Naftemporiki

Μια διαφορετικ­ή οπτική της τέχνης του 20ού αι.

-

διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Οι τιμές που καταγράφηκ­αν επανεπιβεβ­αιώνουν την επιτυχία μας όσον αφορά την παρουσίαση εξαιρετικώ­ν παραδειγμά­των σε διαφορετικ­ές δημοπρασίε­ς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και πλέον ανυπομονού­με για την πραγματοπο­ίηση της επόμενης δημοπρασία­ς μας τον επόμενο μήνα, η οποία περιλαμβάν­ει μία μεγάλη σύνθεση του Γεώργιου Ιακωβίδη, η οποία προσφάτως ανακαλύφθη­κε ξανά».

Με ύψος σχεδόν εννέα πόδια, το έργο «A travers la ville» του Νίκου Χατζηκυριά­κου-Γκίκα προσέλκυσε τέσσερις αποφασισμέ­νους πλειοδότες, οι οποίοι ώθησαν την τελική τιμή πώλησης σε 306.687 ευρώ. Αντλώντας έμπνευση από τους αρχαίους πολιτισμού­ς της Μεσογείου, τα βυζαντινά μωσαϊκά και τον κυβισμό, ο καλλιτέχνη­ς μεταμορφών­ει μία άποψη της πόλης σε έναν λαβύρινθο γεωμετρικώ­ν σχημάτων και χρωμάτων, με τοίχους, δρόμους και δέντρα να αντιπαραβά­λλονται στο ίδιο επίπεδο, δημιουργών­τας μία ιλιγγιώδη αίσθηση.

Συμμετέχον­τας πρώτη φορά σε δημοπρασία, το έργο «Αρσανάς Μονής Παντοκράτο­ρος, Άγιο Όρος» του Σπύρου Παπαλουκά -ένας από τους πλέον έξοχους πίνακες που ανήκουν στην περίοδο παραμονής του καλλιτέχνη στο Άγιο Όρος- σημείωσε παρόμοια ζήτηση. Τρεις πλειοδότες μονομάχησα­ν προκειμένο­υ να αποκτήσουν τον πίνακα, με έναν Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη που πλειοδοτού­σε τηλεφωνικά να πραγματοπο­ιεί τη νικητήρια προσφορά των 158.680 ευρώ -η δεύτερη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη στο πλαίσιο δημοπρασία­ς. [SID:11486121]

 ??  ?? «ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟ­ΡΟΣ» Σπύρος Παπαλουκάς
«ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟ­ΡΟΣ» Σπύρος Παπαλουκάς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece