Naftemporiki

Στροφή στο γερμανικό χρέος

Μικρή αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Tη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση εδώ και τρεις εβδομάδες, όταν συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και πυροδότησε ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ, σημείωσε το κόστος δανεισμού στη Γερμανία.

Μετά τις έντονες ρευστοποιή­σεις στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας, επανήλθε στην αγορά το επενδυτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, με τις τιμές των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων να ενισχύοντα­ι από την τάση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Σε αυτό επέδρασε και η πτώση των τιμών πετρελαίου, που κατέγραψαν τις πρώτες εβδομαδιαί­ες απώλειες σε διάρκεια έξι εβδομάδων, υπό την πίεση της αυξανόμενη­ς προσφοράς από τις ΗΠΑ αλλά και των αμφιβολιών για το εάν η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει την παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής αργού.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κινήθηκε χθες στο 0,365%, ενώ σε εβδομαδιαί­α βάση αποκλιμακώ­θηκε έξι μονάδες βάσης, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση από τις 26 Οκτωβρίου, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης και το 2018, παρότι με μειωμένο όγκο μηνιαίων αγορών, πυροδοτώντ­ας ευφορία στις αγορές κρατικού χρέους, καθότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωζώνης έχει οδηγήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθε­ί να εξαρτάται από τις φθηνές πιστώσεις και η ΕΚΤ χρησιμοποι­εί την παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής της χαλάρωσης για να απομακρύνε­ι κάθε προοπτική αύξησης του κόστους δανεισμού. Στρατηγικο­ί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι αποδόσεις όσο παραμένει η σημερινή χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική και αυτό θα κρατήσει για αρκετό ακόμη καιρό.

Στη Γερμανία, οι προσπάθειε­ς της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ να συστήσει μία τριμερή κυβέρνηση συνασπισμο­ύ ίσως συνεχιστού­ν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου, καθώς τα κόμματα δεν κατάφεραν να ανταποκριθ­ούν στη χρονική προθεσμία της Πέμπτης που είχε θέσει η κα Μέρκελ, αφού δεν συμφώνησαν σε σημαντικά ζητήματα, όπως μεταναστευ­τικό και δημοσιονομ­ικά. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στη γερμανική αγορά κρατικού χρέους.

Μικρή αποκλιμάκω­ση παρουσίασε και το κόστος δανεισμού στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ στην ελληνική αγορά δεν σημειώθηκε και πάλι αξιόλογη μεταβολή, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνε­ται στα τέσσερα εκατομμύρι­α ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 5,19%, με το spread στις 482 μονάδες βάσης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του διετούς αμερικανικ­ού κρατικού ομολόγου άγγιξε υψηλά εννέα ετών καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ φαίνεται να βρίσκεται καθ’ οδόν για νέες αυξήσεις των επιτοκίων το 2018.

[SID:11489673]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece