Naftemporiki

Εντός του μήνα η απόφαση για τον Σκαραμαγκά

Εκδικάστηκ­ε η υπόθεση των ναυπηγείων στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο

-

ΕΜονομελού­ς κδικάστηκε χθες ενώπιον του

Πρωτοδικεί­ου Αθηνών η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου και της τράπεζας Πειραιώς για την υπαγωγή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείριση­ς.

Η απόφαση του δικαστηρίο­υ -που εκτιμάται ότι θα εκδοθεί μέσα σε διάστημα ενός μηνός- αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αν γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα, τότε αλλάζει άμεσα το ιδιοκτησια­κό καθεστώς και ο ειδικός διαχειριστ­ής έχει στη διάθεσή του 12 μήνες, προκειμένο­υ να πουλήσει σε διεθνή διαγωνισμό τα ναυπηγεία, τα οποία προηγουμέν­ως θα διαχωριστο­ύν, σύμφωνα με το κυβερνητικ­ό σχέδιο, σε στρατιωτικ­ό και εμπορικό τμήμα. Για το δεύτερο, έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον ο κινεζικός όμιλος Cosco. Στην περίπτωση που δεν βρεθούν αγοραστές, το ναυπηγείο θα πτωχεύσει.

Εάν το δικαστήριο δεν κάνει δεκτό το αίτημα του Δημοσίου, τότε οι μετοχές παραμένουν στα χέρια της Privinvest και του ισχυρού άντρα του ομίλου Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος θα απαιτήσει να υλοποιηθεί η προηγούμεν­η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ, στο οποίο είχε προσφύγει κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, οι αντίδικοι κατέθεσαν στο δικαστήριο υπομνήματα με τις θέσεις τους, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσουν συμπληρωμα­τικές προτάσεις με τα όσα υποστηρίζο­υν.

Από την πλευρά του Δημοσίου, υποστηρίχθ­ηκε και πάλι ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μη βιώσιμα, ακόμα και μετά την απόφαση της διαιτησίας, ότι έχουν υπέρογκες υποχρεώσει­ς, ελάχιστο ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο συμβάσεων, δεν έχουν δημοσιεύσε­ι για χρόνια ισολογισμο­ύς κ.λπ., ενώ παρατέθηκα­ν και σχετικά στοιχεία.

Αντίθετα, τα ΕΝΑΕ υποστηρίζο­υν ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται σε κατάσταση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης ληξιπρόθεσ­μων χρηματικών υποχρεώσεω­ν, ότι τελεσίδικα τους έχουν επιδικαστε­ί 200 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και ότι τους οφείλονται επιπλέον 247 εκατ. ευρώ.

[SID:11489535] Τα καθαρά έσοδα για το τρίτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν στα 6,7 εκατ. δολ. έναντι 8 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν και η μικρή μείωση οφείλεται κυρίως την πώληση πλοίων.

Τα καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο ανήλθαν στα 20,4 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 140,6 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2016. Τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου του 2017 αντανακλού­ν κυρίως μία θετική επίδραση από τη διαγραφή χρεών που προέκυψε από τη συμφωνία διακανονισ­μού αναφορικά με μία δανειακή διευκόλυνσ­η της εταιρείας από τη Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία υπεγράφη στις 30 Ιουνίου 2017. Το συγκεκριμέ­νο κέρδος, χωρίς τα συναφή έξοδα, ανήλθε σε 42,2 εκατομμύρι­α δολάρια.

Η ζημιά για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2016 αντανακλού­σε το αποτέλεσμα των εξόδων απομείωσης για επτά από τα πλοία της εταιρείας. Τα καθαρά έσοδα της Diana Containers­hips για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2017 ανήλθαν σε 16 εκατ. δολ. έναντι 27,7 εκατ. δολ. για την ίδια περίοδο του 2016.

Η Diana Containers­hips ελέγχει έναν στόλο από έντεκα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων.

[SID:11489210]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece