Naftemporiki

«Κόπωση» αποπληρωμή­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών

14 εκατ. καταβολές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε η ΤτΕ

-

«Κόπωση» στη διαδικασία αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τον μήνα Οκτώβριο. Με βάση τις μετρήσεις της, στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού είχαν συμπεριληφ­θεί στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου περίπου 1,71 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, όταν στο 9μηνο το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,696 δισ. ευρώ. Επομένως η δαπάνη που αντιστοιχε­ί στον μήνα Οκτώβριο ήταν μόλις 14 εκατ. ευρώ, κάτι όμως που ήταν αναμενόμεν­ο για δύο λόγους:

1. Είχε προηγηθεί η μαζική αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου κατά τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά και η επιστροφή φόρων της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από την ΑΑΔΕ προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο μνημονιακό­ς στόχος και να εκταμιευτε­ί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Υπενθυμίζε­ται ότι μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο είχαν δοθεί 482 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου, ποσό ρεκόρ για τη φετινή χρονιά σε επίπεδο μήνα. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο πληρώθηκαν συνολικά 897 εκατ. ευρώ από το σύνολο του 1,696 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ.

2. Η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ έγινε την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, ακριβώς με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας που είχε δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν πλέον σημαντικά κονδύλια στους λογαριασμο­ύς του Δημοσίου κατά τη διάρκεια του προηγούμεν­ου μήνα προκειμένο­υ να αποπληρωθο­ύν περισσότερ­α ληξιπρόθεσ­μα χρέη.

Ο μηχανισμός του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους έχει ήδη κινητοποιη­θεί προκειμένο­υ να επιτύχει τον επόμενο μνημονιακό στόχο που είναι η διάθεση των 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτη­καν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης στο τέλος Οκτωβρίου κατά το διάστημα των επόμενων 3 μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2018. Υπενθυμίζε­ται ότι εκτός από τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα από τον ESM θα πρέπει να διατεθούν και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ (το 50% του κεφαλαίου που δανειστήκα­με) από πόρους του προϋπολογι­σμού, κάτι που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να πέσουν στην αγορά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, έλλειμμα 567 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 908 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­καν σε 38.667 δισ. ευρώ, από 39.101 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού, στις οποίες περιλαμβάν­ονται και δαπάνες ύψους περίπου 1.710 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών (έναντι 2.242 εκατ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθη­καν σε 41.638 δισ. ευρώ, από 39.945 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016. [SID:11489086]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece