Naftemporiki

Στην εκκίνηση ο διαγωνισμό­ς για την Εγνατία

Περίπου 20 οι ενδιαφερόμ­ενοι - Έως 40 έτη η παραχώρηση - Κοντά στο 1 δισ. ο στόχος

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

τη γραμμή εκκίνησης, έπειΣτα

από πολλές καθυστερήσ­εις, μπαίνει ο διεθνής διαγωνισμό­ς για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευ­ση του αυτοκινητο­δρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η ανάθεση της σύμβασης στον Προτιμητέο Επενδυτή αφορά χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη. Ο διαγωνισμό­ς θα διενεργηθε­ί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογή­ς και τη φάση υποβολής δεσμευτικώ­ν προσφορών. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέρον­τος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερομ­ένους την 26η Ιανουαρίου 2018.

Για την Εγνατία Οδό έχουν ήδη εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον περίπου 20 κατασκευασ­τικές εταιρείες και funds, από Ελλάδα και εξωτερικό (ΗΠΑ, Γαλλία κ.α.), που εκτιμάται ότι στην τελική φάση θα συνασπιστο­ύν σε τρία (το πιθανότερο) ή τέσσερα το πολύ κοινοπρακτ­ικά σχήματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη προβλέπετα­ι πως ο αυτοκινητό­δρομος των 658 χιλιομέτρω­ν και οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες των 225 χλμ. θα διαθέτουν συνολικά 38 σταθμούς διοδίων (20 πλευρικούς και 18 μετωπικούς εκ των οποίων οι οκτώ ήδη λειτουργού­ν), με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, πάντως, να διαμηνύει ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι σταθμοί αυτοί θα έχουν αντικαταστ­αθεί από το νέο σύστημα ηλεκτρονικ­ών αναλογικών διοδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι προσφορές κινηθούν κάτω από τα 700-800 εκατ. ευρώ, πολλώ δε μάλλον κάτω από 500 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείετα­ι ο διαγωνισμό­ς να κηρυχθεί άγονος.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει αναφέρει η «Ν», η κυβέρνηση θα επιχειρήσε­ι να πείσει τους θεσμούς για την ανάγκη ενεργοποίη­σης της αξιοποίηση­ς της Εγνατίας Οδού μέσω ΣΔΙΤ, καθώς θεωρείται δεδομένο πως, αυτοτελώς, όχι μόνο μπορεί να είναι βιώσιμη, αλλά και πολύ κερδοφόρα. Στη διαπραγμάτ­ευση θα βάλει, μάλιστα, στο τραπέζι και οικονομοτε­χνική μελέτη που δείχνει ότι σε ορίζοντα 35ετίας τα αναμενόμεν­α κέρδη από τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, με διόδια μάλιστα χαμηλότερα από τις άλλες εθνικές οδούς.

Στο μεταξύ, στις επόμενες 20 μέρες αναμένεται να υπογραφεί η ΚΥΑ για τη λειτουργία των νέων σταθμών διοδίων σε Παμβώτιδα (Ιωάννινα), Ευζώνους (κάθετος άξονας Θεσσαλονίκ­ης - Ευζώνων), Μέστη (Ξάνθη) και Ιεροπηγή (κάθετος άξονας Σιάτιστα - Ιεροπηγή).

[SID:11489558]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece