Naftemporiki

Σε αρνητικό έδαφος η Ευρώπη

Εναλλαγές στην επενδυτική διάθεση και το πρόσημο στη Wall Street

- Tης Νατάσας Στασινού

το κόκκινο επέστρεψαν χθες

δείκτες των χρηματιστη­ρίων, μετά την ανάκαμψη της Πέμπτης, με αποτέλεσμα ο εβδομαδιαί­ος απολογισμό­ς να είναι αρνητικός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη μάλιστα ήταν η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα πτώσης, παρά τις άκρως ενθαρρυντι­κές ενδείξεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, που παρουσιάζε­ι την καλύτερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Απογοητευτ­ικές εταιρικές ειδήσεις, αλλά και μία γενικότερη αίσθηση πως το μετοχικό ράλι είχε μάλλον αδικαιολόγ­ητα μεγάλη διάρκεια, βαραίνουν στη «ζυγαριά» των επενδυτών το τελευταίο διάστημα.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε χθες 0,3% στις 383,80 μονάδες - δηλαδή 1,3% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Η Elior, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία catering της ηπείρου, είδε τη μετοχή της να κάνει βουτιά 18%, καθώς αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο για την κερδοφορία της. Οι μετοχές των Fresenius, Greene King, Just Eat και H&M ήταν επίσης μεταξύ των ηττημένων, με πτώση άνω του 2%, καθώς χρηματιστη­ριακές εταιρείες υποβάθμισα­ν τη σύσταση για τις μετοχές τους.

Εκτός του Stoxx 600, σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η μετοχή της Carillion (-48%). H βρετανική κατασκευασ­τική ήρθε αντιμέτωπη με κύμα ρευστοποιή­σεων, καθώς εξέδωσε προειδοποί­ηση για τα κέρδη της, για τρίτη φορά φέτος.

Στις φωτεινές εξαιρέσεις της ημέρας ήταν η εταιρεία συνδρομητι­κής τηλεόρασης Sky, με την μετοχή της να ενισχύεται περισσότερ­ο από 4%. Ώθηση έδωσαν οι πληροφορίε­ς, που θέλουν να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ενεργητικο­ύ της 21st Century Fox (συμπεριλαμ­βανομένης της Sky) οι Comcast και Verizon. Στη Wall Street είχαμε εναλλαγές αισθημάτων και προσήμου των δεικτών. Αρχικά η υπερψήφιση της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων έδωσε ώθηση στις μετοχές.

Ωστόσο στη συνέχεια οι ανησυχίες για το εάν τελικά οι φοροελαφρύ­νσεις θα λάβουν και την έγκριση της Γερουσίας, γύρισαν τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, οι Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν ελαφρά πτώση, ενώ ο Nasdaq αμφιταλαντ­ευόταν ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες.

[SID:11489614]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece