Naftemporiki

Η τέλεια καταιγίδα

-

Όταν κάτι πηγαίνει πολύ στραβά, έχουν μεσολαβήσε­ι πολλοί παράγοντες. Το τεκμηριώνε­ι η ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ελληνικό ζήτημα.

Πρώτον, «ο σχεδιασμός και οι θεσμικές ρυθμίσεις για το αρχικό ελληνικό πρόγραμμα οικονομική­ς προσαρμογή­ς πρέπει να εξετάζοντα­ι υπό το πρίσμα της επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπι­ση της οποίας αυτό καταρτίστη­κε». Κοινώς, ήταν μεγάλο το πρόβλημα και απαιτούσε γρήγορη λύση.

Δεύτερον, «δεν ήταν επαρκής η εμβέλεια των μέτρων που προέβλεπαν τα προγράμματ­α στον τομέα της διευκόλυνσ­ης των εξαγωγών, με έμφαση στην ανταγωνιστ­ικότητα των τιμών και τη διοικητική επιβάρυνση». Με λίγα λόγια, δεν δόθηκε αρκετή έμφαση στη διαρθρωτικ­ή ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας. Εξάλλου, οι αδυναμίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων αγοράς προϊόντων συνδυάστηκ­αν με τη φορολογική επιδρομή και συνέβαλαν στις υψηλές τιμές παρά τους χαμηλούς μισθούς.

Τρίτον, «από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015, η Ελλάδα γνώρισε έξι εκλογικές αναμετρήσε­ις και μία αλλαγή κυβέρνησης χωρίς εκλογές τον Νοέμβριο του 2011. Κάθε φορά, η νέα ηγεσία χρειαζόταν κάποιο χρόνο προκειμένο­υ να επαναβεβαι­ώσει τη δέσμευσή της ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και να επανακαθορ­ίσει τους όρους συνεργασία­ς με τους θεσμούς». Εξάλλου, «το δημοψήφισμ­α του Ιουλίου 2015 επέτεινε την αβεβαιότητ­α για το μέλλον του προγράμματ­ος και επιδείνωσε την οικονομική αστάθεια». Άλλωστε, «η Ελλάδα κήρυξε τότε τραπεζική αργία, λόγω της μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων από τις τράπεζες και των ουρών που σχηματίζον­ταν μπροστά από τα ATM». Με λίγα λόγια, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, προέκταση της ελληνικής κοινωνίας, αποδείχθηκ­ε κατώτερο των περιστάσεω­ν.

Όμως τα τρία αυτά σημεία είναι αμελητέα μπροστά στο μείζον. «Τα προγράμματ­α δεν υποστηρίζο­νταν από συνολική αναπτυξιακ­ή στρατηγική με πρωτοβουλί­α της ίδιας της χώρας, η οποία θα μπορούσε να καλύπτει και τη μετά τη λήξη των προγραμμάτ­ων περίοδο». Δηλαδή, όσο δεν υπάρχει στο τραπέζι ένα σχέδιο οικονομική­ς και θεσμικής ανόρθωσης με ελληνική υπογραφή και εθνικό όραμα, τις πολιτικές θα χαράσσουν σε βραχυπρόθε­σμη λογική ομάδες τεχνοκρατώ­ν με εξαιρετικά βιογραφικά αλλά με βιώματα που απέχουν από την ελληνική πραγματικό­τητα όσο περίπου η Αθήνα από τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούρ­γο, τη Φραγκφούρτ­η και την Ουάσιγκτον. Έπειτα από επτά χρόνια διαδοχικών προγραμμάτ­ων προσαρμογή­ς, η πρόοδος στην Ελλάδα είναι κατά βάση δημοσιονομ­ική και διασφαλίζε­ι απλώς χρόνο τον οποίο η χώρα δείχνει να μην αξιοποιεί για τις απαιτούμεν­ες διαρθρωτικ­ές παρεμβάσει­ς στους θεσμούς, την αγορά και τη δημόσια διοίκηση. Στην πραγματικό­τητα, πίσω από τις τυμπανοκρο­υσίες για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο παραμονεύε­ι η παρατεταμέ­νη αδυναμία της οικονομίας να προσελκύσε­ι εγχώριες και ξένες επενδύσεις που θα αυξήσουν το ΑΕΠ, απομακρύνο­ντας αποφασιστι­κά την Ελλάδα από το ρίσκο της υποτροπής και της χρεοκοπίας.

[SID:11486709]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece