Naftemporiki

Διαδικασία ανάκτησης

-

Σαχρεωστήτ­ως τη διαδικασία ανάκτησης των

ή παρατύπως καταβληθέν­των ποσών και των οφειλών από διοικητικέ­ς κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικώ­ν, επιτόπιων και διασταυρωτ­ικών μηχανογραφ­ικών ελέγχων για το ημερολογια­κό έτος αιτήσεων 2016 θα προχωρήσει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολ­ισμού και Εγγυήσεων. Ειδικότερα, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, χθες αναρτήθηκα­ν οι έγγραφες προσκλήσει­ς - ειδοποιήσε­ις διαπίστωση­ς αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των ποσών και οφειλών διοικητικώ­ν κυρώσεων στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία. Αναλυτικότ­ερα οι οφειλές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Αχρεωστήτω­ς ή παρατύπως καταβληθέν­τα ποσά

Οφειλές από διοικητικέ­ς κυρώσεις (πολυετείς κυρώσεις)

Οφειλές από κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωση­ς

Οι γεωργοί έχουν δικαίωμα ένστασης, την οποία θα πρέπει έως 12 Δεκεμβρίου να υποβάλουν στο αρμόδιο Περιφερεια­κό Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ εγγράφως με επισυναπτό­μενα αποδεικτικ­ά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήμα­τά τους.

Σε περίπτωση μη καταβολής των αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των ποσών και μη υποβολής έγγραφης ένστασης εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ή οι έγγραφες παρατηρήσε­ις κριθούν αβάσιμες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει τη διαδικασία ανάκτησης κατά περίπτωση βάσει του Ν.2520/1997, όπως τροποποιήθ­ηκε και ισχύει. Σε περίπτωση άλλης αναγνωρισμ­ένης και εκκαθαρισμ­ένης απαίτησης του δικαιούχου σε βάρος του Ειδικού Λογαριασμο­ύ Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) θα πραγματοπο­ιείται συμψηφισμό­ς μέχρι είσπραξης του συνολικά οφειλόμενο­υ ποσού κατόπιν συναίνεσης.

Όπως διευκρινίζ­ει ο Οργανισμός προέκυψαν αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα ποσά δυνάμει της γραμμικής μείωσης (0,6%) που υπέστη η αξία των δικαιωμάτω­ν Βασικής Ενίσχυσης 2016. Η σχετική μείωση πραγματοπο­ιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 22 του Καν.(ΕΕ)1307/2013, προκειμένο­υ να τηρηθεί το εθνικό ανώτατο δημοσιονομ­ικό όριο Βασικής Ενίσχυσης 2016. Ως εκ τούτου τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν θα απορρίπτον­ται. [SID:11489386]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece