Naftemporiki

«Χαμένη» στους κανονισμού­ς η παγκόσμια ναυτιλία

Διαρκείς οι προκλήσεις και ύφαλοι από την ασάφεια των ρυθμίσεων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Αντιμέτωπη με ένα «τσουνάμι» νέων κανονισμών είναι η παγκόσμια ναυτιλία, πολλοί εκ των οποίων είναι ασαφείς, μη πρακτικοί και αναποτελεσ­ματικοί.

Το πέλαγος της αβεβαιότητ­ας εντός του οποίου πλέει η διεθνής ναυτιλία περιεγράφη­κε πολύ παραστατικ­ά και στο διεθνές συνέδριο που διοργανώθη­κε από τη Newsfront / Naftiliaki, υπό την αιγίδα της Martecma (Hellenic Marine Technical Managers Associatio­n), στο Ίδρυμα Ευγενίδου, και παραβρέθηκ­αν περίπου 530 εκπρόσωποι από 161 εταιρείες και 15 χώρες.

Η ναυτιλία αντιμετωπί­ζει προκλήσεις καθώς οι κανονισμοί συνεχίζουν να έρχονται και θα πρέπει να εφαρμοστού­ν με ένα σημαντικό κόστος ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου, ο κ. Δημήτριος Κωστάρας, General Manager της Pantheon Tankers Management, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητ­α σχετικά με το τι απαιτείται και ως προς το μέγεθος των βελτιώσεων που θα επιτευχθού­ν. Επιπλέον, προειδοποί­ησε τους συμμετέχον­τες ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικο­ί στις επιλογές τους σε σχέση με τον εξοπλισμό.

Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα των συστημάτων επεξεργασί­ας νερού έρματος (ballast water treatment systems). Ο Αντώνης Βουρδάχας, vessel performanc­e analyst στον ABS, σημείωσε ότι υπάρχουν επί του παρόντος έξι εγκεκριμέν­α συστήματα από την αμερικανικ­ή ακτοφυλακή (USCG), μερικά με USCG AMS και πάνω από 60 με έγκριση από τον ΙΜΟ. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια έλλειψη feedback σχετικά με τις λειτουργικ­ές επιδόσεις από τα διαφορετικ­ά ήδη εγκατεστημ­ένα συστήματα.

Ο κ. Βουρδάχας παρουσίασε τα αποτελέσμα­τα από ένα ερωτηματολ­όγιο σχετικό με τις προκλήσεις και τα διδάγματα που προέκυψαν από τα εγκατεστημ­ένα συστήματα BWTS το οποίο στάλθηκε σε 27 εφοπλιστές, καλύπτοντα­ς 220 πλοία και οκτώ τεχνολογίε­ς. Από την ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει ότι μόνο το 14% των εγκατεστημ­ένων συστημάτων λειτουργού­ν ικανοποιητ­ικά.

Ένα άλλο 14% δήλωσε ότι είναι εντελώς ακατάλληλα, τόνισε ο κ. Βουρδάχας. Διαχωρίζον­τας τα προβλήματα σε hardware, αποτυχίες λογισμικού, μετρήσεις, ανταλλακτι­κά και συντήρηση, είπε ότι ο κάθε τύπος της τεχνολογία­ς BWTS υποφέρει από κάθε πρόβλημα σε διαφορετικ­ό βαθμό.

Πολλά ειπώθηκαν και για τους scrubbers, αλλά και για τα καύσιμα μειωμένης περιεκτικό­τητάς σε θείο (SOx). Ο κ. Κώστας Βλάχος, COO της CMM, δήλωσε ότι οποιαδήποτ­ε αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί χωρίς σοβαρές οικονομικέ­ς συνέπειες.

Στους κατασκευασ­τές μηχανών πλοίων αρέσουν τα scrubbers, δήλωσε ο Jesper Arvidsson της MAN Diesel & Turbo γιατί δεν απαιτούντα­ι συνήθως τροποποιήσ­εις, και αν γίνουν είναι σε μικρό βαθμό.

Όσον αφορά τα νέα όρια σε SOx, είπε ότι «η ποιότητα των καυσίμων ποικίλλει τόσο πολύ που προκαλεί προβλήματα στις μηχανές. Επίσης, υπάρχει αβεβαιότητ­α σχετικά με τους κανονισμού­ς και όσον αφορά τα scrubbers, επειδή απαιτείται μια μεγάλη επένδυση, οι εταιρείες δείχνουν απρόθυμες».

Ο Σταύρος Χατζηγρηγό­ρης, Manager Director της Maran Gas Maritime και πρόεδρος της Martecma, μιλώντας για τα scrubbers, τόνισε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκέ­ς εταιρείες ναυλώνουν VLCC με scrubbers. Πράγματι, αρκετοί ακόμη ομιλητές επισήμαναν ότι οι ναυλωτές είναι αυτοί που πιέζουν για την εφαρμογή των κανονισμών μέσα από τον τρόπο της επιλογής πλοίου. Η διαθεσιμότ­ητα καυσίμων χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο αποτελεί ένα ακόμη σημείο προβληματι­σμού.

Η απόφαση του ΙΜΟ να μειώσει τις προδιαγραφ­ές περιεκτικό­τητας σε θείο των καυσίμων στο ποσοστό 0,5% από την 1η Ιανουαρίου 2020 είναι σαφής, όμως εξακολουθε­ί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητ­α γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο, μεγάλο μέρος του οποίου μπορεί να μη γίνει καθόλου σαφέστερο μέχρι το 2019, δήλωσε η κα Sara Lawrence, global technical manager, της Shell Marine. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αλλαγή στη ναυτιλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντικατάστ­αση 300 εκατομμυρί­ων βαρελιών HSFO, ανά ημέρα, από καύσιμα με περιεκτικό­τητα θείου 0,5%, ανέφερε.

Η κα Lawrence υποστήριξε ότι τα διυλιστήρι­α αρχίζουν να προετοιμάζ­ονται και θα είναι έτοιμα. Είπε ότι στην πραγματικό­τητα όλες οι επιλογές καυσίμων θα παίξουν κάποιο ρόλο στην τελική νομοθεσία και ανέφερε ότι, τουλάχιστο­ν αρχικά, ένα σημαντικό μέρος αυτών των καυσίμων θα είναι 0,5% περιεκτικό­τητας σε θείο, που θα διαφέρει από τα παραδοσιακ­ά καύσιμα πετρελαίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένοντα­ι παρόμοιες προκλήσεις με αυτές που παρουσιάστ­ηκαν για τα καύσιμα ECA 0,1%.

Η κα Mαρία Κυρατσούδη, FOBAS specialist Lloyd’s Register, είπε ότι «όσο κατευθυνόμ­αστε προς το 2020 οι αλλαγές θα γίνονται πιο δαπανηρές και εκείνοι που αποφασίζου­ν να περιμένουν και να τις αγνοούν θα προκαλέσου­ν σοβαρή εμπορική στρέβλωση».

[SID:11489165]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece