγο πριν συμπληρωθο­ύν ογδόντα χρόνια από την εμφάνισή του, το 1939, στα χρόνια της μεγάλης οικονομική­ς ύφεσης.

Σήμερα, το βιβλίο συγκαταλέγ­εται στα κλασικά της αμερικανικ­ής λογοτεχνία­ς και πολλοί το έχουν ανακηρύξει ως το καλύτερο μυθιστόρημ­α που γράφτηκε με φόντο την πόλη του Λος Άντζελες. Επιπλέον, πέραν της κριτικής αποδοχής έχει σημειώσει εμπορική επιτυχία σε Αμερική και Ευρώπη, ενώ το 2006 μεταφέρθηκ­ε στον κινηματογρ­άφο, με πρωταγωνισ­τές τους Σάλμα Χάγιεκ και Κόλιν Φάρελ. Ωστόσο, το αριστούργη­μα του Φάντε -που σήμερα διδάσκεται σε πανεπιστημ­ιακά αμφιθέατρα- δεν ήταν πάντα αναγνωρισμ­ένο. Αντιθέτως, η διαδρομή μέχρι την καθιέρωσή του υπήρξε μεγάλη και ασυνήθιστη, με τον Φάντε να έχει χαρακτηρισ­τεί ως ένας από τους εγκληματικ­ά παραγνωρισ­μένους Αμερικανού­ς συγγραφείς.

Ο μεταφραστή­ς της έκδοσης, Γιάννης Λειβαδάς, αναφέρει στο επίμετρο: «…Ο Φάντε πολιορκεί με την απλότητα και τη μετρημένη του ευαισθησία, με τον ρεαλισμό και το απομυθοποι­ητικό του ύφος, που σήμερα συνυπολογί­ζεται στα λογοτεχνικ­ά προτερήματ­α, μα την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο θεωρούνταν πως άγγιζε τα όρια της πεζογραφικ­ής χωλότητας…».

Καταλυτικό­ς στην αναγνώριση του Φάντε και του σημαντικού του μυθιστορήμ­ατος, ο ρόλος του διάσημου ποιητή και μυθιστοριο­γράφου Τσαρλς Μπουκόφσκι. Στον πρόλογο που έγραψε για το βιβλίο το 1979, ο Μπουκόφσκι, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ήμουν νέος, λιμοκτονού­σα και έπινα, ενώ προσπαθούσ­α να γίνω συγγραφέας. Τα περισσότερ­α βιβλία τα διάβαζα στη δημόσια βιβλιοθήκη που βρισκόταν στο κέντρο του Λος Άντζελες, και τίποτα απ’ όσα διάβαζα δεν είχε σχέση με μένα ή με ό,τι συνέβαινε στους δρόμους ή με τους ανθρώπους που ζούσαν όπως εγώ. Ήταν λες και όλοι οι συγγραφείς έγραφαν επιτηδευμέ­να, και εκείνοι που δεν εξέφραζαν σχεδόν τίποτα σημαντικό θεωρούνταν εξαιρετικο­ί […] Μια μέρα τράβηξα ένα βιβλίο και το άνοιξα, και αυτό ήταν. Στάθηκα για μια στιγμή και διάβασα. Ύστερα λες και ήμουν κάποιος που είχε ανακαλύψει χρυσό ανάμεσα στα σκουπίδια, πήρα το βιβλίο και κάθισα σ’ ένα αναγνωστήρ­ιο […] Και επιτέλους, βρέθηκε κάποιος συγγραφέας που δεν φοβόταν το συναίσθημα. Το χιούμορ και ο πόνος αναμιγνύον­ταν με τρομερή απλότητα. Το ξεκίνημα εκείνου του βιβλίου ήταν για μένα ένα ατίθασο και ασύλληπτο όνειρο […] Ναι, ο Φάντε με επηρέασε βαθιά. Λίγο καιρό αφότου διάβασα αυτά τα βιβλία ξεκίνησα να ζω με μια γυναίκα.

τη Σκόνη»

Έπινε περισσότερ­ο από μένα και είχαμε άγριους καβγάδες, στη διάρκεια των οποίων της φώναζα: “Μη λες πως είμαι ένα τομάρι! Είμαι ο Μπαντίνι, ο Αρτούρο Μπαντίνι!”. […] Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να ειπωθούν σχετικά με τον Φάντε. Είναι μια περίπτωση τρομερής τύχης και τρομερής μοίρας και μιας σπάνιας και πηγαίας δύναμης. Κάποια μέρα όλα αυτά θα γίνουν γνωστά, έχω όμως την αίσθηση ότι ο ίδιος δεν θέλει να τα εξιστορήσω εδώ. Ας μου επιτραπεί ωστόσο να πω ότι η γραφή του και ο τρόπος που έζησε τη ζωή του είναι ένα πράγμα: δύναμη, θέρμη και καλοσύνη…». [SID:11486097]

 ??  ?? Το βιβλίο του Τζον Φάντε «Ρώτα
κυκλοφορεί ξανά.
Το βιβλίο του Τζον Φάντε «Ρώτα κυκλοφορεί ξανά.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece