Naftemporiki

Δεσμεύτηκε και πρέπει να βρει λύση

- Της Δανάης Αλεξάκη

Για εμπαιγμό της ελληνικής οινοποιίας στο θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στο κρασί κατηγορεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου την κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «οι επίσημες υποσχέσεις για την κατάργηση του ΕΦΚ έδωσαν τη θέση τους σε “σκέψεις” για εξακολούθη­ση του φόρου σε άλλο ποσό». Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι «είναι σαφές πως όχι μόνο δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον του ελληνικού κρασιού, αλλά και για το παρόν του» και αντιτίθετα­ι απερίφραστ­α σε κάθε ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΦΚ σε οποιοδήποτ­ε ποσό πλην του μηδενικού.

«Ας αναζητήσει λοιπόν η κυβέρνηση άλλες λύσεις. Πολλές είναι κατατεθειμ­ένες από καιρό από τον Σύνδεσμο, απλώς πρέπει να βγουν από τα συρτάρια. Εκτός κι αν δεν θέλει να βρει, οπότε δεν μιλάμε για “σχέδιο για το ελληνικό κρασί”». Το ζήτημα της κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί είναι ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει πολλάκις δεσμευτεί ότι θα ρυθμίσει και μάλιστα η εκφρασμένη πρόθεση διά στόματος υπουργών ήταν το θέμα να κλείσει και εντός του 2017. Εξάλλου, και σε επίπεδο δημοσιονομ­ικής «απόδοσης» το μέτρο δεν κατάφερε να ενισχύσει ουσιαστικά τα κρατικά ταμεία, αφού τα έσοδα ήταν πολύ χαμηλότερα από τα προβλεπόμε­να. Την ίδια στιγμή καταγράφετ­αι ένταση του φαινομένου της παρεμπορία­ς στον κλάδο του κρασιού.

Ενδεχομένω­ς, η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων να είναι δύσκολη υπόθεση, δεδομένων και των απαιτήσεων των δανειστών, ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και αυτό συνεπάγετα­ι ότι πρέπει να βρει λύση.

[SID:11488915]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece