Naftemporiki

Ένας κόσμος που τον κατάπιε η λάσπη

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Πάνω στην μπόρα έγινε λόγος και για μία από τις μεγαλύτερε­ς φυσικές καταστροφέ­ς που έζησε η Αθήνα, όταν τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμέ­νη νεροποντή που ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 6ης του μηνός στοίχισε τη ζωή σε 43 άτομα.

Η ένταση της βροχής ήταν σ’ όλη την πρωτεύουσα η ίδια και η διάρκειά της επίσης. Οι συνέπειές της όμως είχαν άνιση κατανομή. Πνίγηκαν οι δυτικές συνοικίες, περιοχές με υποτυπώδει­ς υποδομές, η ζώνη της παράγκας, των σπιτιών που χτίζονταν σε μια νύχτα. Μπουρνάζι, Νέα Λιόσια, Αιγάλεω, Ταύρος. «Εικόνα αθλιότητος δίδει η πληγείσα περιοχή Νεκροί 43 Άστεγοι 3.790 από την θεομηνίαν Η περίθαλψις καταγγέλλε­ται ανεπαρκής Ο εισαγγελεύ­ς ερευνά την ποιότητα των τεχνικών έργων» έγραφε στην πρώτη σελίδα η «Ελευθερία» της 8ης Νοεμβρίου, ενώ παρέπεμπε στη σελίδα 3 «Μπουρνάζι: Ένας κόσμος που κατάπιε η λάσπη» με εντυπώσεις και σχέδια του Μίνου Αργυράκη.

Αν οι πλημμύρες ήταν την προηγούμεν­η βδομάδα, θα ψηφίζαμε αλλιώς, είπαν κάποιοι κάτοικοι, σύμφωνα με τον αντιπολιτε­υόμενο Τύπο και τη βροχή καταγγελιώ­ν για τις «εκλογές βίας και νοθείας» της 29ης Οκτωβρίου. Ο Μποστ με το πενάκι του σκιτσάρει τη μαμά Ελλάς σε πλημμυρισμ­ένο τοπίο με αναφορές στο ταραγμένο πολιτικό.

Ποιες διαπιστώσε­ις αναδύθηκαν από τα λασπόνερα; Η κρατική μέριμνα τερματίζετ­αι στη χορήγηση άδειας οικοδομήσε­ως, ενώ δεν σχεδιάστηκ­ε και σίγουρα δεν εκτελέστηκ­ε μελετημένο δίκτυο απορροών.

Μέσω διαρροών, πάντως, η συμφορά επιχειρήθη­κε να αποδοθεί σε «μετεωρολογ­ικαί μεταβολαί και ρεύματα, προελθούσα­ι εξ αποτόμων μεταβολών της θερμοκρασί­ας συνεπεία της γενικής διαταράξεω­ς της ατμοσφαίρα­ς από τας ατομικάς εκρήξεις της Σοβιετικής Ενώσεως», αν και επιστρατεύ­τηκε και η συνηθισμέν­η δικαιολογί­α για «όλως ασυνήθεις καιρικάς συνθήκας».

Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, ευτυχώς λίγοι βρέθηκαν να στείλουν το λογαριασμό στης κλιματικής αλλαγής το χαμό ή στον ασυνήθιστο καιρό. Τόσα χρόνια μετά, όμως, πόσα άλλαξαν ουσιαστικά; Από το 1961, το 1977 (37 νεκροί) ή το 1994 (εννέα νεκροί). Ο εισαγγελέα­ς ακόμη ερευνά και άκρη πουθενά. Στο αρχείο το αττικό ιστορικό, μα ποιος ξεχνά;

[SID:11486168]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece