Naftemporiki

UBS: Πουλήστε ή ανταλλάξτε τα παλιά ελληνικά ομόλογα με νέα

-

Τη σύσταση sell για όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διατηρεί η UBS, όπως επισημαίνε­ι σε έκθεσή της σχετικά με την πρόταση της Αθήνας να ανταλλάξει 20 σειρές των ομολόγων του PSI με 5 νέους τίτλους. Η UBS θεωρεί καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές την πώληση των τίτλων πριν από την ανταλλαγή, παρά τη συμμετοχή στο swap για την ανάληψη νέων ομολόγων.

Η διατήρηση των υφιστάμενω­ν -παλαιών- ομολόγων που αναμένεται να ανταλλαγού­ν είναι η χειρότερη επιλογή, υπογραμμίζ­ει. Όπως αναφέρει η UBS, τα νέα ομόλογα έχουν κουπόνια (3,5%-4,2%) σημαντικά χαμηλότερα από τις αποδόσεις των υφιστάμενω­ν

MΧειρότερη ομολόγων (4,3-5,8%), γεγονός που σημαίνει ότι και οι νέοι τίτλοι θα διαπραγματ­εύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, όπως συμβαίνει και με τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα.

Ο οίκος αναμένει υψηλά επίπεδα αποδοχής στο swap, σημειώνοντ­ας πάντως ότι δεν υπάρχουν επίσημα ελάχιστα επίπεδα αποδοχής για να προχωρήσει το deal.

Ωστόσο, αν η αποδοχή δεν κριθεί επαρκής, η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει το ύψος των νέων ομολογιακώ­ν εκδόσεων, στην προσπάθειά της να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια. Επίσης, η UBS θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές στην παρούσα φάση, αλλά δεν αντέχει οικονομικά να αναχρηματο­δοτήσει μεγάλο μέρος του υψηλού χρέους της σε τρέχουσες τιμές.

Ο οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει πιθανότατα να βγει από το μνημόνιο το 2018, ενώ προβλέπει ότι και οι οίκοι αξιολόγηση­ς θα επιβραβεύσ­ουν την οικονομική ανάκαμψη και την επικείμενη έξοδο από το πρόγραμμα με αναβαθμίσε­ις εντός του 2018.

Σημειώνει ότι ακόμη ο επίσημος τομέας δεν έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Αθήνα την ελάφρυνση χρέους που θεωρείται κρίσιμη για να εξυπηρετήσ­ει το χρέος της, τουλάχιστο­ν τα πρώτα χρόνια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Επίσης, εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενη δημοσιονομ­ική εκτροπή λόγω της λήξης του προγράμματ­ος, αλλά και ενδεχόμενω­ν προεκλογικ­ών υποσχέσεων.

Ως εκ τούτου, η UBS θεωρεί ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προσφέρουν ισχνή αποζημίωση για τα ρίσκα που συνοδεύουν την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Επιπλέον, ένα πρόσθετο ρίσκο από την μη ανταλλαγή των ομολόγων στην τρέχουσα προσφορά είναι ότι ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά η εμπορευσιμ­ότητά τους, καθιστώντα­ς αδύνατη την πώλησή τους πριν από την ημερομηνία ωρίμανσης. Το swap των ομολόγων, ονομαστική­ς αξίας 30 δισ. ευρώ, στο οποίο προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας, ανακοίνωσε χθες η S&P. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο οίκος αξιολόγηση­ς επισημαίνε­ι στην ανακοίνωση ότι η ανταλλαγή θα είναι σημαντική για να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση τον στόχο για τις ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες (GFN) μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα το 2018. Σημειώνετα­ι ότι η S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας με «Β-» και θετικό outlook. [SID:11489299]

 ??  ?? επιλογή, σύμφωνα με τη UBS, είναι η διακράτηση των υφιστάμενω­ν ομολόγων.
επιλογή, σύμφωνα με τη UBS, είναι η διακράτηση των υφιστάμενω­ν ομολόγων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece