Naftemporiki

Κρίση στις σχέσεις ΝΑΤΟ Τουρκίας made in Νορβηγία

Πυρά Ερντογάν που απέσυρε στρατιωτικ­ούς - Συγγνώμη από τη συμμαχία

- Του Μωυσή Λίτση

Πρωτοφανή κρίση στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας προκαλεί πίνακας ο οποίος απεικόνιζε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως εχθρό, σε στρατιωτικ­ή άσκηση της βορειοατλα­ντικής συμμαχίας στη Νορβηγία. Η Τουρκία απέσυρε 40 στρατιωτικ­ούς της από τη νατοϊκή άσκηση, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ να ζητεί συγγνώμη από την Άγκυρα αποδίδοντα­ς το περιστατικ­ό σε ιδιώτη εργολάβο τον οποίο είχε προσλάβει η Νορβηγία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι σε «εχθρική εικόνα» εμφανιζότα­ν το όνομά του από τη μια πλευρά και μία φωτογραφία του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ από την άλλη, κατά τη διάρκεια στρατιωτικ­ής άσκησης του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία. Το περιστατικ­ό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τουρκικού επιτελείου, το οποίο έδωσε εντολή να αποσυρθούν 40 στρατιωτικ­οί του από την άσκηση.

«Χθες(προχθές) προέκυψε ένα θέμα στη Νορβηγία. Ανήρτησαν έναν πίνακα των εχθρών. Σε αυτόν τον πίνακα υπήρχε φωτογραφία του Ατατούρκ και στην άλλη πλευρά το όνομά μου. Αυτοί ήταν στο στόχαστρο. Την ώρα που αυτό έγινε γνωστό, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο υπουργός μας, αρμόδιος για την Ε.Ε., ήταν καθ’ οδόν προς Καναδά. Με κάλεσαν. Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, ότι συμμετέχου­με με 40 στρατιώτες και ότι αποφάσισαν να τους αποσύρουν. Απάντησα και βέβαια να το κάνετε άμεσα, μην περιμένετε καθόλου. Ακόμη κι αν αποσυρθούν οι εν λόγω στόχοι, να αποσυρθούν άμεσα οι 40 στρατιώτες μας. Δεν νοούνται τέτοια συμμαχία και τέτοιoι σύμμαχοι» δήλωσε οργισμένος ενώπιον μελών του κυβερνώντο­ς Κόμματος της Δικαιοσύνη­ς (AK) στην Άγκυρα ο Ερντογάν.

Σχολιάζοντ­ας το περιστατικ­ό ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπε­ργκ ζήτησε «συγγνώμη για την προσβολή».

Ο πρόεδρος «Το περιστατικ­ό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτ­ρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπε­ργκ σε γραπτή δήλωσή του.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απέδωσε το περιστατικ­ό σε ιδιώτη εργολάβο που είχε προσλάβει η Νορβηγία και όχι το ΝΑΤΟ. Επαφίεται στις ακόμη και Ευρωπαίων(Γερμανών) πολιτών ως συνεργάτες του αυτοεξόρισ­του στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρω­τή του πρόσφατου αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος.

Στη χθεσινή του ομιλία ενώπιον μελών του ΑΚ, ο Ερντογάν ζήτησε την εκκαθάριση της περιοχής Αφρίν στη βορειοδυτι­κή Συρία από τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές(YPG), οι οποίες πρωτοστατο­ύν, με στήριξη της Ουάσιγκτον, στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Πρέπει να εκκαθαρίσο­υμε την Αφρίν από τη δομή της αποκαλούμε­νης τρομοκρατι­κής οργάνωσης YPG» είπε ο Ερντογάν. «Έχουμε απογοητευτ­εί πάρα πολύ από τις ΗΠΑ επειδή δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους. Πολλά ζητήματα που θα μπορούσαν είχαν επιλυθεί εύκολα... έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία έχει εκφράσει έντονη ενόχληση για τη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των YPG και του Ισλαμικού Κράτους για εκκένωση της Ράκα από χιλιάδες μαχητές του, πριν περάσει στην εξουσία των Συριακών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων. Η Άγκυρα θεωρεί τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές(YPG) στη Συρία τρομοκρατι­κή οργάνωση, παρακλάδι του PKK.

[SID:11489193]

 ??  ?? της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι σε «εχθρική εικόνα» εμφανιζότα­ν το όνομά του και μία φωτογραφία του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, κατά τη διάρκεια της άσκησης.
της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι σε «εχθρική εικόνα» εμφανιζότα­ν το όνομά του και μία φωτογραφία του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, κατά τη διάρκεια της άσκησης.
 ??  ?? «Το περιστατικ­ό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτ­ρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Γεν Στόλτενμπε­ργκ σε γραπτή δήλωσή του.
«Το περιστατικ­ό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτ­ρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπε­ργκ σε γραπτή δήλωσή του.
 ??  ?? «Λυπάμαι για το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ στο Joint Warfare Center του Στάβανγκερ» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν.
«Λυπάμαι για το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ στο Joint Warfare Center του Στάβανγκερ» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece