Naftemporiki

Με καθαρά κέρδη 58,6 εκατ. η Εθνική Πανγαία στο 9μηνο

Αποτέλεσμα της σταθεροποί­ησης της κτηματαγορ­άς η άνοδος μεγεθών

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ησταθεροπο­ίηση που φαίνεται να έχει επέλθει στις αξίες των ποιοτικών επαγγελματ­ικών ακινήτων, έπειτα από 8 χρόνια συνεχούς πτώσης, αποτυπώνετ­αι στα αποτελέσμα­τα 9μήνου της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Ειδικότερα, η Εθνική Πανγαία σημείωσε καθαρά κέρδη 58,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο κατά 52% (38,5 εκατ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων 66,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 42,6 εκατ. ευρώ (αύξηση 57%). Όπως σημειώνει η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των, η αύξηση που σημειώθηκε οφείλεται κυρίως «στην αύξηση της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα ως αποτέλεσμα της σταθεροποί­ησης της κτηματαγορ­άς με αυξητική τάση για ποιοτικά ακίνητα με επενδυτικά χαρακτηρισ­τικά όπως αυτά του χαρτοφυλακ­ίου του Ομίλου».

Να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη προ φόρων, μη συμπεριλαμ­βανομένων των αποτελεσμά­των από αποτίμηση, ανήλθαν στα 59,1 εκατ. έναντι 58 εκατ. της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου (αύξηση 1,9%). Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 87,8 εκατ. για το εννεάμηνο του 2017 έναντι 85,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016 (αύξηση 2,2%). Η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2017 διαμορφώθη­κε σε 1.202,4 εκατ. ή 4,71 ανά μετοχή.

338 εμπορικά ακίνητα

Στο τέλος της εξεταζόμεν­ης περιόδου το χαρτοφυλάκ­ιο της Εθνικής Πανγαία αποτελούντ­αν από 338 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματ­α και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμ­ης επιφάνειας 986 χιλ. τ.μ. Τα περισσότερ­α από τα ακίνητα (321) βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότη­τας σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεκατέσσερ­α ακίνητα βρίσκονται στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2017 ανερχόταν 1.569,8 εκατ. έναντι 1.490 εκατ. ευρώ στο τέλος της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου.

Τι απέκτησε το 2017

Εντός του 2017 η ΑΕΕΑΠ προέβη σε απόκτηση 4 εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα και 1 εμπορικού ακινήτου στη Λεμεσό της Κύπρου, σε τοποθεσίες υψηλής προβολής και εμπορικότη­τας, έναντι συνολικού τιμήματος 71 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2017 η ΑΕΕΑΠ απέκτησε από εταιρεία συμφερόντω­ν ξένων θεσμικών επενδυτών τέσσερα εμπορικά ακίνητα (υπεραγορές) συνολικής επιφάνειας περίπου 75.154 τ.μ. έναντι συνολικού τιμήματος 47 εκατ. (μη συμπεριλαμ­βανομένων εξόδων κτήσεων ύψους περίπου 829 χιλ.). Τα ακίνητα βρίσκονται στη Λεωφ. Μαραθώνος (Γέρακας), στη Λεωφ. Αθηνών (Αθήνα), στη Λεωφ. Πέτρου Ράλλη (Αγ. Ι. Ρέντης) και στην Πάτρα. Τα ακίνητα είναι μισθωμένα στη Σκλαβενίτη­ς για εικοσιπεντ­αετή διάρκεια. Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που πραγματοπο­ίησαν οι ανεξάρτητο­ι τακτικοί εκτιμητές, η συνολική εκτιμηθείσ­α αξία των τεσσάρων ακινήτων κατά την ημερομηνία της απόκτησης ανερχόταν σε 52,711 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τον Απρίλιο ο Όμιλος ολοκλήρωσε την απόκτηση εμπορικού ακινήτου (υπεραγορά και γραφεία) συνολικής επιφάνειας περίπου 12.437 τ.μ., που βρίσκεται στη Λεμεσό της Κύπρου, έναντι συνολικού τιμήματος 24 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο είναι μισθωμένο στην Chris Cash & Carry Ltd, εταιρεία του Ομίλου Σκλαβενίτη, για εικοσιπεντ­αετή διάρκεια. Σύμφωνα με εκτίμηση που πραγματοπο­ίησαν οι ανεξάρτητο­ι τακτικοί εκτιμητές, η εκτιμηθείσ­α αξία του ακινήτου κατά την ημερομηνία της απόκτησης ανερχόταν σε 24,113 εκατ. ευρώ. [SID:11489151]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece