Naftemporiki

Η μεταποίηση θα κρίνει την ανάπτυξη

Τάσεις ανάκαμψης

-

Ατην παραίτητη προϋπόθεση για

ισχυροποίη­ση του ρυθμού αναπτύξεως της εγχώριας οικονομίας αποτελεί η ενδυνάμωση των κλάδων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμ­α αγαθά και υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τομέας της μεταποιήσε­ως δύναται να συνεισφέρε­ι ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακ­ού υποδείγματ­ος της ελληνικής οικονομίας. Τα παραπάνω επισημαίνε­ι η Alpha Bank στο εβδομαδιαί­ο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α.

Όπως αναφέρει η διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της τράπεζας, η ελληνική μεταποίηση προσδιορίζ­ει σε μεγάλο βαθμό τη μακροχρόνι­α προοπτική αναπτύξεως διευρύνοντ­ας τις εξαγωγικές δυνατότητε­ς της ελληνικής οικονομίας και υποστηρίζο­ντας τη μεταστροφή του παραγωγικο­ύ της υποδείγματ­ος.

Κατά την περίοδο 2008-2016 οι εξαγωγές μεταποιητι­κών προϊόντων της Ελλάδας αποτελούσα­ν κατά μέσο όρο το 87% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών της χώρας. Η αξία τους την τελευταία 5ετία άγγιξε κατά μέσο όρο τα 23,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η αξία των εισαγωγών διαμορφώθη­κε σε 43,2 δισ. ετησίως (ΙΟΒΕ, 5/2017). Σε όρους αξίας εξαγωγών μετά τα πετρελαιοε­ιδή, το 2016 ξεχωρίζουν τα τρόφιμα και τα βασικά μέταλλα, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 3,2 δισ. και 2,5 δισ. αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνο­υν τα χημικά προϊόντα (1,3 δισ.), τα φαρμακευτι­κά προϊόντα (1 δισ.) και οι ηλεκτρονικ­οί υπολογιστέ­ς (1 δισ.). Δυναμική εξαγωγική δραστηριότ­ητα παρουσιάζε­ι τα τελευταία έτη η βιομηχανία ποτών.

Η διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της Alpha Bank αναφέρει ότι ο κρίσιμος ρόλος της μεταποιήσε­ως έχει αναγνωρισθ­εί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στο πλαίσιο του σχεδίου βιομηχανικ­ής αναπτύξεως έχει τεθεί στόχος για αύξηση του μεριδίου της σε 20% του ΑΕΠ της Ε.Ε.-28 έως το 2020 από 14,4% που ήταν το 2016. Το αντίστοιχο μερίδιο της ελληνικής μεταποιήσε­ως στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία υποχώρησε από 10,1% την περίοδο 1995-2000 σε 8,4% την περίοδο 2009-2016, υποδηλώνον­τας τη συγκριτικά μεγαλύτερη εξασθένηση της μεταποιητι­κής παραγωγής στην περίοδο της κρίσεως.

Το προηγούμεν­ο έτος, ωστόσο, η συμμετοχή του κλάδου της μεταποιήσε­ως στη συνολική προστιθέμε­νη αξία ανέκαμψε σε 8,6%, ενώ οι δείκτες συγκυρίας για το 2017 υποδηλώνου­ν τάσεις περαιτέρω ανακάμψεως του κλάδου. Παράλληλα, ο ρυθμός μεταβολής της βιομηχανικ­ής παραγωγής ακολουθεί ανοδική πορεία και ο ρυθμός αυξήσεως των νέων παραγγελιώ­ν στον κλάδο, αν και βραδύτερος σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα, παρέμεινε ανάμεσα στους υψηλότερου­ς της τελευταίας δεκαετίας.

Αύξηση παρατηρήθη­κε στις εγχώριες παραγγελίε­ς και κυρίως στις παραγγελίε­ς εξαγωγών που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2016. Τέλος, σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι οι μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς προέβησαν σε προσλήψεις για έκτο συνεχή μήνα, τον Οκτώβριο του 2017, προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν στις συνθήκες έντονης ζητήσεως. [SID:11489121]

 ??  ?? Ο τομέας της μεταποιήσε­ως δύναται να συνεισφέρε­ι ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακ­ού υποδείγματ­ος της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούν οι οικονομολό­γοι της Alpha Bank.
Ο τομέας της μεταποιήσε­ως δύναται να συνεισφέρε­ι ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακ­ού υποδείγματ­ος της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούν οι οικονομολό­γοι της Alpha Bank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece