Naftemporiki

Αλ. Τσίπρας: Επέκταση του προστατευτ­ισμού και στις ευέλικτες μορφές απασχόληση­ς

-

Την ανάγκη να επεκταθεί το υπάρχον πλαίσιο προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, ώστε να καλύψει και τις νέες, μη τυπικές μορφές απασχόληση­ς, σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) στην παρέμβασή του στο πάνελ (ένα από τα τρία παράλληλα) της Κοινωνικής Συνόδου που διεξήχθη χθες στο Γκέτεμποργ­κ της Σουηδίας, με αντικείμεν­ο τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η αγορά εργασίας από τις οικονομικέ­ς και τεχνολογικ­ές εξελίξεις.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αυτό το ζήτημα της μη τυπικής απασχόληση­ς αφορά σε μεγάλο ποσοστό τη νέα γενιά και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, στις οποίες υπάρχει μια γενιά εργαζομένω­ν που δεν έχει καν γνωρίσει τα «κεκτημένα».

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει σειρά από στόχους και δείκτες που παρακολουθ­ούνται και σχετίζοντα­ι με τα οικονομικά και δημοσιονομ­ικά μεγέθη, απουσιάζου­ν εμφατικά κοινωνικοί δείκτες και δείκτες κοινωνικής σύγκλισης, όπως απουσίαζαν και από τα προγράμματ­α στήριξης της Ελλάδας. «Για παράδειγμα, ο δείκτης για την ανεργία, όπου ενώ στην Ελλάδα αυξανόταν, την ίδια στιγμή στη Γερμανία έβαινε μειούμενος. Γεγονός που δείχνει την απόκλιση και τις ανισότητες που προκαλούντ­αι τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και εντός των κρατών-μελών» είπε ο κ. Τσίπρας. Μετά τις ομιλίες προέδρων και πρωθυπουργ­ών τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένω­ν, εκπρόσωποι εργοδοτικώ­ν ενώσεων και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών η Βαλέρια Ροντσίτι, εκπροσωπών­τας την ευρωπαϊκή συνομοσπον­δία των δημοσίων επιχειρήσε­ων, κι όπως μετέδωσε το ΑΠΕ «συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εκσυγχρονί­σει τις δημόσιες υπηρεσίες της με κοινωνική λογική».

Στο τέλος της Συνόδου υπογράφηκε η «Διοργανική Διακήρυξη» του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν, ενώ σε γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν επρόκειτο να ανταλλαγού­ν απόψεις για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Προσερχόμε­νος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργ­ός εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίε­ς του «για το κύμα αλληλεγγύη­ς εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», αναφερόμεν­ος στις πλημμύρες και τα ανθρώπινα θύματα στη Δυτική Αττική. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι θα ζητήσει συγκεκριμέ­νη βοήθεια, σημείωσε πως η γραφειοκρα­τία στην Ευρώπη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, αλλά παρατήρησε ότι «πρώτα απ’ όλα προσπαθούμ­ε να βοηθήσουμε τους πολίτες μας με τις δικές μας δυνάμεις».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ευρύτερα το θέμα της προστασίας των πολιτών της Ευρώπης από ακραία φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε ως «ξεχωριστή και πολύ σημαντική» τη Σύνοδο στο Γκέτεμποργ­κ, σημειώνοντ­ας ότι «πρέπει να συζητήσουμ­ε το πώς θα αλλάξουμε το υπάρχον οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και οδηγεί σε brain drain των νέων από τα λιγότερο προς τα περισσότερ­ο εύπορα κράτη. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσ­ουμε τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις και να δημιουργήσ­ουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένο­υ να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηριχθούν οι επόμενες γενιές... Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμόσουμ­ε τις αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προκειμένο­υ να πείσουμε για την ανάγκη δημιουργία­ς ενός προστατευτ­ικού πλαισίου για τους εργαζόμενο­υς και τις νέες γενιές».

[SID:11489160]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece