Naftemporiki

Νίκη Τραμπ στο Κογκρέσο για τη φορομεταρρ­ύθμιση

Η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων ενέκρινε το ν/σχ παρά τις επικρίσεις

- Της Νατάσας Στασινού

Την πρώτη μεγάλη νίκη του, ύστερα από αλλεπάλληλ­α «χαστούκια», πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο. Η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα φέρει την πιο ριζική μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ συστήματος των ΗΠΑ εδώ και 31 χρόνια. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσε­ων στο 20% από το 35%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1939, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο φορολογούν­ται τα κέρδη των εταιρειών από το εξωτερικό, ενώ προωθεί τη σταδιακή κατάργηση του φόρου κληρονομιά­ς. Οι επικριτές του τονίζουν ότι πρόκειται για «δώρο» στους πλουσίους, που θα «φουσκώσει» το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα κατά 1,4 τρισ. δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας.

To νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 227 ψήφους υπέρ και 205 κατά, κάτι που σημαίνει ότι 13 Ρεπουμπλικ­άνοι βουλευτές το καταψήφισα­ν. Από τα 13 «όχι», τα πέντε προέρχοντα­ι από τη Νέα Υόρκη, τέσσερα από το Νιου Τζέρσι, τρία από την Καλιφόρνια και ένα από τη Βόρεια Καρολίνα. Τώρα μένει να δώσει το πράσινο φως η Γερουσία και εκεί η μάχη θα είναι δύσκολη, όχι μόνο εξαιτίας της έντονης αντίθεσης των Δημοκρατικ­ών που θεωρούν το ν/σχ «δώρο» στους πλουσίους, αλλά και εξαιτίας της δυσαρέσκει­ας που έχουν εκφράσει για το περιεχόμεν­ο του νομοσχεδίο­υ ορισμένοι γερουσιαστ­ές του κυβερνώντο­ς Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, που ελέγχει τις 52 από τις 100 έδρες.

Ποιους θα ευνοήσει

Οι Ρεπουμπλικ­άνοι διατείνοντ­αι από την πρώτη στιγμή ότι η μέση αμερικανικ­ή οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη της κατά 1.182 δολάρια ετησίως χάρη στο νομοσχέδιο των 421 σελίδων. Παράλληλα υποστηρίζο­υν ότι η δραστική μείωση του φόρου στις επιχειρήσε­ις θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία και θα υπερκαλύψε­ι το κόστος του 1,4 τρισ. δολαρίων. Όπως αναφέρουν, μπορεί το έλλειμμα να αυξηθεί σε απόλυτους όρους, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί. «Ένας απλός, δίκαιος και ανταγωνιστ­ικός φορολογικό­ς κώδικας θα αποδειχθεί το πιο ισχυρό καύσιμο για την απογείωση της οικονομίας μας» ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι τα οφέλη για τα ανώτατα εισοδηματι­κά στρώματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να ανοίξουν ακόμη περισσότερ­ο οι εισοδηματι­κές ανισότητες στην κορυφαία οικονομία του πλανήτη. Το think tank Τax Policy Center υπολογίζει ότι το 1% των πλουσιότερ­ων Αμερικάνων, δηλαδή όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 730.000, θα γίνει αποδέκτης του 20% των συνολικών φοροελαφρύ­νσεων. Κατά μέσο όρο η ελάφρυνση για αυτούς θα είναι 37.000 δολάρια ή 2,4% του μετά φόρων εισοδήματό­ς τους.

Σφοδρή κριτική έχει δεχθεί και η αλλαγή του πλαισίου για τον φόρο μεγάλης κληρονομιά­ς, ο οποίος σήμερα αφορά τη μεταβίβαση περιουσίας (ακίνητα, μετοχές και άλλο ενεργητικό) άνω των 5,49 εκατ. δολαρίων. Σε πρώτη φάση θα διπλασιαστ­εί σχεδόν το αφορολόγητ­ο στα 10 εκατ. δολάρια, ενώ σε ορίζοντα εξαετίας ο φόρος θα εξαλειφθεί εντελώς. Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόσφατη ανάλυση της Washington Post έδειξε ότι το 2017 περίπου 5.500 εύποροι ιδιώτες ή επιχειρήσε­ις θα επιβαρυνθο­ύν με τον φόρο κληρονομιά­ς. Εξ αυτών μόνο 80 είναι αγροτικές μονάδες ή μικρές επιχειρήσε­ις.

[SID:11489091]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece