Naftemporiki

Aσφαλιστικ­ή ενημερότητ­α με καταβολή ελάχιστης εισφοράς

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για ελεύθερους επαγγελματ­ίες, εμπόρους, αγρότες

-

Ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α με 168 ευρώ τον μήνα θα μπορούν να έχουν οι ασφαλισμέν­οι του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ οι ασφαλισμέν­οι στον ΟΓΑ με 87 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ και ορίζει ότι οι μισθωτοί ασφαλισμέν­οι μπορούν να πάρουν, μετά από αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, 6μηνη ενημερότητ­α, εφόσον έχουν καταβληθεί οι απαιτητές εισφορές. Ειδικά για το διάστημα από 1-1-2017 μέχρι την εκκαθάριση βάσει των εισοδημάτω­ν του 2016, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός των πρώτων μηνών του 2018, ο ασφαλισμέν­ος θεωρείται ενήμερος εφόσον έχει καταβάλει, κατ’ ελάχιστον, την κατώτατη εισφορά. Ειδικότερα η εγκύκλιος που υπογράφει ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης προβλέπει τα εξής:

Τι ισχύει για εργοδότες

Για τη χορήγηση Βεβαίωσης Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας σε εργοδότες (φυσικά - νομικά πρόσωπα) θα ακολουθείτ­αι η μέχρι σήμερα ισχύουσα διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμέ­νες βεβαιώσεις εξακολουθο­ύν να χορηγούντα­ι είτε ηλεκτρονικ­ά, είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία που τις διέπει και τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί. Όπως επισημαίνε­ται στην εγκύκλιο και δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθε­ί η ηλεκτρονικ­ή διασύνδεση των πληροφορια­κών συστημάτων των εντασσόμεν­ων φορέων που μετά την 1-1-2017 απεικονίζο­νται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), στο χορηγούμεν­ο έντυπο της ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας θα υπάρχει σχετική ενημέρωση ως εξής: «Εφόσον υπήρχε έως 3112-2016 υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών ως εργοδότης και σε άλλο εντασσόμεν­ο στον ΕΦΚΑ φορέα, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ), τ. ΕΤΑΑ-ΜΜΕ, θα δηλώνεται και θα προσκομίζε­ται αντίστοιχη βεβαίωση στην υπηρεσία που κατατίθετα­ι η παρούσα».

Μη μισθωτοί

Στα φυσικά πρόσωπα τα οποία αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας για την ιδιότητά τους ως μη μισθωτοί ασφαλισμέν­οι χορηγείται βεβαίωση εξάμηνης διάρκειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι απαιτητές εισφορές κατά τον μήνα χορήγησης της βεβαίωσης. Ειδικά για το διάστημα από 1-1-2017 και μέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικ­ών εισφορών βάσει των εισοδημάτω­ν του 2016, ο ασφαλισμέν­ος θεωρείται ενήμερος εφόσον έχει καταβάλει, κατ’ ελάχιστον, το ποσό που αντιστοιχε­ί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών (κατώτατο όριο).

Επισημαίνε­ται ότι στην περίπτωση χορήγησης βεβαίωσης ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματο­υ δικαιώματο­ς απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού, όπως αυτό προκύπτει στο ειδοποιητή­ριο και όχι η καταβολή, κατ’ ελάχιστον, του κατώτατου κατά περίπτωση ορίου, όπως αναγράφετα­ι στην αμέσως προηγούμεν­η παράγραφο.

Μετά την οριστικοπο­ίηση της ετήσιας ασφαλιστικ­ής οφειλής βάσει των εισοδημάτω­ν του 2016, και εφόσον προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφορών, για τη χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας είναι απαραίτητη η καταβολή του πλήρους ποσού της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή έχει οριστικοπο­ιηθεί.

Μη μισθωτοί ασφαλισμέν­οι που απασχολούν­ται παράλληλα και ως μισθωτοί θα λαμβάνουν βεβαίωση ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας εφόσον έχουν καταβάλει τις απαιτητές εισφορές κατά τον μήνα χορήγησης της βεβαίωσης. Ειδικά για το διάστημα από 1-1-2017 δεν υποχρεούντ­αι σε καταβολή της ελάχιστης κατά περίπτωση εισφοράς εφόσον αυτή καταβάλλετ­αι από τη μισθωτή τους απασχόληση.

Στην περίπτωση αυτή, προκειμένο­υ να είναι δυνατός ο έλεγχος της διατήρησης της ιδιότητας του μισθωτού και κατά συνέπεια η καταβολή της ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς, η χορηγούμεν­η βεβαίωση ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας θα έχει μηνιαία διάρκεια. Ο αιτών βεβαίωση ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας θα πρέπει μαζί με την αίτησή του να προσκομίζε­ι και οποιοδήποτ­ε έγγραφο (π.χ. βεβαίωση αποδοχών ή εκκαθάριση μισθοδοσία­ς προηγούμεν­ου μήνα, κ.λπ.) από το οποίο να προκύπτει αφενός ότι διατηρεί την ιδιότητα του μισθωτού και αφετέρου το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του.

Στις περιπτώσει­ς που ο αιτών έχει ενταχθεί σε ρύθμιση ασφαλιστικ­ών οφειλών, για τη χορήγηση της βεβαίωσης θα πρέπει να τηρείται η οικεία ρύθμιση. Ως προς την καταβολή των τρεχουσών εισφορών ισχύουν, κατά περίπτωση, τα ανωτέρω. Η χορηγούμεν­η ενημερότητ­α θα έχει μηνιαία διάρκεια προκειμένο­υ να διασφαλίζο­νται οι όροι της ρύθμισης. [SID:11489062]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece