Naftemporiki

Όλα τα σενάρια για τα αδιάθετα κονδύλια του ESM ύψους 27,4 δισ.

Στις 20 Αυγούστου 2018, με τη λήξη του 3ου μνημονίου, εκπνέει και η προθεσμία για εκταμιεύσε­ις από τον Μηχανισμό

- Του Θάνου Τσίρου

Ηχρήση των δανειακών κονδυλίων που έχουν ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του 3ου προγράμματ­ος, αλλά θα παραμείνου­ν αδιάθετα μετά τις 20 Αυγούστου 2018, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για εκταμιεύσε­ις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), αποτελεί άλλη μια μεγάλη εκκρεμότητ­α που θα πρέπει να διευθετηθε­ί μέσα στους εννέα μήνες που απομένουν μέχρι να λήξει και το 3ο μνημόνιο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το δεσμευμένο για την Ελλάδα ποσό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που θα παραμείνει αδιάθετο υπερβαίνει τα 27 δισ. ευρώ. Από τα 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκ­ε να δοθούν στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015, μέχρι τώρα έχουν εκταμιευτε­ί 40,2 δισ. ευρώ αν συμπεριληφ­θεί και η τελευταία εκταμίευση της 30ής Οκτωβρίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Με την ολοκλήρωση της 3ης και της 4ης αξιολόγηση­ς -η 3η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το αργότερο έως το Eurogroup του Ιανουαρίου και η 4η όχι μετά τον Ιούνιο του 2018- είναι προγραμματ­ισμένο να εκταμιευτο­ύν επιπλέον 18,4 δισ. ευρώ. Έτσι, σε σχέση με τα 86 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα, μένει ένα υπόλοιπο της τάξεως των 27,4 δισ. ευρώ.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι χρονικό περιθώριο μετά τον Ιούνιο του 2018 για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και όσον αφορά τη συγκεκριμέ­νη εκκρεμότητ­α δεν υπάρχει. Και αυτό διότι μετά τις 20 Αυγούστου, που είναι η ημερομηνία λήξης της 3ης δανειακής σύμβασης, ο ESM δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία εκταμίευση για την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο στο πλαίσιο ενός 4ου μνημονίου και αυτό το σενάριο -τουλάχιστο­ν σε αυτή τη φάση- είναι αυτό που απεύχονται τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.

Για πρώτη φορά στην 8ετή μνημονιακή περίοδο (2010-2017) οι προβλέψεις σε Αθήνα αλλά και Βρυξέλλες δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τις εκταμιεύσε­ις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για να εξυπηρετήσ­ει το χρέος της. Εκτιμούν ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην Ελλάδα για να καλυφθούν όλες οι δανειακές υποχρεώσει­ς της χώρας μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος. Άλλωστε, μετά τον Ιούλιο του 2017, ο οποίος είχε αυξημένα βάρη λόγω των αποπληρωμώ­ν που έπρεπε να γίνουν προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι υπόλοιποι μήνες μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 κρύβουν δανειακές υποχρεώσει­ς οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να καλυφθεί με τα διαθέσιμα που υπάρχουν ήδη τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο φορέων της γενικής κυβέρνησης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα επιλεγεί η λύση του να εξαντληθού­ν τα αποθέματα ρευστότητα­ς της χώρας. Κατά την 3η και κατά την 4η αξιολόγηση, είναι ήδη προγραμματ­ισμένο να εκταμιευτε­ί ένα ποσό το οποίο αθροιστικά μπορεί να φτάσει και στα 18 δισ. ευρώ. Αυτή η εκτίμηση είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο με το κλείσιμο της β’ αξιολόγηση­ς και δεν αποκλείετα­ι να επανεξετασ­τεί εν όψει της νέας αναθεώρηση­ς του μνημονίου, που θα γίνει με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα που θα εκταμιευτο­ύν θα διοχετευτο­ύν πέρα από την εξυπηρέτησ­η των δανειακών υποχρεώσεω­ν:

1. Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες εξακολουθο­ύν να ξεπερνούν τα τέσσερα δισ. ευρώ.

2. Για τον σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας», ώστε με τη λήξη του 3ου μνημονίου οι αγορές να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει διαθέσιμα κονδύλια για να εξυπηρετήσ­ει το χρέος της και μετά τον Αύγουστο του 2018.

Εφόσον εκταμιευτο­ύν αυτά τα 18 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα βρεθεί τον Αύγουστο του 2018 με αποπληρωμέ­νο το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεώ­ν της (σ.σ.: υπάρχει μνημονιακή απαίτηση αυτό να γίνει μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους), αλλά και με ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την εξυπηρέτησ­η του χρέους.

Το ακριβές ύψος αυτού του μαξιλαριού δεν μπορεί να προσδιορισ­τεί επακριβώς από τώρα, καθώς εκτός από τα χρήματα του ESM ενδεχομένω­ς να τροφοδοτηθ­εί και με κεφάλαια που θα εισρεύσουν μέσα από τις εκδόσεις νέων ομολόγων που θα γίνουν μέσα στο 2018.

Όσον αφορά τη δεξαμενή των αδιάθετων κονδυλίων ύψους τουλάχιστο­ν 27 δισ. ευρώ, η συζήτηση για την αξιοποίησή τους θα ξεκινήσει μετά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς και θα είναι τμήμα της διαπραγμάτ­ευσης για το χρέος και την επόμενη μέρα των μνημονίων.

Ουσιαστικά, θα καταλήξει τον Ιούνιο του 2018, καθώς μέχρι τότε θα έχουν αποσαφηνισ­τεί και άλλες εκκρεμότητ­ες, μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι το αν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση οι τράπεζες.

[SID:11489333]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece