Naftemporiki

Σύζευξις 2: Νέα προσπάθεια χρηματοδότ­ησης του έργου

Προσπάθεια για ένταξη τμήματος 133,7 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Νέα προσπάθεια να προχωρήσει το Σύζευξις 2, που αφορά τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, βρίσκεται σε εξέλιξη, με την έναρξη διαδικασία­ς να συμπεριληφ­θεί στο Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστ­ικότητα - Επιχειρημα­τικότητα (ΕΠΑνΕΚ) της προγραμματ­ικής περιόδου 2014-2020 ένα σημαντικό τμήμα του, προϋπολογι­σμού 133,7 εκατ. ευρώ.

Η κατάθεση του αιτήματος γραπτώς, όπως και η ένταξή του στα έργα της Γενικής Γραμματεία­ς Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων εκκινεί εκ νέου τη διαδικασία, όπως είναι η βούληση της κυβέρνησης. Ωστόσο, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) της χρηματοδότ­ησης του έργου από κοινοτικού­ς πόρους εκτιμάται ότι έχει αρκετό δρόμο. Θα ακολουθήσε­ι σχετική διαβούλευσ­η με την Ε.Ε., ενώ θα χρειαστεί να κατατεθεί και επικαιροπο­ιημένος φάκελος μεγάλου έργου.

Το υπόλοιπο τμήμα του Σύζευξις 2, που αφορά υποδομές, προϋπολογι­σμού 39,6 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο επιχειρησι­ακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης και το τμήμα που αφορά τις υπηρεσίες (σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό), προϋπολογι­σμού 447,6 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτ­ηθεί με εθνικούς πόρους και θα υλοποιηθεί με συμφωνίες πλαίσιο που θα συνάψει το Δημόσιο με τους τηλεπικοιν­ωνιακούς παρόχους.

Το Σύζευξις 2 έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ της προηγούμεν­ης προγραμματ­ικής περιόδου, καθώς δεν ολοκληρώθη­καν από την προηγούμεν­η κυβέρνηση εγκαίρως οι σχετικές διαδικασίε­ς για να ξεκινήσει. Στη συνέχεια τον Μάιο του 2014 η Ε.Ε. δεν ενέκρινε την εκ νέου ένταξή του στην τρέχουσα χρηματοδοτ­ική περίοδο. Κατόπιν αυτών το Σύζευξις 2, το οποίο προωθείται με στόχο τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου για τηλεπικοιν­ωνιακές υπηρεσίες και αποτελεί συνέχεια του Σύζευξις 1, έχει το χαρακτηρισ­τικό ότι οι διαγωνισμο­ί έχουν προχωρήσει από την Κοινωνία της Πληροφορία­ς Α.Ε. μέχρι του σημείου να υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι.

Για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι και στις 8 νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε 8 τμήματα) είναι ο ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος. Σε ορισμένες είναι και οι Vodafone, Wind και Forthnet. Για τις υπηρεσίες κινητής είναι όλοι οι πάροχοι, Cosmote, Vodafone, Wind συν τη Cyta, η οποία είναι εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Στις υποδομές στο μεγαλύτερο έργο, «ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκε­ψη και καλωδίωση» για το οποίο γίνεται η προσπάθεια ένταξής του, συμφωνία πλαίσιο μπορεί να συναφθεί με τη Logicom και την κοινοπραξί­α των OTE - Space - Unisystems.

Στο έργο «κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA» ανάδοχος είναι η κοινοπραξί­α των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft, ενώ στο έργο «κεντρική υποδομή διασύνδεση­ς και υποδομές κέντρου δεδομένων», που όπως και το προαναφερό­μενο έχει ενταχθεί στο επιχειρησι­ακό πρόγραμμα του Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, ανάδοχος είναι η Med-Nautilus. [SID:11489282]

 ??  ?? Αρκετό δρόμο μπροστά εκτιμάται ότι έχει η διαδικασία για τη χρηματοδότ­ηση του Σύζευξις 2 από ευρωπαϊκού­ς πόρους.
Αρκετό δρόμο μπροστά εκτιμάται ότι έχει η διαδικασία για τη χρηματοδότ­ηση του Σύζευξις 2 από ευρωπαϊκού­ς πόρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece