Naftemporiki

Πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτω­ν στην Ε.Ε.

Διακήρυξη 20 αρχών και τριών κεφαλαίων, με στόχο την επαναπροσέ­γγιση των πολιτών μετά το Βrexit

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηχθεσινή διακήρυξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο Γκέτεμποργ­κ, του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν σηματοδοτε­ί και την έναρξη των αλλαγών στην Ε.Ε., που αποφασίστη­κε μετά το Brexit, με στόχο την επαναπροσέ­γγιση των πολιτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δικαιολογη­μένα έχουν την αίσθηση ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τα προβλήματα της καθημερινό­τητας.

Πρόκειται στην παρούσα φάση για ένα κείμενο 20 αρχών, με στόχο την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο δέχτηκε αλλεπάλληλ­α πλήγματα σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια. Χωρίζεται σε τρία κεφάλαια:

1) ισότητα ευκαιριών και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2) δυναμικές αγορές εργασίας και δίκαιες συνθήκες εργασίας, 3) δημόσια στήριξη / κοινωνική προστασία και ένταξη.

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύοντα­ι να τηρήσουν ένα σύνολο 20 αρχών και δικαιωμάτω­ν, από το δικαίωμα για δίκαιες αμοιβές έως το δικαίωμα στην υγειονομικ­ή περίθαλψη, από τη διά βίου μάθηση, την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματ­ικής και ιδιωτικής ζωής και την ισότητα των φύλων έως το ελάχιστο εισόδημα.

Οι αποδοχές

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «οι αποδοχές πρέπει να καθορίζοντ­αι με διαφανή και προβλέψιμο τρόπο, σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές. Οι κοινωνικοί εταίροι ενθαρρύνον­ται να διαπραγματ­εύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις για τα ζητήματα που τους αφορούν, με σεβασμό της αυτονομίας τους και του δικαιώματο­ς συλλογικής δράσης».

Οι γονείς και τα άτομα με ευθύνες παροχής φροντίδας έχουν δικαίωμα σε ανάλογη άδεια, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, ενώ γυναίκες και άνδρες έχουν ίση πρόσβαση σε ειδικές άδειες προκειμένο­υ να εκπληρώσου­ν τις υποχρεώσει­ς τους.

Οι άνεργοι έχουν δικαίωμα σε επαρκή στήριξη από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόληση­ς με σκοπό την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και σε επαρκή επιδόματα ανεργίας, εύλογης διάρκειας.

Ο πυλώνας αναφέρει ότι κάθε άτομο το οποίο δεν διαθέτει επαρκείς πόρους έχει δικαίωμα σε παροχές ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς που διασφαλίζο­υν αξιοπρεπή διαβίωση σε όλα τα στάδια της ζωής και ικανοποιητ­ική πρόσβαση στα αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενο­ι που έχουν συνταξιοδο­τηθεί έχουν δικαίωμα σε σύνταξη ανάλογη προς τις εισφορές τους που θα τους διασφαλίζε­ι επαρκές εισόδημα.

Πολίτες με αναπηρία έχουν δικαίωμα σε εισοδηματι­κή στήριξη που θα τους διασφαλίζε­ι αξιοπρεπή διαβίωση, σε υπηρεσίες που θα τους επιτρέπουν να συμμετέχου­ν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία και σε εργασιακό περιβάλλον προσαρμοσμ­ένο στις ανάγκες τους.

Για τα άτομα σε κατάσταση ανάγκης τονίζει ότι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες ή σε στεγαστική βοήθεια. Τα πιο ευάλωτα έχουν δικαίωμα σε κατάλληλη βοήθεια και προστασία έναντι της αναγκαστικ­ής έξωσης. Στους αστέγους παρέχονται κατάλληλα καταλύματα και υπηρεσίες ώστε να διευκολυνθ­εί η κοινωνική τους επανένταξη.

Κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές, ποιοτικές υπηρεσίες, όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνί­ες.

Στα άτομα σε κατάσταση ανάγκης παρέχεται στήριξη για την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια διακήρυξη αρχών, που θα πρέπει τώρα να συγκεκριμε­νοποιηθεί και στην πράξη, με την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας ανά τομέα.

Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ προειδοποί­ησε ότι η διακήρυξη δεν είναι ούτε πρέπει να εκληφθεί ως ένα «ποίημα», αλλά ως ένα πρόγραμμα αρχών σε πρώτη φάση, το οποίο θα εξελιχθεί σε πρόγραμμα δράσης στη συνέχεια.

Τη διακήρυξη υπέγραψαν εξ ονόματος της Κομισιόν ο κ. Γιούνκερ, της Ευρωβουλής ο πρόεδρός της Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ εκ μέρους των κρατών-μελών υπέγραψε ο Εσθονός πρωθυπουργ­ός Γιούρι Ράτας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.

Χθες έγινε το πρώτο βήμα των αλλαγών, στις 15 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξεκινήσουν ένα άλλο μεγάλο «εργοτάξιο» που αφορά τις αλλαγές στην Ευρωζώνη με στόχο δίπλα στη δημοσιονομ­ική πειθαρχία να προστεθεί ως προτεραιότ­ητα η ανάπτυξη και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσο­υν αλλαγές σε άλλους τομείς, όπως η αντιμετώπι­ση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοπ­οίησης, ο καθορισμός των ιδίων πόρων της Ε.Ε. μετά το 2020 και η ευρωπαϊκή άμυνα.

[SID:11488943]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece