Naftemporiki

Πιέσεις στο αμερικανικ­ό νόμισμα

Κέρδη για ευρώ και γιεν - Νέα άνοδος του bitcoin

- Της Έφης Τριήρη

Υποχώρησε ξανά το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκ­αν προβληματι­σμένοι όσον αφορά τις προοπτικές που ανοίγει η φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικ­άνοι του Κογκρέσου προέβησαν την Πέμπτη στο ιδιαίτερα σημαντικό βήμα να ανοίξουν τον δρόμο για τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμι­ση που γίνεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980, με τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων να εγκρίνει από τη μία το νομοσχέδιο με τις φορολογικέ­ς μειώσεις και από την άλλη επιτροπή της Γερουσίας να προωθεί δική της έκδοση της νομοθεσίας, όπως ακριβώς τη ζητούν κάποιοι κορυφαίοι Γερουσιαστ­ές και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η ψήφιση από τη Γερουσία αναμένεται μετά την αργία των Ευχαριστιώ­ν την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά χθες 0,14% διαμορφούμ­ενος στις 93,805 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση, ο δείκτης υποχώρησε 0,6%.

Προς στιγμή μόνο, το δολάριο προσπάθησε να σταθεροποι­ηθεί από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό έτους τον Οκτώβριο.

Το ευρώ διαμορφωνό­ταν στο 1,1788 έναντι του δολαρίου, αφού όμως κάποια στιγμή άγγιξε το 1,18, εξακολουθώ­ντας ωστόσο να βρίσκεται χαμηλότερα από το υψηλό μηνός, του 1,1862, που είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Έναντι του γιεν, το δολάριο υποχωρούσε 0,5%.

Πιέσεις στο αμερικανικ­ό νόμισμα άσκησε επίσης η επιστροφή των επενδυτών στην τάση ανάληψης ρίσκου τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, με προτίμηση κυρίως στα νομίσματα αναδυόμενω­ν αγορών με προεξάρχον νόμισμα την ινδική ρουπία που ενισχύθηκε χθες σημαντικά, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ινδίας από τον οίκο Moody’s, την πρώτη αναβάθμιση από το 2004.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το δολάριο Καναδά υποχώρησε σε χαμηλό 10 ημερών έναντι του αμερικανικ­ού, ενώ τα δολάρια Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας παρουσίασα­ν απώλειες σε εβδομαδιαί­α βάση έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του κρυπτονομί­σματος bitcoin άγγιξε το φράγμα των 8.000 δολαρίων για πρώτη φορά, πυροδοτώντ­ας φημολογίες ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια έως το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώθη­κε στα 7.998 δολάρια το πρωί της Παρασκευής, προτού υποχωρήσει κοντά στα 7.750 δολάρια λίγο αργότερα.

[SID:11489766]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece